ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβήματα ΥΠΕΞ για νέα τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ

Διαβήματα ΥΠΕΞ για νέα τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ

Σε όλα τα διαβήματα προβαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών μετά τη σοβαρή τουρκική πρόκληση στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε το υπό κυπριακή σημαία και κυπριακής ιδιοκτησίας ερευνητικό σκάφος "Flying Enterprises", το οποίο έπλεε 30 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κυβερνήτης της φρεγάτας απαίτησε να απομακρυνθεί αμέσως το σκάφος από την περιοχή, υποδεικνύοντας μάλιστα προς τον καπετάνιο ότι για να επανέλθει, οφείλει να ζητήσει άδεια από τις τουρκικές Αρχές.
Το «Flying Enterprises», με πλήρωμα ως επί το πλείστον Αμερικανούς υπηκόους, έχει ναυλωθεί από αμερικανική εταιρεία και πραγματοποιεί βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση, για σκοπούς μελλοντικής πόντισης καλωδίων οπτικών ινών.
Για τις δραστηριότητές του, έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τις κυπριακές Αρχές. Ο καπετάνιος του "Flying Enterprises" έλαβε εντολή από την εταιρεία του να συνεχίσει κανονικά την πορεία και τις εργασίες του.

Αντίδραση κομμάτων
Ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για όσα αναφέρονται στον «Φιλελεύθερο» για τη νέα πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
"Οποιαδήποτε παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ", πρόσθεσε, "είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη".
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι αποτελεί θέση αρχής για τον ΔΗΣΥ ότι η Κύπρος είναι αναγνωρισμένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν να αμφισβητούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η πειρατική ενέργεια της Τουρκίας σε βάρος κυπριακού ερευνητικού σκάφους, επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τη λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία "με την ανοχή της, αν όχι τη συναίνεση της, συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας".
Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι η απάντηση και το "ευχαριστώ" της Άγκυρας σε αυτή την πολιτική, είναι οι πειρατικές ενέργειες και οι προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

riknews

Διαβάστε επίσης: Έφτασαν μέχρι την Πάφο οι Τούρκοι - Παρενοχλούν φρεγάτα υπό κυπριακή σημαία 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top