ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς καταψήφιση οι κανονισμοί για το ωράριο των καταστημάτων - Επιστολή στον ΠτΔ

Προς καταψήφιση οι κανονισμοί για το ωράριο των καταστημάτων  - Επιστολή στον ΠτΔ

Οι κανονισμοί για το ωράριο των καταστημάτων που κατέθεσε η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να εγκρίνονται από τη Βουλή, δήλωσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, επί των κανονισμών για το ωράριο των καταστημάτων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας αποφάσισε κατά πλειοψηφία όπως σταλεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θα ζητείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε πως εάν καταψηφιστούν οι κανονισμοί η αγορά θα υποστεί σοκ, όπως και η αγορά εργασίας με ορατό τον κίνδυνο εάν το ωράριο των καταστημάτων επιστρέψει στο ωράριο που ίσχυε το 2006 να υπάρξουν απολύσεις.

“Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες”, κατάληξε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής παραθέτοντας τη θέση του κόμματος του είπε ότι παρά την έκκληση της Βουλής για σοφότερες σκέψεις ώστε να βρεθούν συγκλίσεις για επίλυση του προβλήματος του ωραρίου των καταστημάτων, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παραμένει προσκολλημένη στις αυταρχικές και δογματικές νοοτροπίες, χωρίς να κάνει βήμα να συναντήσει την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και επηρεαζόμενων στο εμπόριο.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συναινέσει σε έγκριση των κανονισμών οι οποίοι επιβάλλουν ετσιθελικά την πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων για 7 ημέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και ολόχρονα.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι οι κυβερνώντες θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την όποια αναταραχή στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι τα καταστήματα πρέπει να παραμένουν ανοικτά ολόχρονα τις Κυριακές, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ εκ πρώτης όψεως κρίνει ότι δεν μπορεί να εγκρίνει τους κανονισμούς και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος την Πέμπτη θα τους απορρίψει.

Συνεχίζοντας είπε ότι η Επιτροπή με επιστολή ζήτησε από τον Πρόεδρο να προσεγγίσει το θέμα πέραν της νομικής πτυχής, στην πολιτική του πτυχή. Είπε ότι το θέμα είναι εάν η Κυβέρνηση θα αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της Βουλής.

Ο κ. Βότσης είπε ότι προτάθηκε φόρμουλα που αφήνει σε γενικές γραμμές όλους ικανοποιημένους, αλλά η Κυβέρνηση δια της Υπουργού επιμένει στην πρόταση της όπως περιέχεται στους κανονισμούς που κατατέθηκαν.

Εξήγησε ότι η πρόταση που έγινε είναι να ισχύει η τουριστική περίοδος (ανοικτά τις Κυριακές) για έξι μήνες, αναφέροντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συναίνεση.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να παρέμβει, ο κ. Βότσης είπε ότι
η Υπουργός παρέπεμψε τους Βουλευτές στο Υπουργικό Συμβούλιο, για αυτό και είναι η ώρα που πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρέμβει.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι η Κυβέρνηση νομίζει ότι με τους
κανονισμούς έχει ρυθμίσει την αγορά. Εμείς λέμε ότι απορύθμισε την κοινωνία και τον οικογενειακό ιστό, πρόσθεσε ότι τα μικρά καταστήματα και οι εργαζόμενοι καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ένα πάρα πολύ σκληρό ωράριο.

Είπε επίσης ότι λυπούμαστε που αναγκαζόμαστε να καταψηφίσουμε τους κανονισμούς με στις συναφείς συνέπειες, απηύθυνε έκκληση να αποσυρθούν οι κανονισμοί και να αρχίσει διάλογος για να λυθεί το πρόβλημα που ταλανίζει για τους καταστηματάρχες.

Είπε επίσης ότι η εισήγηση για ανά εξάμηνο εφαρμογή του τουριστικού ωραρίου φαίνεται να αποτελεί μια λύση που ικανοποιεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εμπλεκόμενους.

Λέγοντας ακόμα ότι πρέπει να προστατευτούν οι μικρές επιχειρήσεις, επανέλαβε ότι το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό πρέπει να γίνει διαβούλευση με όλους τους επηρεαζόμενους.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέροντας ότι η άτεγκτη στάση της Κυβέρνησης συνεχίζεται, είπε ότι η κατάσταση ως προχωρά θα προκαλέσει κρίση στην αγορά.

Καταλήγοντας είπε ότι θα πρέπει να δοθεί χώρος για να λειτουργήσουν οι μικρές επιχειρήσεις και να προσλάβουν εργαζόμενους για να συμπληρώσει ότι υπάρχουν λύσεις για τις οποίες απαιτείται πολιτική βούληση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top