ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Εμείς δεν σκοτώνουμε, βάλλουμε πόμπες» Συνταρακτικές αποκαλύψεις στο Δικαστήριο για το αδίστακτο κύκλωμα τοκογλύφων

«Εμείς δεν σκοτώνουμε, βάλλουμε πόμπες» Συνταρακτικές αποκαλύψεις στο Δικαστήριο για το αδίστακτο κύκλωμα τοκογλύφων

Αδίστακτοι τοκογλύφοι, οι οποίοι δανείζουν με τόκο 30% το μήνα και χρησιμοποιούν κάθε μέσο εκβιασμού για να λάβουν τα χρήματα που απαιτούν, φαίνεται να έχουν απλώσει τα πλοκάμια στους σε όλη την Κύπρο όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Οι συνταρακτικές λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίων σε Λευκωσία και Λεμεσό για την υπόθεση που κατήγγειλε στην Αστυνομία 49χρονος κτηματομεσίτης από τη Λευκωσία, αποδεικνύουν ότι κάποια άτομα, δρώντας με χαρακτηριστικά κυκλώματος και αδίστακτων μαφιόζων, κερδίζουν τεράστια ποσά από υπέρογκους τόκους που επιβάλλουν αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ που υπογράφουν οι συνάδελφοι Φρίξος Δαλίτης και Ιάσονας Ιάσονος

Για να επιτύχουν το σκοπό τους, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Ακόμα και να απειλήσουν τη ζωή του ίδιου ή συγγενικών προσώπων του ατόμου που δανείστηκε από αυτούς.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου, πριν από λίγους μήνες, ο παραπονούμενος, μετά από παραίνεση κάποιου γνωστού του, προσέγγισε τον 69χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίου βενζίνης, ζητώντας του να τον δανείσει για να αποπληρώσει άλλα χρέη που είχε. Η συνάντηση των δύο έγινε στο πρατήριο βενζίνης και, σύμφωνα με τον παραπονούμενο, ο 69χρονος του έδωσε σε μετρητά το χρηματικό ποσό των 12 χιλ. ευρώ, υπογράφοντάς του επιταγή χωρίς ημερομηνία για το ποσό των 20 χιλ. ευρώ. Η συμφωνία που έκαναν, ήταν όταν θα του επέστρεφε ο παραπονούμενος τις 12 χιλ. με επιπλέον τόκο 30% τον μήνα σε μετρητά, θα του επέστρεφε την επιταγή.

Μετά από πάροδο 2-3 εβδομάδων, ο παραπονούμενος επισκέφθηκε ξανά τον 69χρονο, με τον οποίο συμφώνησαν να ανταλλάξουν τα αυτοκίνητά τους και ο παραπονούμενος να του έδινε επιπλέον το ποσό των 45 χιλ. ευρώ για να καλύψει τη διαφορά στην αξία του αυτοκινήτου του 69χρονου, το οποίο ήταν πιο ακριβό.

Ο παραπονούμενος, για το ποσό των 45 χιλ. ευρώ, εξέδωσε στον 69χρονο επιταγές. Στη συνέχεια, όμως, επειδή δεν μπορούσε να εξοφλήσει το ποσό που δανείστηκε αλλά και το ποσό της διαφοράς στην αξία του αυτοκινήτου, ο παραπονούμενος επέστρεψε το όχημα πίσω στον 69χρονο. Παράλληλα, ο 69χρονος, λόγω του ότι το αυτοκίνητο του παραπονούμενου ήταν υποθηκευμένο, κατέθεσε στον λογαριασμό του παραπονούμενου στην τράπεζα, για εξόφληση του αυτοκινήτου, το ποσό των 21.668 ευρώ. Ο παραπονούμενος, στο μεταξύ, είχε επιστρέψει σε δύο περιπτώσεις το συνολικό ποσό των 2.400 ευρώ σε μετρητά.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του παραπονούμενου, σε κάποιο κατοπινό στάδιο, ο 69χρονος τηλεφώνησε στον παραπονούμενο, ζητώντας να του επιστρέψει συνολικά το ποσό των 67.000 ευρώ και λέγοντας του χαρακτηριστικά ότι: «Εμείς δεν σκοτώνουμε, βάλλουμε πόμπες».

Παράλληλα, ο 69χρονος ανάγκασε τον παραπονούμενο, ως εγγύηση για τα λεφτά που του δάνεισε, να του παραχωρήσει το πωλητήριο έγγραφο ενός διαμερίσματός του, το οποίο ωστόσο δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί καθώς ήταν υποθηκευμένο.

Στη συνέχεια, ο παραπονούμενος, ο οποίος δεχόταν απειλές και από άλλα άτομα στα οποία χρωστούσε, πριν από 2-3 μήνες ανέφερε το περιστατικό στον 69χρονο, ο οποίος τότε τον έφερε σε επαφή με τον αστυνομικό, λέγοντάς του ότι θα τον βοηθούσε. Διευθετήθηκε συνάντηση σε καφετέρια παρουσία και των τριών, όπου ο παραπονούμενος ζήτησε το ποσό των 12 χιλ. ευρώ από τον αστυνομικό, ο οποίος του το έδωσε σε μετρητά, με τη συμφωνία να του το επιστρέψει με τόκο 30% τον μήνα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, ο παραπονούμενος επέστρεψε το ποσό των 3 χιλ. ευρώ, ενώ ο αστυνομικός του τηλεφωνά συχνά, αναφέροντάς του ότι το ποσό που του χρωστά ανήλθε στις 84 χιλ. ευρώ.

