ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ από την πρώτη του έτους ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης Τραπεζών της ΕΕ

Σε ισχύ από την πρώτη του έτους ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης Τραπεζών της ΕΕ

Σε ισχύ τίθεται από αύριο το πρωί ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRM) της ευρωζώνης, κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εκκαθάριση και διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων (Bank Recovery and Resolution Directive BRRD) στη ζώνη του ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, η οποία ενημερώνει πως οι αρμοδιότητες εκκαθάρισης τραπεζών του SRM θα είναι πλήρως ενεργές από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.

Ο SRM αποτελεί ορόσημο στη λειτουργία της ευρωζώνης, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα στο τραπεζικό σύστημα, αποτρέποντας μελλοντικές κρίσεις μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής επέμβασης και εκκαθάρισης τραπεζών. Η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών της, ενώ έχει ενισχύσει την εποπτεία του συστήματος, αναγνωρίζοντας μελλοντικά ρίσκα εγκαίρως και προσπαθώντας να προλάβει κρίσεις πριν εκδηλωθούν. Παρόλα αυτά, λέει η Κομισιόν, “υπάρχουν ακόμα τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”. Σε αυτές, ο SRM θα θέσει τα πλαίσια της όποιας παρέμβασης.

Ο αρμόδιος για τις τράπεζες Επίτροπος Τζ. Χιλ, δήλωσε σχετικά: “Η Τραπεζική Ένωση έχει πλέον τα εργαλεία που χρειάζεται για να εποπτεύσει τις τράπεζες στην ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι τώρα έχουμε ένα σύστημα εκκαθάρισης τραπεζών που δεν θα βασίζεται στα χρήματα των φορολογουμένων. Τα λάθη των τραπεζών δεν θα τα επωμίζονται ποτέ ξανά οι πολλοί”.

Η συμφωνία για τον SRM προβλέπει ότι στα επόμενα 8 χρόνια θα ολοκληρωθεί και ένα ταμείο εκκαθάρισης (Single Resolution Fund) στο οποίο τα κράτη μέλη και οι εθνικές αρχές εκκαθάρισης τραπεζών θα αναγκάσουν τις τράπεζες να συμβάλλουν με ποσά εκ των προτέρων, ώστε να χτιστεί η κεφαλαιακή βάση που θα χρησιμοποιεί στο μέλλον.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top