ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΙΚ: Μια «κακή τράπεζα» θα είχε όφελος μόνο υπό προϋποθέσεις

ΥΠΟΙΚ: Μια «κακή τράπεζα» θα είχε όφελος μόνο υπό προϋποθέσεις

Η δημιουργία κακής τράπεζας ή εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων είναι μια προοπτική που για να υλοποιηθεί απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα έχει όφελος μόνο κάτω υπό ορισμένες συνθήκες, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, το ΚΕΒΕ και η ΕΤΕπ για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Σε ερώτηση κατά πόσο η δημιουργία «κακής τράπεζας» αποτελεί επιλογή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «βεβαίως και είναι διεθνώς μια επιλογή είτε μιας λεγόμενης κακής τράπεζας, είτε μιας εταιρείας διαχείρισης, αλλά όπως έχουμε ακούσει τους ξένους εμπειρογνώμονες να τονίζουν, αυτή είναι μια προοπτική, ένα ενδεχόμενο που για να υλοποιηθεί απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα έχει όφελος μόνο κάτω υπό ορισμένες συνθήκες».

«Συνεπώς δεν είναι αυτομάτως μια εύκολη ή μια υλοποιήσιμη ή μια χρήσιμη επιλογή. Και σίγουρα δεν ισοδυναμεί η ίδρυση μιας τέτοιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων, είτε με απαλλαγή του δανειολήπτη από τις υποχρεώσεις του, είτε με άρση της υποχρέωσης, της ανάγκης για επίτευξη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων. Απλώς μεταφέρει το ζήτημα από την Τράπεζα σε μια ξεχωριστή εταιρεία», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να γίνει αυτή η τράπεζα και από λεφτά των φορολογουμένων, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι όπως δείχνει το διεθνές παράδειγμα, μπορεί να είναι είτε με ιδιωτικούς πόρους, είτε και με κρατική συμβολή και ασφαλώς κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματά της και τους περιοριστικούς παράγοντες.

Ερωτηθείς αν εξετάζετε ένα τέτοιο, ενδεχόμενο, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «δεν εξετάζουμε, προβληματιζόμαστε, ακούμε εισηγήσεις, εντοπίζουμε τις αδυναμίες αλλά και τα πλεονεκτήματα κάθε επιλογής».

Αναφέροντας ότι τα ΜΕΔ είναι ίσως η πιο σοβαρή πρόκληση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία της Κύπρου, είπε ότι από την από την κορύφωση της κρίσης του 2013, υπάρχει καταγεγραμμένη πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, αλλά με κανένα τρόπο αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει στον εφησυχασμό.

Πρόσθεσε ότι σκοπός του σεμιναρίου είναι ο σοβαρός γόνιμος προβληματισμός σε σχέση με περαιτέρω επιλογές που μπορεί να έχει η οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και το κράτος σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις στη βάση των συνθημάτων και των εύκολων λύσεων, αλλά μπορούμε να προβληματιστούμε σοβαρά, ακούγοντας ή αντλώντας απόψεις, εισηγήσεις από ανθρώπους αλλά και οργανισμούς που έχουν εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι με αυτό το σοβαρό τρόπο τόσο το κράτος όσο και ο ιδιωτικός τομέας αλλά και οι τράπεζες παρακολουθούν, προβληματίζονται και είναι έτοιμοι να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πειλίδης ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτού του υψηλού επιπέδου σεμιναρίου για να συζητηθούν όλες οι πτυχές του προβλήματος και πιθανές λύσεις.

«Είμαστε στο στάδιο του προβληματισμού, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποιες πιθανές λύσεις πρέπει πρώτα απ` όλα να αντιληφθούμε όλες τις πτυχές του προβλήματος και τί έχει γίνει στον υπόλοιπο κόσμο, όπου έχει αντιμετωπιστεί παρόμοιο πρόβλημα», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι το θέμα των εκποιήσεων θα πρέπει να τύχει πολύ προσεκτικού χειρισμού, αφού οι μαζικές εκποιήσεις οπωσδήποτε θα επηρεάσουν την αγορά των ακινήτων και θα χειροτερέψει η κατάσταση για όλους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top