ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίτηση ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσουν οι πρόσφυγες στη Δεκέλεια

Αίτηση ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσουν οι πρόσφυγες στη Δεκέλεια

Αίτηση ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να καταθέσουν εντός των ημερών πολλοί από τους 115 πρόσφυγες που είχαν φτάσει προ εβδομάδων στην ακτή της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου, μεταφερόμενοι λίγες ημέρες αργότερα σε εγκαταστάσεις στη βάση Δεκέλειας.

Η εκτίμηση για την κατάθεση αίτησης ασύλου διατυπώνεται από την εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία στη νεότερη ανταπόκρισή της επικαλείται εκπρόσωπο των προσφύγων που αναφέρει ότι έως το βράδυ της Πέμπτης περίπου οι μισοί είχαν αποφασίσει έστω απρόθυμα να ζητήσουν την παραμονή τους στην Κύπρο.
 
Η απόφαση αυτών των κατά βάση Παλαιστινίων και Σύριων προσφύγων ακολουθεί την προειδοποίηση από τις βρετανικές Αρχές των Βάσεων ότι αν δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επαναπροωθηθούν στο Λίβανο από όπου είχαν ξεκινήσει το ριψοκίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
 
ΟΙ βρετανικές Αρχές έχουν δώσει προθεσμία στους πρόσφυγες της Δεκέλειας μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο για να αποφασίσουν, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πρόσφυγες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φτάσουν τελικά στη Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο ή την Ελλάδα.
 
Όσον αφορά τους πρόσφυγες που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει οριστικά να καταθέσουν αίτηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για άσυλο, ο εκπρόσωπός τους αναφέρει ότι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν εφόσον λάβουν εγγυήσεις ότι οι αιτήσεις αυτές θα διεκπεραιωθούν γρήγορα. Ζητούν επίσης πρόσβαση σε επιδόματα πρόνοιας όσο αναζητούν εργασία.
 
«Τα αιτήματά μας αυτά δεν είναι αδύνατο να εκπληρωθούν. Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από τις Βρετανικές Βάσεις ότι θα είναι υπεύθυνες για την υποστήριξή μας, το φαγητό, τα φάρμακα, την πρόνοια, την εκπαίδευσή μας και ότι δεν θα προσπαθήσουν να μας εξαπατήσουν», δηλώνει στην Telegraph o Ιμπραήμ Μααρούφ εκ μέρος των υπολοίπων προσφύγων. Εφόσον τελικά τα αιτήματά τους γίνουν δεκτά, ο κ. Μααρούφ λέει ότι όλοι τους θα αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο στην Κύπρο: «Θα μάθουμε τη γλώσσα, θα βρούμε δουλειές και θα φροντίζουμε τους εαυτούς μας εδώ».
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διοίκηση των Βάσεων αναμένεται να απαντήσει στα αιτήματα των προσφύγων εντός της Παρασκευής.
 
Η άρνηση των βρετανικών Αρχών να δεχθούν αιτήσεις ασύλου για εγκατάσταση των προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε αρχικά προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις και μικρής έκτασης επεισόδια στη Δεκέλεια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top