ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή Κοινοτήτων: Eγκρίθηκε oμόφωνα ψήφισμα για το Κυπριακό και την Αμμόχωστο

Βουλή Κοινοτήτων: Eγκρίθηκε oμόφωνα ψήφισμα για το Κυπριακό και την Αμμόχωστο

Ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα για το Κυπριακό και την Αμμόχωστο στη Βουλή των Κοινοτήτων

Με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» επτά Βρετανοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επισκέφθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία από τις 11 έως τις 14 Νοεμβρίου για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στην επίλυση του Κυπριακού.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Κοινοβουλευτικός Πρόεδρος της οργάνωσης και βουλευτής βορείου Λονδίνου Ντέιβιντ Μπάροους και ο Πρόεδρός της Τζέισον Χαραλάμπους.

Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από παλαιούς κοινοβουλευτικούς φίλους της Κύπρου από το Συντηρητικό Κόμμα, δηλαδή τους βουλευτές Μάθιου Όφορντ και σερ Ντέιβιντ Άμες, αλλά και νεότερους, όπως οι Σέριλ Μάρεϊ και Μάρτιν Βίκερς που επισκέπτονταν για πρώτη φορά το νησί. Επίσης από τον Μπάιρον Ντέιβις και τον Κρις Πίντσερ, κοινοβουλευτικό ιδιαίτερο γραμματέα του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία είχε τη στήριξη ηγετικών μελών των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου και της βρετανοκυπριακής κοινότητας.


Δύο ημέρες μετά την επιστροφή του από την Κύπρο ο κ. Μπάροους ξεκίνησε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την έγκριση ψηφίσματος υπέρ μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό και της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Το ψήφισμα, υπέρ του οποίου έλαβαν το λόγο όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας που είχε ταξιδέψει στην Κύπρο, πέρασε ομόφωνα.

Ο Συντηρητικός βουλευτής δήλωσε χαρούμενος για το γεγονός ότι ηγήθηκε της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα που γνωρίζει ο ίδιος να έχει επισκεφθεί την Κύπρο. «Δείχνει αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή των έντονων διαπραγματεύσεων την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη υπέρ μίας συνολικής λύσης», είπε ο Ντέιβιντ Μπάροους.

«Πήραμε σημαντική ενθάρρυνση από την πραγματική πρόοδο που σημειώνεται προς την κατεύθυνση μιας λύσης. Με την επιστροφή μας είχαμε την άμεση ευκαιρία στο Κοινοβούλιο να δείξουμε την υποστήριξη μας καθώς συζητήσαμε τη Δευτέρα πρότασή μου και είμαι ικανοποιημένος που το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα και που το μήνυμα από τους βουλευτές είναι ξεκάθαρο: ότι υποστηρίζουμε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία για την Αμμόχωστο και για όλη την Κύπρο», συμπλήρωσε ο Συντηρητικός βουλευτής.

Ο Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Τζέισον Χαραλάμπους δήλωσε: «Χαίρομαι που τόσοι πολλοί βουλευτές από όλη τη Βρετανία συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική μας επίσκεψη στην Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού. Το επίπεδο του ενδιαφέροντος για την επίσκεψη αντανακλά τη σημασία της σχέσης μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου και την αναγνώριση του ότι η Βρετανία μπορεί να παίξει και πράγματι παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας. Εύχομαι ειλικρινά η επόμενη επίσκεψή μας να γίνει σε ένα επανενωμένο νησί».

Το πρόγραμμα του ταξιδιού της αντιπροσωπείας περιείχε ενημερωτικές συναντήσεις με κορυφαίους Κύπριους πολιτικούς, πολιτιστικές και ιστορικές ξεναγήσεις -μεταξύ άλλων στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο στη Λευκωσία, καθώς και μια ενημέρωση για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης διαίρεσης του νησιού, συμπεριλαμβανομένης επίσκεψης στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας στη νεκρή ζώνη.

Η επίσκεψη των βουλευτών ξεκίνησε με μια ενημέρωση από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Ρικ Τοντ και τον Ακόλουθο Άμυνας Συνταγματάρχη Σεμπάστιαν Πόλινγκτον και δεξίωση στην κατοικία του Ύπατου Αρμοστή με προσκεκλημένους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους διαφόρων φορέων. Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Επίσης οι Βρετανοί βουλευτές παρέστησαν σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, ενώ τα μέλη της επισκέφθηκαν και τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους και το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο αυτής.

Πηγή ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top