ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν κατά €704 εκ. οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις

Μειώθηκαν κατά €704 εκ. οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις

Έφτασαν τα 26,68 δισεκατομμύρια.

Μείωση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις για τις εγχώριες εργασίες κατά €704 εκατομμύρια, σε σχέση με τον Νοέμβριο 2015, παρατηρήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, φτάνοντας στα €26,68 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), το 81% των δανείων τακτής λήξης που έχουν αναδιαρθρωθεί την τελευταία διετία τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, ενώ μη εξυπηρετούμενα αναδιαρθρωμένα δάνεια, ύψους €336 εκατ., έχουν μετακινηθεί στις κατηγορίες εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΚΤΚ σε σημερινή της ανακοίνωση, οι χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2015 ανέρχονταν στα €14.154 εκατομμύρια από τα οποία €10.713 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Στο σύνολο των χορηγήσεων που έχουν αναδιαρθρωθεί παρουσιάζεται καθαρή αύξηση €117 εκατ. σε σχέση με τις 30 Νοεμβρίου 2015.

Ωστόσο σημειώνεται ότι εντός του μηνός Δεκεμβρίου υπήρξαν νέες αναδιαρθρώσεις πέραν του €1 δισεκατομμυρίου.

Το καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρώσεων, όπως διαμορφώνεται στο τέλος κάθε μήνα, επηρεάζεται, πέραν από τις νέες αναδιαρθρώσεις, επίσης από αποπληρωμές και μετακινήσεις χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας αναδιαρθρώσεων λόγω λήξης της περιόδου παρακολούθησης, σημειώνει η ΚΤΚ.

Αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η ΚΤΚ, το 81% των δανείων τακτής λήξης που έχουν αναδιαρθρωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης.

Επιπλέον, αναφέρει ότι, βάσει των στοιχείων αυτών, υπήρξε κατά τον Δεκέμβριο του 2015, μετακίνηση μη-εξυπηρετούμενων αναδιαρθρωμένων δανείων ύψους €336 εκατ. στις κατηγορίες εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της επιτυχούς λήξης της περιόδου παρακολούθησης και σημειώνει ότι “η μετακίνηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση και η αύξηση του ποσού αυτού αποτελεί επιδίωξη της ΚΤΚ μέσω των στόχων αναδιάρθρωσης που θέτει στις τράπεζες”.

Συνοπτικά στοιχεία για όλες τις τράπεζες (δεν περιλαμβάνει τις εργασίες εξωτερικού των Κυπριακών τραπεζών) \
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, στην αξιολόγηση της προόδου για τις αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος όγκος δανείων με καθυστερήσεις τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν για αναδιάρθρωση.

Η ΚΤΚ αναφέρει ότι κατά τον Δεκέμβριο του 2015, υπήρχαν 13.234 αιτήσεις για αναδιάρθρωση από τις οποίες για 4.048 περιπτώσεις (ποσοστό 30,59%) συμφωνήθηκε αναδιάρθρωση με τους δανειολήπτες, 8.556 περιπτώσεις ή ποσοστό 64,65% μεταφέρθηκαν για εξέταση στον επόμενο μήνα και 630 περιπτώσεις ή ποσοστό 4,76% απορρίφθηκαν είτε από την τράπεζα είτε από το δανειολήπτη.

Τα στοιχεία αυτά δεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την επίτευξη αναδιαρθρώσεων, επισημαίνει η ΚΤΚ.

Ορισμός Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για ΜΕΔ
-------------------------------------
Για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εφαρμόζεται ο ορισμός που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Με βάση τον ορισμό αυτό, όταν μία μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στις μη εξυπηρετούμενες για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών ακόμη και αν ο πελάτης πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top