ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε : Δεν μπορεί να καταρρεύσει εύκολα η πορεία προς τη λύση

Έιντε : Δεν μπορεί να καταρρεύσει εύκολα η πορεία προς τη λύση

Την άποψη ότι το Κυπριακό είναι επιλύσιμο και πως δεν μπορεί εύκολα να καταρρεύσει η διαδικασία των συνομιλιών, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνέντευξή στην εφημερίδα “Η Καθημερινή της Κυριακής” (10/01).

"Δεν έχουν λυθεί όλα. Υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα, αλλά δεν πρόκειται μια εναπομείνασα λεπτομέρεια, π.χ στο περιουσιακό, να προκαλέσει την κατάρρευση όλης της προσπάθειας", δήλωσε, σημειώνοντας πως αν ανησυχεί για κάτι είναι ένα εξωτερικό σοκ.
Δηλαδή, εξήγησε, ο κίνδυνος να συμβεί κάτι μεγάλο εκτός Κύπρου που να μετατοπίσει το Κυπριακό σε άλλες ράγες.

Στην απουσία ενός τέτοιου σοκ,  του είναι δύσκολο, όπως είπε, να δει ένα ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την πορεία προς τη λύση, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει ότι έχουν λυθεί όλα.

Ο κ.Έιντε μιλά για τις προοπτικές λύσης, λέγοντας αρχικά πως οι δύο ηγέτες θέλουν λύση και έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτό, και παράλληλα κάποια από τα “καλύτερα μυαλά στο νησί ξοδεύουν πολύ χρόνο για να βρουν λύσεις σε θέματα όπως οι περιουσίες”.

Ερωτηθείς τι είναι διαφορετικό τώρα σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν, ο κ. Έιντε δηλώνει πως αυτή τη φορά τα έγγραφα με τα συμφωνηθέντα σημεία προέρχονται από τις δύο πλευρές και όχι από τα ΗΕ, και πως υπάρχει η αίσθηση ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας ανήκει στους Κυπρίους.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο κ. Έιντε δηλώνει ότι ο χειρισμός του θέματος, από εμπορικής άποψης, θα είναι πιο εύκολος αν υπάρξει λύση, καθώς όπως είπε, ο χειρισμός του ενεργειακού θα γίνεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάτι που συμφωνήθηκε πριν από τους Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Σε ερώτηση αν οι Ε/κ θα μπορούν αν επιστρέψουν και να αγοράσουν περιουσίες με μια ενδεχόμενη λύση, ο κ. Έιντε απάντησε θετικά και αυτό γιατί θα είναι μια χώρα με ελεύθερη διακίνηση. Ολοι οι Κύπριοι θα είναι πολίτες της Κύπρου με ίσα δικαιώματα, και το πιο σημαντικό από ευρωπαϊκής άποψης είναι ότι κανείς δεν θα έχει λιγότερα δικαιώματα από κάποιον άλλο. “Όλοι θα ψηφίζουν σε όλα τα επίπεδα”, είπε.

Σε σχέση με την εκ περιτροπής Προεδρία, ο κ. Έιντε είπε πως είναι ένα από τα ελάχιστα ανοικτά θέματα της διακυβέρνησης και σημείωσε πως εναπόκειται στις δύο πλευρές να το κλείσουν με ένα συμβιβασμό. Πρόσθεσε πως ο ίδιος κατοικεί στην Ελβετία όπου υπάρχει εναλλασσόμενη Προεδρία, και αυτό που έχει σημασία είναι τι είδους Πρόεδρος θα είναι και αν θα έχει ευρείες εξουσίες. Σημείωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι το σύστημα να μην παράγει αδιέξοδα.

Στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Έιντε είπε πως η σημερινή σχέση πρέπει να αλλάξει, σημειώνοντας πως το κλειδί σε αυτό το θέμα ίσως να μη βρίσκεται στο κεφάλαιο της ασφάλειας αλλά στη συνολική λύση. Εξήγησε πως όσο περισσότερη αίσθηση ασφάλειας επιτευχθεί στο μη στρατιωτικό επίπεδο, τόσο πιο εύκολο να υπάρξει συμφωνία στο καθαρά στρατιωτικό κομμάτι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, ο αξιωματούχος των ΗΕ ξεκαθαρίζει πως δεν θα γίνει κάποια διάσκεψη αλλά ούτε θα πει σε κανένα να μην συναντηθεί με κάποιον. Σημείωσε πως πέραν από τους πολιτικούς, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και σε επιχειρηματικούς κύκλους και μια ενωμένη Κύπρος θα είναι ελκυστικό μέρος για επενδύσεις. Συνεπώς, λέει πως θα ήθελε να είναι εκεί οι δύο ηγέτες και να συναντηθούν με αυτούς τους ανθρώπους.

 

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top