ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Φωτίου: Καθοριστικής σημασίας οι επόμενες μέρες για ύπαρξη οστών Ε/κ στην Άσσια

Φ. Φωτίου: Καθοριστικής σημασίας οι επόμενες μέρες για ύπαρξη οστών Ε/κ στην Άσσια

Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε επίσης ότι “θα γίνουν όλα εκείνα που πρέπει, όλες οι διαδικασίες άμεσα, ώστε και το θέμα αυτό να διερευνηθεί αλλά και αν χρειαστεί να γίνει άμεσα ανασκαφή στον συγκεκριμένο χώρο που έχει υποδειχθεί”.

Καθοριστικής σημασίας είναι οι επόμενες λίγες μέρες σε σχέση με την επιβεβαίωση των πληροφοριών για ύπαρξη ενός σημείου στην ευρύτερη περιοχή της Άσσιας, όπου κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετακινήθηκαν τα οστά δεκάδων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης Άσσιας.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι συζητήθηκε και η τελευταία πληροφορία που δόθηκε από την εφημερίδα “Πολίτης” όσον αφορά τη μαρτυρία Τουρκοκυπρίου “και εκείνο που έχω διαβεβαιώσει -και αυτή είναι και η επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας - είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει από τον εκπρόσωπό μας στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) να τεθεί άμεσα αυτό το θέμα, εάν είναι δυνατόν στην επόμενη συνεδρία της”.

Ανέφερε ότι “τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διερευνώνται το συντομότερο γιατί δεν πρέπει να δίνουμε ελπίδες στους συγγενείς εάν η κατάσταση αυτή δεν επιβεβαιωθεί” και συνέστησε σε όλους “να είμαστε προσεκτικοί”.

Ο κ. Φωτίου απηύθυνε έκκληση “σε όλους, και ιδιαίτερα στους συγγενείς, να κάνουν υπομονή”, λέγοντας ότι “οι επόμενες λίγες μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή και σίγουρα ευχή όλων μας είναι να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες γιατί αν επιβεβαιωθούν, ιδιαίτερα για αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι μια μεγάλη θετική εξέλιξη, όπως και για δεκάδες οικογένειες θα είναι μια θετική εξέλιξη αν εξευρεθεί πού έχουν μετακινηθεί τα οστά”.

Είπε ότι τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πως “ η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη έχει θετικά αποτελέσματα και είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τόσο κάποιοι Τ/κ, και δεν είναι μόνο η περίπτωση αυτή, είναι και άλλες, όσο και Ε/κ, μας επισκέπτονται ή επικοινωνούν μαζί μας, θέλουν να δώσουν πληροφορίες και αυτό πραγματικά είναι ό, τι πιο θετικό θα μπορούσαμε να έχουμε μετά από 42 χρόνια για αυτό το πονεμένο θέμα των αγνοουμένων”.

Και η έκκληση, συνέχισε ο Επίτροπος, “είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ώστε να διευκολυνθεί και το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής γιατί εάν αυτή τη στιγμή έχουμε την άρνηση των Τούρκων να πάρουμε πληροφορίες από τα αρχεία τους ο άλλος τρόπος να πάρουμε πληροφορίες είναι από μάρτυρες και πληροφοριοδότες, άρα αντιλαμβάνεστε γιατί είναι πολύ καθοριστικής σημασίας αυτή η εξέλιξη”.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “έχουμε συζητήσει ασφαλώς και θέματα που αφορούν την επικείμενη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών στο Στρασβούργο για την οποία γίνεται μια πολύ σοβαρή ετοιμασία της δικής μας πλευράς τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο και εμείς αισιοδοξούμε ότι με τα επιχειρήματα που έχουμε θα κερδίσουμε ακόμα μια φορά αυτή τη διπλωματική μάχη γιατί το δίκαιο είναι μαζί μας”.

“Δεν μπορεί η Τουρκία να αρνείται ακόμα μετά από 42 χρόνια να μην δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του στρατού της όσον αφορά τις περισυλλογές στα πεδία μαχών γιατί εκεί είναι η μάζα των αγνοουμένων μας, εκεί είναι οι μαζικοί τάφοι, που είναι στις μάχες πέριξ της Κερύνειας”, υπέδειξε ο Επίτροπος σημειώνοντας ότι “αυτό είναι το μεγάλο θέμα για να μην ξεχνούμε ότι ακόμη μιλούμε για 900 με 1000 αγνοούμενους που δεν έχει διακριβωθεί ακόμα η τύχη τους”.

Ο Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Άσσιας, Γιώργος Ιωάννου εξέφρασε την προσδοκία “αυτές οι πληροφορίες που μας δίνονται μέσα από δημοσιεύματα και αλλού να είναι πραγματικές έτσι που να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο για όλες τις οικογένειες των αγνοουμένων μας”.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, “για όλες αυτές τις ειλικρινείς προσπάθειες που γίνονται για την ανεύρεση των ηρωομαρτύρων μας”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top