ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειντε: Ξεκάθαρη καταγραφή των σημείων συναντίληψης στις συνομιλίες

Ειντε: Ξεκάθαρη καταγραφή των σημείων συναντίληψης στις συνομιλίες

Τα σημεία πάνω στα οποία υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών στις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να καταγραφούν με ξεκάθαρο τρόπο, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Ο κ. Ειντε έγινε το απόγευμα της Πέμπτης (24/03) δεκτός στο Προεδρικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για προετοιμασία και της συνάντησης των ηγετών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε πως είναι βαθιά πεπεισμένος ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και είπε ότι αυτές θα συνεχιστούν και κατά την προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές του Μάη.

Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι υπάρχουν σημεία συναντίληψης μεταξύ των δύο πλευρών και ότι αυτά τα σημεία πρέπει να καταγραφούν ξεκάθαρα.

«Αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε σε αυτή τη φάση είναι ότι, ενώ στις συνομιλίες μέχρι τώρα υπήρξε μεγάλος αριθμός συναντιλήψεων μεταξύ των δύο πλευρών, βλέπουμε ότι χρειάζεται να τις καταγράψουμε ξεκάθαρα. Δεν εισάγουμε απαραιτήτως νέα θέματα τώρα, αλλά προσπαθούμε να δούμε ποιο είναι το επίπεδο της συμφωνίας, εκεί όπου υπάρχει μια στρατηγική συναντίληψη», είπε.

Ο κ. Ειντε πρόσθεσε ότι εξετάζονται οι λεπτομέρειες καθώς `ως γνωστόν ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες`.

Εξηγώντας πως οι προτάσεις της ε/κ πλευράς γράφονται με μπλε χρώμα, της τ/κ πλευράς με κόκκινο και μετατρέπονται σε μαύρο όταν υπάρχει συμφωνία, είπε ότι θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τα πράγματα σε ΄μαύρο΄ χρώμα.

Ανέφερε επίσης ότι συμμερίζεται την άποψη των δύο ηγετών ότι το σημαντικό είναι η αξιοποίηση του χρόνου. Δεν είναι θέμα χρονοδιαγραμμάτων ή να προχωρούμε με γρηγορότερους ρυθμούς, αλλά να διασφαλίζουμε ότι αξιοποιούμε το χρόνο μας σωστά και οι συναντιλήψεις καταγράφονται, ανέφερε.

Τα σημεία πάνω στα οποία υπάρχει συναντίληψη είπε αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια επί των οποίων έγινε διαπραγμάτευση σε βάθος δηλαδή τα κεφάλαια της οικονομίας, του περιουσιακού, των Ευρωπαϊκών υποθέσεων και της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εκτιμά ότι οι βουλευτικές εκλογές του Μάη θα επηρεάσουν τη διαδικασία, ο κ. Ειντε είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και κατά την εκλογική περίοδο σε αντίθεση με το τι συνέβαινε τις άλλες φορές, όταν είτε η μια είτε η άλλη πλευρά ζητούσε διάλειμμα κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι η επιλογή να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις ήταν των δύο ηγετών και εξέφρασε την θέση ότι είναι μια καλή επιλογή. Η δουλειά που γίνεται, ανέφερε, θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε τέλος ότι σήμερα είχε συνάντηση με τις διαπραγματευτικές ομάδες και ότι αύριο θα συναντηθεί και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για προετοιμασία του εδάφους εν αναμονή της συνάντησης των ηγετών τη Δευτέρα.

Πηγή — ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top