Σύμφωνα με την έκθεση, σε σύνολο 62 εξεταζόμενων συμβάσεων, διαπιστώθηκε ότι στο 35,4% των περιπτώσεων οι αναθέσεις κατέληξαν στους ίδιους ή σε περιορισμένο αριθμό εργοληπτών, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ως προς τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια.
Παράλληλα, σχεδόν οι μισές συμβάσεις (46,6%) παρουσίαζαν σοβαρές ελλείψεις στον αρχικό σχεδιασμό, οδηγώντας σε καθυστερήσεις, αυξήσεις κόστους και ανάγκη για συμπληρωματικά έργα. Επιπλέον, το 27,4% των έργων δεν είχε ακόμα εκκαθαριστεί οικονομικά, παρότι είχαν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι η συνοπτική διαδικασία –που σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις– φαίνεται να εφαρμόζεται συστηματικά ως κύρια μέθοδος ανάθεσης.
Ο Γενικός Ελεγκτής καλεί το Υπουργείο να ενισχύσει τους μηχανισμούς εποπτείας, σχεδιασμού και αξιολόγησης έργων, εφαρμόζοντας αυστηρότερα τις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων και αξιοποιώντας τις συστάσεις της έκθεσης για διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.
Συστάσεις και κάλεσμα για λογοδοσία
Ο Γενικός Ελεγκτής Ανδρέας Παπακωνσταντίνου καλεί το Υπουργείο να επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των Τεχνικών Υπηρεσιών και να προχωρήσει σε:
- Ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου
- Τεκμηριωμένο σχεδιασμό πριν την προκήρυξη έργων
- Ορθή εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις
Η έκθεση τονίζει πως η αξιοποίηση των συστάσεων είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης και την εμπέδωση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους κρατικούς θεσμούς.