Πρώτος σταθμός της κας Ολγκίν τη Δευτέρα, ήταν τα κατεχόμενα και η συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, με στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις της τ/κ πλευράς, ενόψει της νέας διάσκεψης, αλλά και για συζήτηση των ΜΟΕ, τα οποία συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, πλην όμως δεν έχουν υλοποιηθεί. Αυτό το οποίο εισέπραξε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, ήταν η πάγια απαράδεκτη τουρκική θέση, για κυριαρχική ισότητα. Μάλιστα, ο Ερσίν Τατάρ ξεδίπλωσε το αφήγημά του, ότι μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία για το κυπριακό, μπορεί να ξεκινήσει μόνο υπό τον όρο της επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κατοχικός ηγέτης, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια διαδικασία που θα τον «τραβήξει πίσω στις συνομιλίες για την ομοσπονδία, από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά».
Η Λευκωσία από την άλλη, διαμηνύει πως η σύνθεση της διευρυμένης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, επιτρέπει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ύστερα από τη συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, υπέδειξε πως «είναι δεδομένο ότι και η ίδια η σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης είναι τέτοια που επιτρέπει την συζήτηση επί της ουσίας, λέγοντας πως εμείς, προσερχόμαστε και σε αυτή την πολυμερή για να γίνει συζήτηση επί της ουσίας επαρκώς προετοιμασμένοι, με μια εντατική προετοιμασία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ομάδας των συνεργατών του».
Από την πλευρά της, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, εξέφρασε αισιοδοξία μετά τη συνάντησή της, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίτευξη προόδου την επόμενη εβδομάδα στη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης.
Οι προσπάθειες των ΗΕ και της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, επικεντρώνονται στα ΜΟΕ και στην αναζήτηση νέων μέτρων, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές και ειδικά η διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, προκαλούν πονοκέφαλο στα ΗΕ, τα οποία θέλουν να κλείσουν το συγκεκριμένο κεφάλαιο, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο, θα έχουν μια «νίκη», έτσι ώστε να μπορέσουν ή να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της διαδικασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία τη Δευτέρα το απόγευμα είχε συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές, σήμερα, αναμένεται να προβεί σε αυτοψία στο Πυρόι και στην Αθηένου.
Ερωτηματικά εγείρει ωστόσο η δήλωσή της, ότι μπορεί να επιτευχθεί κάτι σημαντικό, σημειώνοντας ότι το πρωί (στη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ) συζήτησαν πιο ισχυρά μέτρα για το μέλλον.
Σε ερώτηση αν αναφέρεται στο άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης, απάντησε: «Θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό το απόγευμα».
Παρά την προετοιμασία από πλευράς Λευκωσίας για την επικείμενη πενταμερή της Νέας Υόρκης, η επιδιώξεις της Τουρκικής πλευράς για «κυριαρχικό κράτος» το οποίο θα τεθεί ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ και η ποντιοπιλατική συμπεριφορά του Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία εκφράζεται και μέσα από τις εκθέσεις του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, για επανέναρξη του διαλόγου, με υπαρκτό τον κίνδυνο μάλιστα, φεύγοντας από τη νέα πενταμερή συνάντηση, να αφήσουμε στο τραπέζι, την επιδίωξη της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.