ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφήνει τους γεωργούς με άδειες τσέπες η Κυβέρνηση!

Αφήνει τους γεωργούς με άδειες τσέπες η Κυβέρνηση!

Οργή από τους γεωργούς μετά την παρουσίαση στην Επιτροπή Γεωργίας, της έρευνας του αρμόδιου υπουργείου. «Η Κυβέρνηση δεν έχει λεφτά για αποζημιώσεις», ήταν η κύρια συζήτηση κατά τη συγκέντρωση.

Μελέτη για το μέλλον της γεωργικής ασφάλισης παρουσιάστηκε σήμερα από το Υπουργείο Γεωργίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία συζήτησε την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και τις ζημιές που προκάλεσε στους παραγωγούς ο παγετός τις πρώτες ημέρες του χρόνου.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να στηρίξει τον ΟΓΑ και όχι να τον διαλύσει, ενώ ο ΔΗΣΥ χαιρέτισε την πρόταση, χωρίς ωστόσο να ταυτίζεται με το περιεχόμενό της.

«Σήμερα επαληθεύτηκαν οι έγνοιες και προβληματισμοί που εκφράσαμε ως ΑΚΕΛ από τον περασμένο Φεβρουάριο για τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον του Οργανισμού» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ.

«Έχουν περάσει ήδη έντεκα μήνες από την απόφαση του Υπουργικού και μόλις σήμερα ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι υπάρχει μελέτη για το μέλλον της γεωργικής ασφάλισης και ότι θα γίνει διαβούλευση» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως «το κενό που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της αδράνειας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αφήνει εκτεθειμένο τον αγροτικό κόσμο» και κάνοντας λόγο για κίνδυνο να μην καταβληθούν στους αγρότες οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω παγετού τον Ιανουάριο.

«Όπως έχουμε ενημερωθεί σήμερα από τον εκπρόσωπο του ΟΓΑ δεν υπάρχουν χρήματα για να αποζημιωθούν οι αγρότες οι οποίοι λόγω παγετού το Γενάρη έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές» είπε.

Ο κ. Γαβριήλ κάλεσε την Κυβέρνηση «να αφουγκραστεί το αγροτικό κίνημα και μέσα από πραγματική διαβούλευση να εξεύρει τρόπους στήριξης του ΟΓΑ και όχι διάλυσης, για το καλώς νοούμενο συμφέρον ολόκληρου του αγροτικού κόσμου».

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Βουλευτή ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη δόθηκαν διαβεβαιώσεις από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να αποζημιωθούν και να καλυφθούν οι γεωργοί για τις ζημιές της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει αποθεματικό €1,7 εκ.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «ενώπιον μας υπάρχει μία πρόκληση να προχωρήσουμε σε νέο ασφαλιστικό σύστημα για το γεωργικό τομέα».

Χαιρέτισε την καταρχήν πρόταση που παρουσιάστηκε από πλευράς του Υπουργείου, «χωρίς να σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με το περιεχόμενο της πρότασης που έφερε σήμερα η Κυβέρνηση».

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ υπέδειξε πως οποιοδήποτε σύστημα γεωργικής ασφάλισης πρέπει, πρώτον, να βασίζεται καθαρά σε εθελοντική βάση, δεύτερον, να γίνεται συμφωνία στη βάση συγκεκριμένου συμβολαίου και, τρίτο, θα πρέπει το σύστημα να είναι βιώσιμο προς όφελος και των ίδιων των παραγωγών.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε μια μεταρρύθμιση που θα επιβάλει υποχρεωτικό τέλος στους παραγωγούς, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και στην ανταγωνιστικότητα των γεωργικών μας προϊόντων» επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top