ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο αυστηρό το πλαίσιο για τον ασφαλιστικό κλάδο με νέο νομοσχέδιο

Πιο αυστηρό το πλαίσιο για τον ασφαλιστικό κλάδο με νέο νομοσχέδιο

Αυστηρότερο καθίσταται το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο, με νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, επί του οποίου ωστόσο διατυπώθηκαν διαφωνίες από εμπλεκόμενους φορείς.

 

Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε ήδη ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, το νομοσχέδιο άπτεται της λειτουργίας του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο και ενσωματώνει στην κυπριακή νομοθεσία την ευρωπαϊκή Οδηγία Solvency II.

«Γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο με κυρίαρχο στόχο την προστασία των πολιτών που ασφαλίζονται σε διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις πυλώνες, που αφορούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις φερεγγυότητας και τεχνικές προβλέψεις γι` αυτές, το σύστημα διακυβέρνησης και την υποβολή εκθέσεων και δημοσιοποίηση στοιχείων.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εμπλεκομένων οι οποίοι θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους στην Επιτροπή.

Ήδη υπάρχει καθυστέρηση, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, η Οδηγία έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και έχει δοθεί παράταση για να ψηφιστεί και να δημοσιευθεί μέχρι τις 11 Απριλίου.

Η Οδηγία έχει ήδη εφαρμοστεί από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σημείωσε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και της Εφόρου Ασφαλίσεων με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ο Σύνδεσμος αντιτίθεται έντονα σε πρόνοιες του νομοσχεδίου και των κανονισμών που όπως υποστηρίζει, είναι αντισυνταγματικές. Σημείωσε ακόμα ότι ενώ στην ευρωπαϊκή οδηγία δεν αναφέρεται καμία αλλαγή σχετικά με τη διαμεσολάβηση πελάτη και ασφαλιστικής εταιρείες, στο νομοσχέδιο γίνονται μεγάλες αλλαγές για το θέμα αυτό.

Ο κ. Κώστα ανέφερε ότι διαφωνίες υπάρχουν και μεταξύ της Εφόρου Ασφαλίσεων και του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ, είπε, θα συμβάλει στο διάλογο που θα αναπτυχθεί στην Επιτροπή ώστε τα τελικά κείμενα του νομοσχεδίου και των κανονισμών να έχουν ως κύριο στόχο την προστασία των καταναλωτών και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top