ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ραγδαία αύξηση στα παράπονα εναντίον αστυνομικών

ΚΥΠΡΟΣ: Ραγδαία αύξηση στα παράπονα εναντίον αστυνομικών

Αύξηση κατά 54% παρουσίασαν το 2014 τα παράπονα που διατυπώθηκαν εναντίον της Αστυνομίας στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, φθάνοντας τα 212, που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Σπυριδάκι, είναι η μεγαλύτερη αύξηση από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της.

Σε δηλώσεις μετά την υποβολή της ετήσιας έκθεσης για το 2014 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σπυριδάκις αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Αρχής και την διερεύνηση των παραπόνων. Ανέφερε επίσης ότι το 2015 στην Αρχή υποβλήθηκαν 254 παράπονα και η αντίστοιχη αύξηση σε σχέση με το 2014 ήταν 20%. Εξηγώντας την αύξηση των παραπόνων το 2014 είπε ότι προέκυψε κατά κύριο λόγο από το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δώσει εντολή για τερματισμό των διοικητικών ερευνών που αφορούν τη διερεύνηση παραπόνων προς την Αστυνομία και όταν τέτοια παράπονα περιέχονται σε γνώση της Αστυνομίας, είχε δώσει οδηγίες να ενημερώνεται ο ίδιος και η Αρχή.

Από τα 212 παράπονα το 2014, είπε, τα 99 έτυχαν ποινικής/πειθαρχικής διερεύνησης με κατάληξη ως εξής: για τα 31 δεν προέκυψαν οποιαδήποτε αδικήματα, για ένα παράπονο προέκυψαν ποινικά αδικήματα, για έξι πειθαρχικά αδικήματα, για ένα παράπονο προέκυψαν πειθαρχικά και ποινικά, για τρία προέκυψαν αδικήματα αλλά δεν εξακριβώθηκε η ταυτότητα των εμπλεκόμενων αστυνομικών, για ένα παράπονο η διερεύνηση αναστάληκε, 12 παράπονα αποσύρθηκαν από τους παραπονούμενους, 44 είναι υπό διερεύνηση. Ανέφερε δε λεπτομερώς τις ποινικές και τις πειθαρχικές υποθέσεις που καταχωρήθηκαν το 2014.

Στα παραδείγματα σοβαρών υποθέσεων ο κ. Σπυριδάκις ανέφερε τον ισχυρισμό/παράπονο πολίτη εναντίον μελών της Αστυνομίας για κακοποίησή του κατά την διεξαγωγή του αγώνα ΑΕΛ – Ομόνοια στις 19/1/2014 στο Τσίρειο. Η Αρχή, είπε, κατέληξε ότι ο παραπονούμενος κακοποιήθηκε από μέλη της Αστυνομίας, τα οποία όμως δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστούν λόγω του ότι έφεραν κράνη και αντιοχλαγωγικές εξαρτήσεις. “Ο Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησε με την κατάληξη της Αρχής αλλά δεν ήταν δυνατή η άσκηση ποινικής δίωξης λόγω της μη αναγνώρισης των εμπλεκομένων μελών της Αστυνομίας.”. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκε και σε άλλα τέσσερα παράπονα, τα δύο εκ των οποίων αφορούσαν παρόμοια περιστατικά, ενώ σημείωσε πως τα πλείστα των παραπόνων αφορούν επεισόδια που έλαβαν χώρα πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων.

Η Αρχή με επιστολή της τον Ιούλιο του 2014 προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας είχε εκφράσει την άποψη ότι επιβάλλεται η τροποποίηση των αντιοχλαγωγικών εξαρτήσεων ώστε να προστεθούν σε αυτές διακριτικά για να είναι δυνατή η αναγνώρισή τους αλλά και η ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκαν πρόσφατα, πρόσθεσε, ότι η εισήγηση της Αρχής υιοθετήθηκε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας που έδωσε εντολή όπως στα κράνη των μελών της Αστυνομίας τοποθετηθεί ευδιάκριτο αυτοκόλλητο με ειδικά χαρακτηριστικά για να αναγνωρίζονται τα στοχιεία του μέλους που θα το φέρει.

Συνολικά, είπε, από την έναρξη της λειτουργίας της Αρχής τον Μάιο του 2006 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, υποβλήθηκαν 1416 παράπονα. Την ίδια χρονική περίοδο η Αρχή, συνέχισε, έχει διορίσει ποινικούς ανακριτές για 588 παράπονα ενώ η αύξηση στους διορισμούς ανακριτών το 2014 ανήλθε στο 90%. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2013 είχαν διοριστεί ανακριτές σε 52 υποθέσεις και το 2014 σε 99 ενώ το 2015 διορίστηκαν ανακριτές για 104 υποθέσεις.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της Αρχής, είπε ο κ. Σπυριδάκις, αυτή έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ελέγχου της κατάχρησης/υπέρβασης εξουσίας από την Αστυνομία, αλλά επιβάλλεται να καταστεί πιο αποτελεσματική στην εκπλήρωση της αποστολής της και για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί το υφιστάμενο πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί και να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή, είπε, είναι ο προϋπολογισμός της που δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ετησίως και “που είναι δυσανάλογος του έργου που επιτελεί”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top