Σταύρος Μαλάς: «Τέλος εποχής για το παλιό μοντέλο κτηνοτροφίας» – Οι κακές πρακτικές, οι έλεγχοι και το «καμπανάκι» για τον αφθώδη πυρετό

Σταύρος Μαλάς: «Τέλος εποχής για το παλιό μοντέλο κτηνοτροφίας» – Οι κακές πρακτικές, οι έλεγχοι και το «καμπανάκι» για τον αφθώδη πυρετό

Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, έστειλε ο Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του κτηνοτροφικού τομέα, Σταύρος Μαλάς, αμέσως μετά την κρίσιμη, διπλή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Σταύρος Μαλάς τόνισε ότι η παρούσα κρίση αποτελεί το οριστικό τέλος για το παλιό, ξεπερασμένο μοντέλο κτηνοτροφίας στο νησί, το οποίο πλέον δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

​Αναφερόμενος στα αίτημα της ραγδαίας διασποράς του ιού, ο κ. Μαλάς δεν μάσησε τα λόγια του, αποδίδοντας την εξάπλωση κυρίως σε «κακές πρακτικές» που εφαρμόζονταν κατά τις μετακινήσεις των ζώων. Εξήγησε ότι η έλλειψη σωστής απολύμανσης στα οχήματα, για παράδειγμα όταν μεταφέρονται αμνοερίφια και αμέσως μετά χοιρίδια, αρκεί για να αφήσει πίσω της μια μικρή εστία, η οποία στη συνέχεια λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι τα χοιρίδια είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη νόσο. Παράλληλα, άσκησε κριτική στον τρόπο που είναι δομημένες και οργανωμένες οι κτηνοτροφικές περιοχές, γεγονός που, όπως σημείωσε, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το πρόβλημα να διογκωθεί πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συγκαλεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ο ΠτΔ πριν την επίσκεψη Γκουτέρες

Συγκαλεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ο ΠτΔ πριν την επίσκεψη Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.