ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κρίσιμη καμπή το κυπριακό - Είδε τον Ακιντζί ο Έιντε

Σε κρίσιμη καμπή το κυπριακό - Είδε τον Ακιντζί ο Έιντε

Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζ,στα κατεχόμενα είχε την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέρα των Ηνωμένων Εθνών `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση κατά την οποία εργαζόμαστε κυρίως εξετάζοντας κάποιες από τις συναντιλήψεις που έχουν σημειωθεί, κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών που έχουν παρέλθει, και προσπαθώντας να τις μετατρέψουμε και να τις καταγράψουμε σε μια ξεκάθαρη γλώσσα, δήλωσε ο κύριος Έιντε.  

Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες μεταξύ των ηγετών επί των οποίων να μην έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, είπε ο κ. `Ειντε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των λεπτομερειών. Ανέφερε εξάλλου πως "ένα από τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα αυτού του γύρου των συνομιλιών είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενστερνιστεί και έχουν υπογραμμίσει σθεναρά τη σημασία του να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση".

Ο Νορβηγός διπλωμάτης χαρακτήρισε τη συνάντηση, που διήρκεσε γύρω στη μια ώρα, εποικοδομητική, και σημείωσε πως γίνεται προγραμματισμός για τη συνάντηση των ηγετών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Σημείωσε πως οι συνομιλίες προχωρούν όπως πρέπει και πως οι πολιτικές διεργασίες στην ε/κ πλευρά δεν τις επηρεάζουν κατά ένα αρνητικό τρόπο. Πρόσθεσε πως η αίσθηση του είναι πως και οι δυο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν να συνομιλούν κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή την περίοδο (των βουλευτικών εκλογών), επισημαίνοντας πως "έχουμε μια μακρά ατζέντα θεμάτων να συζητήσουμε όταν συναντηθούμε τη Δευτέρα το πρωί".

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. `Ειντε είπε πως η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και μαζική υποστήριξη από τους θεσμούς της ΕΕ.

Ανέφερε πως η προοπτική μιας πιθανής διευθέτησης στην Κύπρο είναι πολύ-πολύ σημαντική για τις Βρυξέλλες και την Ευρώπη, και πρόσθεσε πως συνεχώς τον ρωτούν από τις Βρυξέλλες τί μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν.

"Υπάρχει σημαντική εμπλοκή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για βοήθεια των μερών να προετοιμαστούν για την ευρωπαϊκή διάσταση της λύσης που αναζητούμε, και θεωρώ πως ένα από τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα αυτού του γύρου των συνομιλιών είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενστερνιστεί και έχουν υπογραμμίσει σθεναρά τη σημασία του να υπάρξει αυτή η ευρωπαϊκή λύση. Αυτό είναι καλό και για τις δυο πλευρές, αυτό είναι καλό και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους", ανέφερε, προσθέτοντας πως  υπάρχουν πολλές πτυχές στις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και στο κοινοτικό κεκτημένο που προστατεύουν την ομάδα που δεν είναι πλειοψηφία.

Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως θα συναντηθούν όλοι με τον κ. Σουλτς και θα κάνουν βέβαιο πως αυτός έχει μια καλή εικόνα για την πραγματική κατάσταση πραγμάτων, την πρόοδο που έχει γίνει και όλα τα εναπονείμαντα θέματα.

Προσβλέπω στο να δω τον παλιό μου φίλο Πρόεδρο Σουλτς, ο οποίος είναι δεσμευμένος στη στήριξη της διαδικασίας για το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. `Ειντε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο μόνο για να δείξει τη στήριξή του, αλλά και για να ρωτήσει τί μπορεί να μεταφέρει πίσω στις Βρυξέλλες και να βεβαιωθεί για την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης πρακτικής στήριξης από την Ευρώπη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top