ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαίτηση ε/κ και τ/κ συνδικάτων για ενιαία συστήματα εργασιακών σχέσεων μετά την λύση - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Απαίτηση ε/κ και τ/κ συνδικάτων για ενιαία συστήματα εργασιακών σχέσεων μετά την λύση - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Την κοινή απαίτηση τους η λύση του Κυπριακού να περιλαμβάνει εφαρμογή ενιαίου συστήματος εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης, έθεσαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί οι ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις, που συμμετέχουν στο Πανσυδικαλιστικό Φόρουμ.

Οι δύο ηγέτες συμμετείχαν το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ στο εστιατόριο “Chateau Status” στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συνδικαλιστές επέδωσαν στους δύο ηγέτες θεματικά υπομνήματα, εφτά στο σύνολο τους, για μια σειρά εργατικών διακοινοτικών θεμάτων, ζητώντας από τους ηγέτες να αξιοποιήσουν τα υπομνήματα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η διάσταση της λύσης του Κυπριακού που αφορά την κοινωνική προστασία και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και ευρύτερα την οικονομική και κοινωνική συνοχή, θα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, επιδόθηκαν υπομνήματα για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση σε μια ενωμένη Κύπρο, την κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική προστασία, τις πολιτικές απασχόλησης και προστασίας της απασχόλησης, την ισότητα των φύλων και καταπολέμηση των διακρίσεων, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το μηχανισμό διαμόρφωσης και προστασίας των μισθών και τέλος την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Όπως εξήγησε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος προέβη και στη σχετική παρουσίαση, τα εφτά υπομνήματα είναι αποτέλεσμα της δράσης «το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Κύπρου σε διάλογο με την κοινωνία για το μέλλον της χώρας μας», η οποία υποστηρίχτηκε από τον «Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου».

Σε χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως υπέδειξε ότι ο συνδικαλιστικό κίνημα έχει προσφέρει στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια.

Διαβεβαίωσε παράλληλα τους δύο ηγέτες ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα βρίσκεται δίπλα τους για να στηρίξει μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο κοινότητες και θα δίνει την ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας ΤΟΥΡΚ-ΣΕΝ Ασλάν Μπιτσακλί ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή χώρα στον παγκόσμιο χάρτη, όμως είναι αρκετά μεγάλη προκειμένου να δεχτεί και τις δύο κοινότητες και εξέφρασε την ευχή αλλά και τη βεβαιότητα ότι το κυπριακό πρόβλημα θα επιλυθεί.

Σημείωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες δεν έχουν το μαγικό ραβδί για να λύσουν το πρόβλημα, θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού και δήλωσε ετοιμότητα εκ μέρους των συνδικάτων και των δύο κοινοτήτων να συμβάλουν με αυτό που τους αναλογεί στην προσπάθεια λύσης. «Επιθυμούμε να δούμε μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες και επιθυμούμε μια τέτοια λύση όσο το δυνατό πιο γρήγορα», είπε.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας ΝΤΕΒΙΣ, Χασάν Φελέκ τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς εργασίας στο νησί και πως αυτό θα ενισχύσει την ευημερία όλων των Κυπρίων και θα διασφαλίσει μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, στοιχείο το οποίο, όπως είπε, θα αποτελέσει και μια από τις πρωταρχικές απαιτήσεις των συνδικάτων στο μέλλον.

Ζήτησε παράλληλα εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας ταχείας και συνολικής λύσης του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να ενώσει τον κόσμο στις δύο κοινότητες και θα συμβάλει ενεργά εκ μέρους των εργαζομένων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης διαβεβαίωσε ότι το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ στηρίζει ενεργητικά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και εργάζεται δραστήρια και από κοινού και στις δυο κοινότητες, για να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους ώστε να υποβοηθηθούν η διαδικασία και οι ηγέτες, για να υπάρξει το θεμιτό αποτέλεσμα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η στήριξη βέβαια του Πανσυδικαλιστικού Φόρουμ στις διαπραγματεύσεις και στους διαπραγματευτές, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει παθητική αναμονή και εξ αποστάσεως παρακολούθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Ως συνδικαλιστικό κίνημα,  διεκδικούμε να συμμετέχουμε ενεργητικά και δημιουργικά στη διαδικασία με θέσεις και προτάσεις, ώστε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και η τελική συμφωνία που θα επιλύσει το Κυπριακό, να περιέχει εκείνες τις παραμέτρους, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις βασικές αρχές και αξίες που υπερασπίζεται διαχρονικά το συνδικαλιστικό κίνημα», σημείωσε. Τόνισε ότι «η λύση, θα πρέπει απαραίτητα να περιέχει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας ενιαίας οικονομίας και αγοράς εργασίας, ώστε να εγγυάται την κοινωνικά δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου».

Τέλος, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου τόνισε ότι οι οργανώσεις που μετέχουν στο Φόρουμ έχουν ως μέλη τους σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων και ως εκ τούτου η στήριξη τους αποτελεί μια στέρεη βάση στις προσπάθειες των δύο ηγετών για λύση του Κυπριακού.

Σημείωσε επίσης ότι με βάση τα όσα ανέφεραν στην εκδήλωση οι δύο ηγέτες, διαφαίνεται ότι και οι δύο επιθυμούν τη λύση και πως το σημαντικότερο είναι ότι ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ, τους εμπιστεύεται ότι μπορούν να οδηγήσουν το Κυπριακό σε λύση.

Σημειώνεται ότι το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ δημιουργήθηκε το 1995 και απαρτίζεται από 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις από την ε/κ και τ/κ κοινότητα.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top