ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλύτερα να είχα πεθάνει από τον ISIS, παρά να κολλήσω στην Κύπρο» (Φωτογραφίες)

«Καλύτερα να είχα πεθάνει από τον ISIS, παρά να κολλήσω στην Κύπρο» (Φωτογραφίες)

«Ανειλικρινή» χαρακτήρισε τη στάση της Βρετανίας, ο Filippo Grandi, επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα προσφύγων, σε σχέση με την αντιμετώπιση τους προς τους πρόσφυγες πολέμου, που καταφθάνουν στις ακτές των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

Οι Βρετανοί φέρονται να αποποιούνται των ευθυνών τους, βάσει υπομνήματος που υπογράφηκε το 2003 μεταξύ Βρετανίας-Κύπρου, στο οποίο αναφέρεται σαφώς ότι «αιτητές ασύλου, οι οποίοι φτάνουν απευθείας σε περιοχή των βρετανικών βάσεων, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της Βρετανίας».

Παρακάμπτοντας τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι ιθύνοντες των βάσεων μέσω του βρετανικού Υπουργείου Αμύνης, παρέπεμψαν τους 114 πρόσφυγες που εσκεμμένα έφτασαν σε έδαφος τους στις κυπριακές αρχές και τους απείλησαν με απέλαση στο Λίβανο απ’ όπου και απέπλευσαν, αν δεν πράξουν όπως διατάχθηκαν.

Σε απάντηση στις κατηγορίες που δέχονται οι Βρετανοί απαντούν, ότι όταν ζητήθηκε από τις κυπριακές αρχές να δεχτούν τους πρόσφυγες, το αίτημα τους έγινε δεχτό. Αυτοί που αντέδρασαν ήταν οι ίδιοι οι αιτητές ασύλου, οι οποίοι μέσω των δικηγόρων τους αρνήθηκαν να συγκαταθέσουν.

 

 

Πακιστανός δάσκαλος αγγλικών που κατέφθασε με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, ανάμεσα στους υπόλοιπους πρόσφυγες πολέμου στο νησί μας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα «Guardian»:

«Η Κύπρος είναι μια φτωχή χώρα η οποία δεν έχει να προσφέρει δουλειές ούτε στους κατοίκους της. Μας είπαν να ζητήσουμε άσυλο εδώ, αλλιώς θα μας απελάσουν. Μια άρρωστη γυναίκα ζήτησε γιατρό και της είπαν ότι θα της βρουν μόνο αν συμφωνήσει να ζητήσει άσυλο στην Κύπρο!»

«Καλύτερα να είχα πεθάνει στη Συρία ή στο Λίβανο από τις Βόμβες του ISIS, αν αυτή ήταν η μοίρα μου! Αλλά τώρα ζητώ το δικαίωμά μου στη ζωή! Δεν θα αφήσω τον Ντέιβιτ Κάμερον να ‘παραδειγματίσει’ κόσμο εις βάρος μου!»

«Είναι ταπεινωτικό που κολλήσαμε εδώ. Κανένας δεν μας λέει τι θα γίνει μετά. Δεν έχουμε ελπίδα. Μοιραζόμαστε φαγητό, δωμάτιο και αποχωρητήριο με ακόμη 15 οικογένειες…»

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Filippo Grandi, ανέλαβε χρέη, επιτρόπου των Ηνωμένων Εθνών για θέματα προσφύγων την Πρωτοχρονιά και το συγκεκριμένο θέμα ήταν εκ των πρώτων με τα οποία ασχολήθηκε.

Επιμέλεια: Ανδρέας Χαραλάμπους

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top