ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: Εμμονή σε αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού

Ομήρου: Εμμονή σε αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού

Δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής με αφορμή την επέτειο από την επάνοδο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Η σημερινή κρίσιμη εθνική και πολιτική συγκυρία, απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου, για εμμονή σε στόχους και αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, σε γραπτή του δήλωση με την ευκαιρία της 41ης επετείου της επανόδου του Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια ο λαοπρόβλητος, εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επέστρεφε στην Κύπρο ύστερα από αναγκαστική απουσία πέντε μηνών, απουσία που του επεβλήθη από τους άθλιους πραξικοπηματίες που άνοιξαν το δρόμο στον τουρκικό Αττίλα.
 
`Τιμώντας τη σημερινή επέτειο επανόδου του Εθνάρχη Μακαρίου στην Κύπρο, τιμούμε ταυτόχρονα όσους όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη χούντα και την ΕΟΚΑ Β`. Όλους όσους δεν συμβιβάστηκαν με τη φασιστική βία, όσους δεν προσκύνησαν την χούντα, όσους προειδοποιούσαν έγκαιρα κατά της αποσταθεροποίησης και της ανωμαλίας που στόχευε στη διάλυση του πολιτειακού και δημοκρατικού ιστού και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου` σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι σαράντα ένα χρόνια μετά, έχουμε καθήκον να παραμείνουμε σε εγρήγορση και κινητοποίηση για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού, να δώσουμε το μήνυμα της εμμονής σε μια λύση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή, θα απομακρύνει τους εποίκους και θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960.

"Με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας. Με πλήρως κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Η σημερινή κρίσιμη εθνική και πολιτική συγκυρία, απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου, για εμμονή σε στόχους και αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού" τονίζει ο κ. Ομήρου.
 
Καταλήγοντας, αναφέρει ότι σε αυτή την ιστορική επέτειο της επιστροφής του Μακαρίου στην Κύπρο, επαναβεβαιώνουμε την απόφαση μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top