ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Οι Κύπριοι να «πλασάρουν» την επανενωμένη Κύπρο ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

Έιντε: Οι Κύπριοι να «πλασάρουν» την επανενωμένη Κύπρο ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

Σημαντικοί διεθνείς επενδυτές προσβλέπουν στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος κάλεσε τόσο τους Κύπριους όσο και τους δύο ηγέτες να «πλασάρουν την ιστορία» της μελλοντικής ενωμένης Κύπρου ως έναν ελκυστικό προορισμό για δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Αναφέρθηκε επίσης σε ισχυρή διεθνή στήριξη, όπως διαφάνηκε και από τη σημερινή υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, είπε όμως ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Έιντε είχε κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, διάρκειας μιάμισης ώρας, ενόψει της αυριανής συνάντησης στο πλαίσιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, το ζητούμενο κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, την Παρασκευή, είναι η οργάνωση της σειράς που θα ακολουθηθεί στους επόμενους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της αποψινής «μακράς, εποικοδομητικής και ολοκληρωμένης συνάντησης» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως την χαρακτήρισε, ο κ. Έιντε είπε ότι ανασκόπησαν τις πρόσφατες εξελίξεις και συναντήσεις, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στο Νταβός.

«Η διεθνής στήριξη για τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα εδώ είναι κατά την άποψή μου ισχυρότερη από ποτέ» είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ και αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και στην «ομόφωνη στήριξη για το έργο που παράγεται από τους δύο ηγέτες» στην Κύπρο.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.

Όσον αφορά τους επόμενους μήνες, ο κ. Έιντε είπε ότι «έχουμε ακόμη κάποια πολιτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν» ενώ απομένει αρκετή εργασία σε σχέση με «τις προετοιμασίες για μια δυνητική εφαρμογή» της λύσης, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να εργαστούμε και πάνω στα νομικά ζητήματα».

Την Παρασκευή αναμένεται από τους δύο ηγέτες να παράσχουν καθοδήγησε επ' αυτού, ενώ «εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν πώς θα το οργανώσουν αυτό».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στους επόμενους μήνες, ο κ. Έιντε είπε ότι δεν εναπόκειται στον ίδιο αλλά στους ηγέτες, οι οποίοι, τόσο στο μήνυμα της Πρωτοχρονιάς, όσο και στο Νταβός εξέφρασαν την ίδια ελπίδα, αισιοδοξία και κοινό όραμα.

Σε ερώτηση αν μετά τη συνάντηση στο Νταβός υπάρχουν αποτελέσματα σε σχέση με τη χρηματοδότηση της λύσης, είπε «γίνεται σοβαρή δουλειά» τόσο από τις αρμόδιες Τεχνικές Επιτροπές, όσο και από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις με σημαντικούς επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στην οικονομική πτυχή της λύσης.

Ωστόσο, είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η χρηματοδότηση ήδη υπάρχει «αλλά γίνεται καλή δουλειά για το θέμα αυτό. «Το Νταβός ήταν υποβοηθητικό, από αυτή την άποψη» είπε, λέγοντας ότι κινητοποίησε το ενδιαφέρον έτι περαιτέρω.

Τέλος, ανέφερε ότι «σημαντικοί διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για την Κύπρο», και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα οι Κύπριοι και οι ηγέτες είναι «να πλασάρουν την ιστορία» μιας επανενωμένης Κύπρου που, αν συμβεί, θα αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για να επενδύσει κανείς κεφάλαια.

Υπάρχει μια οικονομική ευκαιρία και θα πρέπει να κινητοποιήσετε διεθνή στήριξη, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, ήταν η καταληκτική παρότρυνση του κ. Έιντε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top