Ο Τραμπ, με τις κινήσεις του, έχει γυρίσει τις ΗΠΑ σήμερα στη δεκαετία του 60’ εκεί όπου και πάλι είχε παρακαμφθεί το Σύνταγμα και είχε ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος «νόμος περί εξέγερσης» του 1807… Ο Τραμπ μέσα από συγκεκριμένο αφήγημα – το μεταναστευτικό και πάλι – επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες που δεν έχουν σε καμία περίπτωση ως στόχο να καταπολεμήσουν πραγματικά ζητήματα αλλά να δημιουργήσουν εθνικές – κοινωνικές και προσωπικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση ενός σχεδίου που δεν είναι βραχυπρόθεσμο αλλά μάλλον μεσομακροπρόθεσμο.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχει βάλει στο στόχαστρό του έναν συγκεκριμένο άνθρωπο τον οποίο και επιλέγει να φέρνει στο προσκήνιο συστηματικά, τον Κυβερνήτη της Πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ. Τραμπ και Νιούσομ μοιάζουν σήμερα ως οι δύο αντίθετοι πόλοι ενός μαγνήτη και συγκρούονται με οξύτητα αλλά και σε δημόσια θέα με κάθε ευκαιρία. Για τον Τραμπ ο στόχος δεδομένα δεν είναι οι παράτυποι μετανάστες που διαμένουν στην Πολιτεία, καθώς μέσα από χιλιάδες συλλήψεις το ποσοστό παραβατικών που έχουν βρεθεί είναι πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, με βάση τουλάχιστον τα επίσημα σε μηνιαία βάση δημοσιευμένα στοιχεία των αμερικανικών αρχών. Στόχος του Τραμπ είναι το πρόσωπο αλλά και το μήνυμα προς τις υπόλοιπες υπό Δημοκρατικό Κυβερνήτη Πολιτείες και θεσμούς: το 2029 δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή για τους Αμερικανούς από εμένα, μοιάζει να φωνάζουν οι ενέργειές του.
Δεδομένα ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να ενεργεί στη δεύτερη θητεία του ο Τραμπ πρέπει να φοβίζει όχι μόνο τις ίδιες τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Η προτίμηση στην παράκαμψη του Συντάγματος, της Δικαιοσύνης και η διοίκηση μέσα από προεδρικά διατάγματα και κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δείχνουν μάλλον μία ροπή προς απολυταρχία… Την ίδια στιγμή οι διαρκείς επιθέσεις σε όλα τα Δημοκρατικά «προπύργια» - τα κορυφαία Αμερικανικά Πανεπιστήμια είναι κάποια από αυτά – δείχνουν πως ο Τραμπ έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να διαλύσει – εάν του επιτραπεί και είναι δυνατό – κάθε αντίσταση για όσα έχει στο μυαλό του και θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ή να εμφανίσει ως επιλογή στους Αμερικανούς.
Τα εμπόδια είναι πολλά και το εγχείρημα μοιάζει – όσο κι αν επιχειρείται να καλυφθεί πίσω από αφορμές όπως η εγκληματικότητα και η παράνομη μετανάστευση – δύσκολο, αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αποδεδειγμένα δεν θα τα παρατήσει. Απτή απόδειξη της στοχοπροσήλωσής του είναι και το γεγονός πως επιλέγει να προκαλέσει και να φέρει την πιο πλούσια και ισχυρή πολυεπίπεδα πολιτεία της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Τραμπ δεδομένα «παίζει με τη φωτιά» αλλά κάτι παρόμοιο είχε πράξει και το 2021 με τα γεγονότα που ακολούθησαν εκείνη την ομιλία του στην Ουάσιγκτον να τον φέρνουν σε εξόχως δύσκολη θέση καθώς η εισβολή στο Καπιτώλιο θα τον ακολουθεί για πάντα.
Το «στοίχημα» του Τραμπ στο Λος Άντζελες είναι μεγάλο και με τις πιθανότητες πολύ μοιρασμένες καθώς απέναντί του δεν έχει απλά έναν ακόμη Δημοκρατικό Κυβερνήτη αλλά έναν άνθρωπο που λόγω στάσης – ύφους και κυρίως τακτικής δεν είναι απίθανο να αποτελέσει το πρόσωπο που ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει – εάν καταφέρει να υλοποιήσει ακόμη μία αλλαγή στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ – το 2029.
Ο Νιούσομ είναι από τα ελάχιστα σήμερα πρόσωπα των Δημοκρατικών που στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και κυρίως ένα από τα ακόμη λιγότερα που αρθρώνουν πολιτικό λόγο για λογαριασμό των εξαφανισμένων κυριολεκτικά «μπλε», μετά την ήττα της Κάμαλα Χάρις τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Νιούσομ βλέπει τις διαρκείς επιθέσεις του Τραμπ ως ευκαιρία για τη δική του πολιτική προώθηση στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής και δεν υπάρχει περίπτωση με τη στάση αλλά και την ευκαιρία που σήμερα του παρουσιάζεται, καθώς επί της ουσίας παίζει χωρίς αντίπαλο, να την αφήσει να πάει χαμένη.
Πηγή: protothema.gr