Εναντίον των δύο υπόπτων, το δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα κράτησης πέντε ημερών. Εναντίον του 69χρονου εξετάζονται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τοκογλυφία, απειλή, εκβίαση και απαίτηση περιουσίας με απειλές με σκοπό την κλοπή. Εναντίον του αστυνομικού, εξετάζονται τα αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παρεμπόδισης και καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τοκογλυφία. Οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν τις καταγγελίες για εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Του δάνειζαν χρήματα και απαιτούσαν τα τριπλάσια
 

Η ίδια υπόθεση έχει και προέκταση στη Λεμεσό, όπου ο 49χρονος κτηματομεσίτης από τη Λευκωσία προσέφυγε στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων και ανέφερε ότι σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις έπεσε θύμα εκβιασμών και απειλών από τέσσερα άτομα, τα οποία απαιτούσαν τα τριπλάσια χρήματα απ’ όσα του δάνεισαν.

Ήδη τρία πρόσωπα, ηλικίας 26, 33 και 34 χρονών συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Εναντίον τους εκδόθηκε διάταγμα 6ήμερης κράτησης. Για την ίδια υπόθεση καταζητείται από την Αστυνομία και ένας 36χρονος από το Τραχώνι. 


Στην πρώτη περίπτωση φερόμενοι δράστες είναι ο 33χρονος και ο 34χρονος. Ειδικότερα, στην κατάθεση του ο παραπονούμενος ανέφερε ότι κατά τον Μάιο του 2013 γνωρίστηκε με συγκεκριμένο πρόσωπο στη Λεμεσό, χρήστη ναρκωτικών, και επειδή το εν λόγω πρόσωπο δεν είχε αρκετά χρήματα για να πληρώνει τη δόση του, του ζητούσε να την πληρώνει ο ίδιος.

Πέντε μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2013, το συγκεκριμένο πρόσωπο τον έφερε σε επαφή με τον 33χρονο, από τον οποίο δανείστηκε σε μετρητά το χρηματικό ποσό των €6.000 με τον όρο κάθε φορά που θα τον δάνειζε να του δίνει ως εγγύηση μια επιταγή για το τριπλάσιο ποσό. Όταν θα του επέστρεφε τα χρήματα και με τόκο 30%, τότε ο ύποπτος θα του επέστρεφε τις επιταγές.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 ο παραπονούμενος συνέχισε να δανείζεται από τον 33χρόνο σε μετρητά, συνολικά το ποσό των €55.000-€60.000. Παρ’ όλο που μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την καταγγελία, πλήρωσε στους δανειστές του το χρηματικό ποσό των €15.000-€20.000, ωστόσο αυτοί απειλούσαν τον ίδιο αλλά και μέλη της οικογένειας του ότι θα τους κάνουν κακό, απαιτώντας να τους καταβάλει το χρηματικό ποσό των €155.000.

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν με βάση την καταγγελία. Ανακρινόμενοι αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται από τον 49χρονο και δίνουν κάποιους δικούς τους ισχυρισμούς. 

Τον εκβίαζαν με γυμνές του φωτογραφίες

Στη δεύτερη περίπτωση, που κατήγγειλε ο 49χρονος κτηματομεσίτης στη Λεμεσό, φερόμενοι δράστες είναι 26χρονος και 36χρονος, οι οποίοι, σύμφωνα με τον παραπονούμενο, με εκβιασμούς και απειλές ότι θα δημοσιεύσουν γυμνές του φωτογραφίες, απαιτούσαν να τους καταβάλει €65.000.

Ο παραπονούμενος πριν από περίπου έξι μήνες γνώρισε σε καφετερία της Λεμεσού τον 26χρονο και αφού πήγαν στο σπίτι του, χωρίς ο ίδιος να αντιληφθεί οτιδήποτε, ο ύποπτος τον φωτογράφισε γυμνό.

Ακολούθως ο ύποπτος τού απέστειλε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες μέσω Viber και, με την απειλή ότι θα δημοσίευε τις φωτογραφίες, απαιτούσε να του καταβάλει το χρηματικό ποσό €25.000.

Ο παραπονούμενος ενέδωσε και, αφού εξαργύρωσε δύο τραπεζικές επιταγές, έδωσε στον 26χρονο €25.000 σε μετρητά ενώ στη συνέχεια εξαργύρωσε άλλες δύο επιταγές ύψους €15.000 και έδωσε τα μετρητά στον 26χρονο για να αποπληρώσει, όπως του είπε, ένα χρέος που είχε στον 36χρονο.

Ακολούθως ο 26χρονος ζήτησε από τον παραπονούμενο άλλες €8.000 για να μη διαρρεύσει το επίμαχο φωτογραφικό υλικό, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε στους ανακριτές, να αποταθεί στον 36χρονο και να δανειστεί το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο έδωσε στον 26χρονο.

Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, τους τελευταίους μήνες δέχτηκε σειρά τηλεφωνημάτων από τους δύο υπόπτους, οι οποίοι καταφέρθηκαν με απειλές κατά της ζωής του αλλά και της περιουσίας του, απαιτώντας να τους καταβληθούν €65.000. Ο 26χρονος απορρίπτει τις κατηγορίες και προβάλλει δική του εκδοχή για την υπόθεση.

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος (Σάββατο 21/11)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top