ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Αντιδράσεις ευρωβουλευτών για την ενιαία ψηφιακή αγορά - Πλήττει τις ΜμΕ λέει ο Συλικιώτης

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Αντιδράσεις ευρωβουλευτών για την ενιαία ψηφιακή αγορά - Πλήττει τις ΜμΕ λέει ο Συλικιώτης

Eπί του ψηφίσματος για τη ψηφιακή αγορά συζήτησαν την Σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωβουλής οι ευρωβουλευτές των 28 κρατών/μελών της ΕΕ στις 19 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

Θεωρείται ότι με την υιοθέτηση του θα δοθεί ένα τέλος στους αδικαιολόγητους φραγμούς γεωγραφικού χαρακτήρα, όπως οι διακρίσεις λόγω διεύθυνσης IP, ταχυδρομικής διεύθυνσης ή χώρας έκδοσης πιστωτικής κάρτας, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ευρωπαίων καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Όλες οι πολιτικές και οι νομοθετικές διατάξεις της Ένωσης στον τομέα της ψηφιακής ενιαίας αγοράς θα πρέπει να επιτρέπουν την εμφάνιση και ανάπτυξη νέων ευκαιριών για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις, καθώς και νέων καινοτόμων διασυνοριακών διαδικτυακών υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, να αίρουν τα εμπόδια μεταξύ των κρατών μελών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων, στη διασυνοριακή αγορά, ως βασικό παράγοντα ανάπτυξης και απασχόλησης στην ΕΕ.

Ανησυχίες Ευρωβουλευτών

Η συζήτηση για την ψηφιακή αγορά άρχισε τον Μάιο του 2015 και οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις που ακολουθούνται έως σήμερα από τα κράτη μέλη όσον αφορά τη ρύθμιση του διαδικτύου και της συνεργατικής οικονομίας, η οποία αντιπροσωπεύει τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την διαδικτυακή πώληση αγαθών και υπηρεσιών (πχ οι εφαρμογές Uber, eBay και Airbnb). Επισημαίνουν παράλληλα τις ευκαιρίες που οι νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών όπως η υπολογιστική μαζικών δεδομένων, το cloud computing, και η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Νεοκλής Συλικιώτης: Η ψηφιακή αγορά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στη τοποθέτηση του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου, Νεοκλής Συλικιώτης, τόνισε ότι "η ψηφιακή ενιαία αγορά θα επιστρατεύσει  δυστυχώς τις νέες τεχνολογίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου."

Είπε, επίσης, ότι "αντί πρωταρχικός στόχος να είναι η ευημερία και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, οι δυνατότητες της τεχνολογίας θα αξιοποιηθούν δυστυχώς κυρίως για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρηματικών κερδών."

 Ο κύριος Συλικιώτης, πρόσθεσε ότι "οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές."

"Αυτό που χρειάζεται  είναι να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι της ψηφιακής ατζέντας, ώστε στο επίκεντρο να τεθούν τα συμφέροντα της κοινωνίας. Η υλοποίηση της ψηφιακής αγοράς πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Εξίσου σημαντικό είναι να  διασφαλιστεί η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση τους στην χρηματοδότηση αλλά και την θέση τους αγορά , κατέληξε στην ομιλία του.

Επί του παρόντος μόλις το 1,7% των επιχειρήσεων της ΕΕ αξιοποιεί πλήρως τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και μόνο το 14% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως δίαυλο πωλήσεων. Το 2013 το μέγεθος της αγοράς της συνεργατικής οικονομίας ήταν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως και σήμερα η Επιτροπή προβλέπει δυνητική ανάπτυξη που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια

Ανταπόκριση από Στρασβούργο

Χριστιάνα Τσαγγάρη

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Iσραηλινό drone έπληξε αυτοκίνητο στον Λίβανο, δύο νεκροί ανάμεσά τους και διοικητής της Χεζμπολάχ - Δείτε βίντεο

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

Προβλήματα στο Instagram - Tι συμβαίνει στην πλατφόρμα



Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top