ΥΓΕΙΑ

Κυπριανού: Η συνάντηση με τον Αναστασιάδη και η έκκληση να βρεθούν λύσεις στον τομέα της υγείας

Κυπριανού: Η συνάντηση με τον Αναστασιάδη και η έκκληση να βρεθούν λύσεις στον τομέα της υγείας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με θέμα την κατάσταση στον τομέα της υγείας.

Ενόψει της συνάντησης αυτής, ο κ. Κυπριανού ενημερώθηκε σήμερα από αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) για τη γενικότερη κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και για τα αιτήματά τους.


Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει `τον αυταρχισμό` και να εμπλακεί σε διάλογο με τους νοσηλευτές.

Ανέφερε ότι πριν από μερικές εβδομάδες απηύθυνε επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία εξέφραζε τις ανησυχίες του για τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας και ζητούσε συνάντηση για να συζητηθούν αυτά τα θέματα, η οποία, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση `τεράστιας σημασίας`, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα θέσει θα είναι το ότι `υπάρχει μια συνειδητή υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας από την Κυβέρνηση, μια υποβάθμιση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους`. Επίσης θα θέσει το θέμα του ΓΕΣΥ και θα επιμείνει ` να επιστρέψουμε στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί καθολικά και σε συνεννόηση με την Τρόικα το 2012`.

Η Κυβέρνηση, είπε, πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της `να εξυπηρετήσει τα όποια συμφέροντα τα οποία αιτούνται συμμετοχής σε αυτό το ΓΕΣΥ`.

Ένα άλλο ζήτημα που θα τεθεί θα είναι η απεργία των νοσηλευτών.

Η απεργία που συνεχίζεται, είπε ο κ. Κυπριανού, `μας ανησυχεί πάρα πολύ γιατί θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων` και εξέφρασε λύπη για την αντιμετώπιση του θέματος από την Κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από `αλαζονεία και πρωτοφανή αυταρχισμό`.

Τα αιτήματα των νοσηλευτών, πρόσθεσε, “δεν είναι μόνο αιτήματα που έχουν να κάνουν με μισθολογικές αναπροσαρμογές και δεν είναι αίτημα η μισθολογική αναπροσαρμογή εδώ και τώρα. Είναι αιτήματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση που υπάρχει πρωτίστως στα δημόσια νοσηλευτήρια”.

Πέραν αυτού, συμπλήρωσε, υπάρχει και ευρωπαϊκή οδηγία που απαιτεί ότι οι νοσηλευτές θα πρέπει να έχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα `και δικαιολογημένα οι νοσηλευτές λένε ότι από τη στιγμή που απαιτείται με νομοθεσία ότι θα πρέπει να έχουμε αυτό το πανεπιστημιακό δίπλωμα θα πρέπει να τοποθετηθούμε και στην ανάλογη κλίμακα στις υπηρεσίες υγείας. Ένα αίτημα καθόλα λογικό`.

Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Κυπριανού, θα έπρεπε να εμπλακεί σε ένα διάλογο μαζί τους, και επέρριψε ευθύνες όχι στον Υπουργό Υγείας, όπως ανέφερε, αλλά στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό που χειρίζονται `αυτά τα ζητήματα με τρόπο αυταρχικό και αλαζονικό`.

Η έγνοια τους, είπε, είναι πώς θα μειώσουν τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι `φαίνεται ότι έχουν και σύμμαχό τους την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ`.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, θα αντισταθεί `σε αυτές τις μεθοδεύσεις` και πρόσθεσε ότι τα αιτήματα των νοσηλευτών μπορούν πολύ εύκολα, μέσα από διάλογο, να ικανοποιηθούν, όπως το θέμα της αξιολόγησης που πρέπει να γίνεται στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων ΄`και όχι με ένα μπακαλίσιμο τρόπο όπως μεθοδεύεται`, και το δεύτερο είναι να τοποθετηθούν στην ανάλογη πανεπιστημιακή κλίματα όπως είναι και η απαίτηση της νομοθεσίας και να αμείβονται κατ` αναλογία όπως όσοι είναι στις αντίστοιχες κλίμακες.

`Επιμένω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τον αυταρχισμό και την αλαζονεία με την οποία τοποθετείται, Καταλαβαίνω ότι έχει τη στήριξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ για να συμπεριφέρεται με τόσο αυταρχικό και αλαζονικό τρόπο αλλά δεν πρόκειται αυτές οι συμπεριφορές να γίνουν δεκτές από το ΑΚΕΛ`, πρόσθεσε.

Απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να `συζητήσουν σοβαρά έτσι ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας στον κόσμο. Αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο και όχι να ικανοποιήσουμε τους όποιους εγωισμούς ή υστεροβουλίες`.

Κληθείς να αναφέρει γιατί δεν τέθηκαν οι νοσηλευτές στην πανεπιστημιακή κλίμακα επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι `αντιλαμβάνομαι ότι αυτά τα ζητήματα έχουν εγερθεί πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή οδηγία και τις νομοθεσίες που έχουν προωθηθεί`.

Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε επίσης να σχολιάσει αντίδραση του ΚΕΒΕ σε σημερινές δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ. “Τέτοιου είδους απεργίες σε τέτοιους ζωτικούς τομείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το πώς διασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. Δεν μπορούμε να θέτουμε σε κίνδυνο ζωές όταν διεκδικούμε τα οποιαδήποτε αιτήματα. Δεν νομίζω ότι οι νοσηλευτές διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση” είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η τοποθέτηση του ΚΕΒΕ “δείχνει το πώς σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι. Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται τέτοιου είδους ζητήματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται από το ΚΕΒΕ και την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ το θέμα της απαγόρευσης των απεργιών. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top