ΚΟΣΜΟΣ

Dombrovskis : Δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να πληρώνει κανείς τους διακινητές

Dombrovskis : Δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να πληρώνει κανείς τους διακινητές

Έντονη κριτική στο ΕΚ για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Με κριτική αντιμετωπίστηκε από τις πλείστες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας την Δευτέρα για το προσφυγικό με τους προέδρους κάποιων από αυτές τις ομάδες, αλλά και Ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο μετά, να χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα τόσο εναντίον των αρχηγών κρατών όσο και κατά της Τουρκίας.


Πολύ προβληματική συμφωνία, οικτρή εικόνα, ηθική πτώχευση, ήταν μερικά από τα σχόλια που χρησιμοποίησαν οι ομιλητές που επέκριναν την ΕΕ για την επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, την συνεργασία με μια αυταρχική – όπως είπαν – τουρκική κυβέρνηση, την μη αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.


Η Ολλανδή Υπουργός Άμυνας, Jeanine Hennis-Plasschaert εκπροσωπώντας την Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ σημείωσε ότι η χώρα της υποστήριξε την έκθεση της Κομισιόν για έκτακτη βοήθεια εντός της ΕΕ για το προσφυγικό, που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα και θα κάνει ότι μπορεί για να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου. Αυτό, είπε, προϋποθέτει ότι το Συμβούλιο θα εγκρίνει ένα διορθωτικό προϋπολογισμό για το 2016 κι η Προεδρία επιθυμεί να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα πάρει την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται. “Τα πράγματα προχωρούν γρήγορα, είναι φανερό για όλους ότι η κατάσταση ζητά από μας μια ταχεία δράση”. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα πρέπει να καταλήξει σε πλήρεις λύσεις γι αυτά τα θέματα για να καταλήξει και στις κατευθύνσεις που θα δοθούν τους επερχόμενους μήνες, σημείωσε.


Ταυτόχρονα, συνέχισε, η ΕΕ αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις όπως τα θέματα της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και στο Συμβούλιο του Μαρτίου θα συζητηθεί η οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ολλανδή ΥΠΑΜ υπάρχουν θετικά μηνύματα, σημειώνεται ανάκαμψη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά ψηλά επίπεδα, αλλά έχει μειωθεί και σιγά σιγά βγαίνουμε από την κρίση, όπως ανέφερε. Τίποτα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο, είναι εύθραυστη η ανάκαμψη πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis είπε ότι είναι σημαντικό να ισχύσει η συμφωνία επανεισδοχής και να επιστρέψουν στην Τουρκία Σύροι πρόσφυγες οι οποίοι θα μπορούν από εκεί να κάνουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ.

Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ότι με το νέο αυτό σχέδιο, “θα καταφέρουμε να σταματήσουμε το οικονομικό μοντέλο των διακινητών οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απόγνωση”. Δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να πληρώνει κανείς τους διακινητές για να περάσει στην ΕΕ, είπε, και θα μπορούν να φτάσουν στην ΕΕ μόνο μέσω των νόμιμων διόδων. Παράλληλα προκειμένου οι πρόσφυγες να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Τουρκία θα δημιουργηθούν κάποιες νέες δομές με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως ανέφερε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνγκερ σημείωσε ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της “και αυτό θα πρέπει να ισχύει και όταν θα συζητούμε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων.  Είναι σημαντικό μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επεξεργαστούμε περισσότερο τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής”.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης όπως η Ελλάδα και προτεραιότητά τους θα είναι να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη χώρα και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Σημαντικό, πρόσθεσε, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού να προβλεφθούν τα νέα κονδύλια και έκανε λόγο για 300 εκ ευρώ που προβλέπονται για το 2016 και ακόμη 200 εκ για τα επόμενα δύο χρόνια, 2017 και 2018.


Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Γουέμπερ είπε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα προσχέδιο πλήρους και αποτελεσματικής λύσης. ΕΕ και Τουρκία μπορούν να βρουν μαζί μια κοινή λύση που θα έχει μόνιμο και αειφόρο, όπως ανέφερε, χαρακτήρα. Να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, ιδιαίτερα βοήθεια προς την Ειδομένη, ανέφερε σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να τύχει σεβασμού καθώς έχει υποδεχθεί 25 εκ Σύρους πρόσφυγες και έχει δαπανήσει 9 δις ευρώ για να τους περιθάλψει και η Ευρώπη δεν έχει συμβάλλει μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να έχουμε όμως εταιρική και όχι σχέση εξάρτησης με την Τουρκία, πρόσθεσε, με αμοιβαίες υποχρεώσεις και η ΕΕ να προασπίσει τα εξωτερικά της σύνορα. Κάλεσε δε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι προσεκτικό με την αναθεώρηση της βίζας και τόνισε ότι είναι διαφορετικό το θέμα της μετανάστευσης και εκείνο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του ΕΛΚ για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.


Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλλα σημείωσε ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί και μίλησε για μια Ευρώπη κυβερνήσεων που δεν μπορεί να αποφασίσει να σώσει την Ευρώπη και τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτή τη συμφωνία, αρκεί να μην υπάρχει καμία αμφισημία, ανέφερε λέγοντας ότι η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελέσει παζάρεμα ψυχών, ούτε για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, ούτε για την αντιμετώπιση του κουρδικού πληθυσμού της.Αλλο το προσφυγικό κι άλλο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν δίδουμε λευκή ταυτότητα, χρειαζόμαστε μια συνεργασία που να σέβεται το διεθνές δίκαιο, σημείωσε.


