Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, σε μια κατ’ αρχάς μείωση των εισφορών για 90 ημέρες.
Τι έχει ανακοινωθεί
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα επιβεβαίωσαν τη μείωση των δασμών που είχαν επιβάλει η μία στην άλλη μετά την αρχική κλιμάκωση από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα φέτος. Η συμφωνία περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση ορισμένων δασμών και την αναστολή άλλων για 90 ημέρες.
Ως αποτέλεσμα, οι επιπλέον δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές, δηλαδή οι επιπλέον δασμοί που επιβλήθηκαν σε αυτήν την πρόσφατη αντιπαράθεση, θα μειωθούν από 145% σε 30%, ενώ οι πρόσφατα αυξημένοι κινεζικοί δασμοί σε ορισμένες αμερικανικές εισαγωγές θα μειωθούν από 125% σε 10%.
Η Κίνα έχει επίσης αναστείλει και καταργήσει άλλα μη δασμολογικά αντίμετρα, όπως η απαγόρευση εξαγωγής κρίσιμων ορυκτών στις ΗΠΑ, τα οποία είχε επιβάλει ως απάντηση στην αρχική κλιμάκωση.
Παρότι η συμφωνία καλύπτει μεγάλο όγκο εμπορίου, εξαιρεί κρίσιμους τομείς, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα προϊόντα ηλιακής ενέργειας και ημι-αγωγούς.
Ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «αυτά είναι θετικά νέα.Το ότι έφυγαν και από τις δύο πλευρές οι δασμοί, σημαίνει ότι πιθανότατα η Αμερική θα αποφύγει μία ύφεση και δεν θα επηρεαστεί ψυχολογικά ο καταναλωτής, ενώ απελευθερώνεται και η Κίνα και μπορεί να συνεχίσει τις εξαγωγές προς στις ΗΠΑ»
«Αποτέλεσμα θα είναι να μην πλημμυρίσει η Ευρώπη και οι άλλες χώρες με κινέζικα αγαθά που δεν θα μπορούσε να στείλει στην Αμερική. Αν άρχιζαν να έρχονται φθηνά αυτοκίνητα για παράδειγμα στην Ευρώπη θα αναγκάζονταν να κλείσουν εργοστάσια και θα υπήρχαν αντιδράσεις», εξήγησε.
Μεταξύ άλλων, ο κύριος Τελώνης σημείωσε ότι «κρατάμε ένα μέτριο καλάθι, γιατί έχουν 90 μέρες μπροστά τους για να τα βρουν και να καταλήξουν σε συμφωνία. Αν υπάρχει καλή θέληση είναι αρκετός καιρός. Αυτό φυσικά είναι και παγίδα γιατί είτε θα το κλείσουν ομαλά είτε θα τσακωθούν. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, μπορεί να αδειάσει, μπορεί να γεμίσει. Υπολογίζουμε ότι οι ταρίφες που θα καταλήξουν είναι πάνω στο 10% το οποίο είναι ανεκτό και από τις 2 πλευρές. Όπως είναι τώρα τα πράγματα στην Αμερική θα αρχίσουν να παρουσιάζονται ελλείψεις στα ράφια. Η Αμερική έχει στοκ για 60 μέρες. Ο Τραμπ προχώρησε σε ανακωχή γιατί σύμφωνα με τις εσωτερικές πληροφορίες που είχαν, στις 60-70 μέρες θα άρχιζαν να παρουσιάζονται τα προβλήματα και οι ελλείψεις στην Αμερική, άρα θα ήταν υπό πίεση η Αμερικάνικη πλευρά»
«Η Αμερική δεν έχει το πάνω χέρι στην διαπραγμάτευση και αυτό φάνηκε από την «άτακτη» υποχώρηση του Τραμπ. Παράλληλα και η Κίνα θέλει συμφωνία γιατί η περίοδος αναμονής έχει κόστος. Άρα εκτιμούμε ότι στις 90 μέρες θα υπάρξει μια συμφωνία. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρξει και πιο γρήγορα κάτι το οποίο είναι θετικό για την Ευρώπη καθώς και για τον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε.
Ποια αγαθά εμπορεύονται οι ΗΠΑ και η Κίνα μεταξύ τους;
Το 2024, η μεγαλύτερη κατηγορία αγαθών που εξήχθησαν από τις ΗΠΑ στην Κίνα ήταν η σόγια – που χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατροφή των περίπου 440 εκατομμυρίων χοίρων της Κίνας. Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης φαρμακευτικά προϊόντα και πετρέλαιο.
Από την άλλη, η Κίνα εξήγαγε μεγάλους όγκους ηλεκτρονικών ειδών, υπολογιστών και παιχνιδιών.
Η μεγαλύτερη κατηγορία εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα είναι τα smartphones, αντιπροσωπεύοντας το 9% του συνόλου. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των smartphones είναι Apple iPhones που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αγοράζουν πολύ περισσότερα από την Κίνα (440 δισεκατομμύρια δολάρια) από ό,τι της πουλάνε (145 δισεκατομμύρια δολάρια), κάτι με το οποίο ο Τραμπ είναι εδώ και καιρό δυσαρεστημένος.
Το σκεπτικό του, εν μέρει για την εισαγωγή δασμών, και μάλιστα υψηλότερων σε χώρες που πουλάνε περισσότερα στις ΗΠΑ από ό,τι αγοράζουν, είναι να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, να αυξήσει το ποσό των φόρων που εισπράττονται και να ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης.
Οι εκκρεμότητες
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που τρέχει να μπαλώσει ο Τραμπ είναι η Γάζα, το Ιράν και η Ουκρανία.
«Βάζει στο πλάνο τώρα να δοκιμάσει να «κλείσει» τη Γάζα, και θα πιέσει και το Ισραήλ να καταλήξει και αυτό για να μπορέσει να εστιάσει στο Ιράν. Μένει ο πόλεμος στην Ουκρανία που όσο αφορά αυτόν, αναμένουμε την Πέμπτη ο Ζελένσκι να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες», τόνισε ο Οικονομολόγος.
«Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τους δασμούς μπαίνει και αυτό το κομμάτι μέσα, το να κλείσουν δηλαδή το Ουκρανικό, γι’ αυτό και έδωσαν 90 μέρες διαπραγματεύσεων. Ενώνονται όλα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, οικονομία με πολιτική. Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα αλλά με προοπτικές για να κλείσουν πολλά θέματα ταυτόχρονα», πρόσθεσε.
Τα θετικά για την Κύπρο
Καταλήγοντας, ο κύριος Τελώνης επισήμανε ότι «το να κλείσει η κατάσταση στη Γάζα που είναι εδώ δίπλα μας είναι πολύ θετικό βήμα αλλά και η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα οδηγήσει πολλές Ουκρανικές επιχειρήσεις είτε ν α φύγουν από την Κύπρο είτε να επενδύσουν στη χώρα μας γιατί τους άρεσε και θέλουν να μείνουν μόνιμα»
«Αν φύγουν αρκετές σημαίνει ότι θα πέσει λίγο η πίεση στην οικιστική αγορά και αν μείνουν θα έχει ως αποτέλεσμα να έρθει επιπρόσθετη επένδυση», κατέληξε.