ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Η τελευταία ευκαιρία αυτής της γενιάς για ομοσπονδιακή λύση

Ακιντζί: Η τελευταία ευκαιρία αυτής της γενιάς για ομοσπονδιακή λύση

Με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών από την Μολδαβία και την Υπερδνειστερία ή Τρανσνίστρια, περιοχή μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας που δεν είναι αναγνωρισμένη, συναντήθηκε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί για την διεύρυνση των σχέσεων ψευδοκράτους με την οντότητα αυτή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Igor Gorashou και η ομάδα εφαρμόζει ΜΟΕ μεταξύ Μολδαβίας και Τρανσνίστρια υπό το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των ΗΕ. Ο κ. Gorashou δήλωσε κατά την συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ότι ήθελαν να δουν πως μπορούν να συνεργαστούν μαζί στην Κύπρο Τ/κ και Ε/κ επιχειρηματίες.

Υπάρχει ένα νέο κλίμα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι αυτή τη φορά σε περίπτωση που δεν μπορέσει να βρεθεί λύση, μπορεί να ζητηθεί η νέα γενιά Τ/κ και Ε/κ να ζήσουν ως λαοί χωριστών χωρών. Δεν θέλει, είπε, να μιλήσει για τελευταία ευκαιρία για την λύση, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι η τελευταία προσπάθεια αυτής της γενιάς (της δικής του) για μια λύση που θα προβλέπει μια ομοσπονδιακή δομή. Επιθυμεί, πρόσθεσε, όπως την άνοιξη διενεργηθεί δημοψήφισμα με θετικό αποτέλεσμα και από τις δύο πλευρές. “Εάν και πάλι δεν πετύχουμε δεν βλέπω πιθανότητα (για μια λύση στο μέλλον). Είναι μια πολύ πολύ πολύ δύσκολη δουλειά. Εάν πετύχουμε θα είναι μια ομοσπονδία”.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δικαιώματα σε αυτό έχουν και οι Τ/κ και για να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό θα πρέπει να λύσουν το Κυπριακό. Επανέλαβε δε τη θέση ότι θα ήταν προς όφελος όλων των πλευρών όπως το φυσικό αέριο της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ περάσει μέσω της Τουρκίας στις χώρες της ΕΕ.
Δεν είναι απαισιόδοξος, συνέχισε, για την πιθανότητα λύσης και υποστήριξε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Μολδαβίας – Τρανσνίστρια είναι πιο εύκολη από την επίλυση του Κυπριακού.

Τ/κ και Ε/κ επιχειρηματίες συναντώνται κατά διαστήματα, ανέφερε, και σε αυτές τις συναντήσεις μετέχουν και επιχειρηματίες από την Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχαν παραστεί σε εκδήλωση του τ/κ επιμελητηρίου και του ΚΕΒΕ με θέμα “Το όραμά μας για την κυπριακή οικονομία μετά τη λύση”. Πιστεύει, είπε, στην προσέγγιση των εμπορικών εταίρων και ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα παραστούν σύντομα σε μια κοινή εκδήλωση που θα διοργανώσουν οι επιχειρηματίες Τουρκίας – Ελλάδας, της “νότιας” Κύπρου και της “ΤΔΒΚ”, όπως ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top