ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Βουλγαρίας προς Αναστασιάδη: «Έχετε μια ιστορική αποστολή, υπάρχει ελπίδα ξανά για επίλυση του Κυπριακού»

Πρόεδρος Βουλγαρίας προς Αναστασιάδη: «Έχετε μια ιστορική αποστολή, υπάρχει ελπίδα ξανά για επίλυση του Κυπριακού»

Τη στήριξη της Βουλγαρίας προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού επανέλαβε ο Πρόεδρος της χώρας, Rosen Plenveliev, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του ποτέ δεν θα υποστηρίξει παγωμένες συγκρούσεις και πρακτικές διαίρεσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σόφια, αναφέρθηκε επίσης σε τεράστια επιτυχία στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου και Βουλγαρίας σημειώνοντας ιδιαίτερα τις σχέσεις στους τομείς των εξαγωγών και του τουρισμού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας αναφέρθηκε και στη στενή φιλία Κύπρου και Βουλγαρίας, προσθέτοντας ότι σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα του πολλοί Βούλγαροι βρήκαν φιλία και μέλλον στην Κύπρο.

Είπε, επίσης, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει εμπιστοσύνη, κατανόηση και εξαίρετες σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη χώρα του ως ιστορική και σημείωσε ότι σε σχέση με το Κυπριακό, η Κύπρος μπορεί πάντοτε να βασίζεται στη στήριξη της Βουλγαρίας.

Υπογράμμισε ότι η χώρα του ποτέ δεν θα υποστηρίξει παγωμένες συγκρούσεις και πρακτικές διαίρεσης και επεσήμανε πως “οποτεδήποτε χρειάζεστε τη φωνή μας για την επανένωση της Κύπρου θα την έχετε”.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι “έχετε μια ιστορική αποστολή, υπάρχει ελπίδα ξανά” και του ευχήθηκε “να διατηρήσετε τη δύναμη που έχετε, ακόμη περισσότερη σοφία και σφοδρή επιθυμία” στις προσπάθειες σας για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στο δείπνο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλγαρία ήταν πάντοτε ένας φίλος αρχών και συνεπής υποστηρικτής των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως “μια ευρωπαϊκή λύση θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και θα διασφαλίζει το μέλλον του λαού”.

Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ήταν ανάμεσα στα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και φέτος εορτάζεται η 56η επέτειος από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και πέραν των πέντε δεκαετιών και πρόσθεσε ότι χιλιάδες Κύπριοι έχουν αποφοιτήσει από βουλγαρικά Πανεπιστήμια, ενώ εκατοντάδες Βούλγαροι επιλέγουν την Κύπρο για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Είπε, εξάλλου, ότι στην Κύπρο ζουν και εργάζονται πέραν των 25 χιλιάδων Βούλγαρων, εμπλουτίζοντας έτσι τον κοινωνικό ιστό της κυπριακής κοινωνίας.

Αναφερόμενος στον οικονομικό τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι η Κύπρος έγινε ένας από τους πλέον ισχυρούς επενδυτές στη Βουλγαρία με τις κυπριακές επενδύσεις να φτάνουν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε για την προσωπική του δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Βουλγαρίας.

Εκδήλωση Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου είπε πως “είστε μια ζώσα επιχειρηματική κοινότητα”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με τη Βουλγαρία, όχι μόνο των επιχειρηματικών και των διπλωματικών και των πολιτικών δεσμών που αναπτύσσουμε, βοηθά σημαντικά και στις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου να αναπτύξει τις σχέσεις του προς όφελος πάντα και του λαού της Βουλγαρίας αλλά και του κυπριακού λαού και του ελληνικού λαού και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε, “κάθε επιτυχία το 2016 στις επιχειρηματικές σας προσπάθειες και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν δεκάδες μέλη του Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, καθώς και Κύπριους επιχειρηματίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top