ΚΟΣΜΟΣ

Independent: «Έσπασαν» την εκεχειρία στη Συρία ρωσικά βομβαρδιστικά

Independent: «Έσπασαν» την εκεχειρία στη Συρία ρωσικά βομβαρδιστικά

Ιδιαίτερα εύθραυστη αποδεικνύεται κάθε ώρα που περνά η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο στη Συρία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο «Independent» ρωσικά βομβαρδιστικά «έσπασαν» την εκεχειρία, χτυπώντας έξι συριακές πόλεις, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Χαλέπι. 

Ωστόσο η Μόσχα κατηγορεί την Αγκυρα για επιθέσεις που πραγματοποιούνται μόλις μια ημέρα μετά τη συμφωνία - ορόσημο για κατάπαυση του πυρός. 

Αντάρτες επιβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για ρωσικά βομβαρδιστικά, ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει ότι η ταυτότητά τους παραμένει ασαφής. 

Οι εχθροπραξίες έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Συρίας από το Σάββατο, λίγες ώρες αφότου η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ, βάσει ενός σχεδίου των ΗΠΑ και της Ρωσίας που αποδέχθηκαν οι εμπόλεμες πλευρές.

Είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες δυνάμεις κατάφεραν να επιτύχουν τη διακοπή του εμφυλίου πολέμου και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η σύρραξη.

Η ειδική ομάδα επιτήρησης της εφαρμογής της εκεχειρίας και τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι υπήρξαν ελάχιστα μεμονωμένα επεισόδια στη δυτική Συρία αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
 

Εννέα παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία δηλώνει ότι έχει καταγράψει η Μόσχα σε ένα 24ωρο

Την ίδια ώρα το Ρωσικό Κέντρο Συντονισμού δηλώνει ότι έχει καταγράψει εννέα παραβιάσεις της συμφωνίας στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, την στιγμή που αντάρτες την κατηγορούν ότι η ίδια παραβίασε την εκεχειρία, με επιχειρήσεις στην επαρχία Χαλέπι. 

Από την άλλη, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) δήλωσε σήμερα πως η συριακή αντιπολίτευση θα εμμείνει στην κατάπαυση των εχθροπραξιών παρά το γεγονός ότι έγιναν τουλάχιστον 15 παραβιάσεις της.

Ο Σαλίμ αλ-Μουσλάτ δήλωσε πως η HNC θα διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη και στις χώρες που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να πραγματοποίησε η Ρωσία γύρω από την πόλη Χαλέπι και τις επιθέσεις της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην πόλη Ζαμπαντάνι, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

«Η αντιπολίτευση περιμένει απαντήσεις σχετικά με το πώς ελέγχεται η κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top