Ο Σιέντ Καμάλ, επικεφαλής των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ανέφερε ότι εχθροί μας δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά οι διακινητές εκφράζοντας επιφυλάξεις και ερωτήματα για την συμφωνία της Δευτέρας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Μίλησε για ηγέτες στην ΕΕ που συνεργάζονται με την Τουρκία χωρίς να έχουν διαβουλευθεί με τις άλλες χώρες μέλη, επικρίνοντας την ανταλλαγή – όπως ανέφερε – των μεταναστών με το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.


Ο Γκι Φέρχοφσνταντ της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, είπε ότι στο επόμενο (εαρινό) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να γίνει το αναγκαίο που είναι μια στρατηγική για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ζήτησε την ενεργοποίηση σχετικού άρθρου που δίδει στο Συμβούλιο την δυνατότητα λήψης έκτακτων μέτρων σε περίπτωση εισροής μεταναστών και προσφύγων, αλλά και μια πραγματικά ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού, Ντόναλντ Τουσκ λέγοντας ότι αυτή στην οποία κατέληξαν είναι αρνητική.


Η Γκάμπι Ζίμερ, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς μίλησε για οικτρή εικόνα που δημιουργεί η ΕΕ έναντι της κοινής γνώμης και δηλητηριασμένο δώρο που δέχθηκαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων από την τουρκική πλευρά. Έχουμε μια απαράδεκτη κατάσταση, δεν μπορούμε να παζαρεύουμε τις ανθρώπινες ζωές, ούτε να κατηγοριοποιούμε τους πρόσφυγες με βάση την εθνική τους προέλευση παραβαίνοντας το διεθνές δίκαιο, δήλωσε λέγοντας πως “παραδώσαμε τους εαυτούς μας στα χέρια της Τουρκίας, την οποία δεν θέλουμε να δεχθούμε με μια αυταρχική κυβέρνηση που σκοτώνει τον πληθυσμό της και βομβαρδίζει την Συρία και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μαζί της μια συμφωνία”.


Ο Φελίπε Λαμπέρτς των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία μίλησε για ηθική πτώχευση. “Ανοίγουμε την αγκάλη μας σε ένα καθεστώς ενός ανθρώπου που για να κερδίσει τις εκλογές βομβαρδίζει.” είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι γεωπολιτικά και οικονομικά η Τουρκία, χρειάζεται την ΕΕ και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο.


Σε παρέμβασή του στην συζήτηση της Ολομέλειας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι ντρέπεται που “ανθρώπινα πλάσματα αποφάσισαν για ανθρώπινα πλάσματα με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και τα ΗΕ έβγαλαν απόφαση ότι καταστρατηγεί ανθρώπινα δικαιώματα”. Διερωτήθηκε γιατί να μην δώσει η ΕΕ τα 6 δις ευρώ για να ανακηρυχθούν ασφαλείς δύο πόλεις εντός της Συρίας, υπό την προστασία των ΗΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και να ξαναχτιστούν γι` αυτούς τους ανθρώπους, να επιστρέψουν στα σπίτια τους. “Είναι μια συμφωνία ρουσφέτι υπέρ της Τουρκίας”. Μίλησε για την επίσκεψή του στο Ντιγιάρμπακιρ, το κλείσιμο της εφημερίδας Ζαμάν, την δίωξη 1000 ακαδημαϊκών, τον εγκλωβισμό 200 ανθρώπων στην πόλη Σουρ και σημείωσε ότι η ΕΕ ζητεί να υπάρχει ασφαλής δίοδος των προσφύγων. Σημείωσε δε την χθεσινή εικόνα όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Νταβούτογλου έδιδε γαρύφαλλα στις γυναίκες δημοσιογράφους, την ώρα που παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου.


Στη δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι είναι ένας διεθνές ζήτημα το προσφυγικό και οφείλουν και οι άλλες χώρες να στηρίξουν την ΕΕ. Για όσους εργολάβους της καταστροφολογίας και του ευρωσκεπτικισμού θεωρούν ότι με το προσφυγικό μπορεί να ενταφιαστεί η ΕΕ, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη μπορεί να βρει λύσεις. Η Τουρκία, είπε, δημιούργησε με τη στάση και τη συμπεριφορά της το προσφυγικό και την προηγούμενη συμφωνία για περιορισμό της ροής προσφύγων στην Ελλάδα δεν την σεβάστηκε και αύξησε τις ροές των προσφύγων. Μια χώρα που είναι υπό διαδικασία ένταξης συμπεριφέρεται έναντι της ΕΕ ως ωμός, κυνικός εκβιαστής, χρησιμοποιώντας αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της και να πάρει ανταλλάγματα, σημείωσε. Δεν μπορεί να ζητεί άνοιγμα των κεφαλαίων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οφείλει να μην δεχθεί τέτοιο αίτημα εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις συμφωνίες με την ΕΕ, εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε ο κ. Χριστοφόρου.


Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι η ΕΕ δεν λειτουργεί στη βάση αρχών και αξιών στις οποίες οικοδομήθηκε, αλλά στη βάση συμφερόντων θυσιάζονται και η κοινοτική αλληλεγγύη προ πολλού έχει πάει περίπατο και λειτουργεί μόνο το εθνικό συμφέρον. Εξακολουθούν να χάνονται εκατοντάδες αθώες ψυχές στη θάλασσα αντί να λειτουργήσουν για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, θα πρέπει να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση λέγοντας ότι η Ένωση κινδυνεύει με διάλυση και αυτό έχει επιτρέψει στους ευρωσκεπτικιστές να νιώθουν δικαιωμένοι. Οφείλουμε να αποφασίσουμε άμεσα ότι θα γίνονται δεκτοί όσοι πρόσφυγες περνούν από χερσαίες νόμιμες οδούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε το απάνθρωπο φαινόμενο μέσω θαλάσσης με τα γνωστά αποτελέσματα, είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top