ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Aνέγερση τριών βραβευμένων τιτάνιων ουρανοξυστών! - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Aνέγερση τριών βραβευμένων τιτάνιων ουρανοξυστών! - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σχέδιο για την ανέγερση ουρανοξυστών ύψους 835 μέτρων στη Λευκωσία, από Κινέζους επενδυτές , κέρδισε εύφημη μνεία, στα σχετικά βραβεία που διοργανώνει το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό «eVolo», ανάμεσα σε 489 υποψηφιότητες.

Του Ανδρέα Χαραλάμπους

Του γενικού σχεδιασμού επιμελήθηκαν οι  Fangshuo Liu, Xiaoyu Wu, Qianhui Liang, Jin Che, Shoda Tomoki, Pablo Mariano Bernar Fernández-Roca, προερχόμενοι από Κίνα και Ισπανία, για λογαριασμό της «Lin Rujia», εταιρίας κινεζικών συμφερόντων.

Οι εντυπωσιακοί ουρανοξύστες του τιτάνιου ύψους, προβλέπεται να ανεγερθούν εντός της σημερινής «Ουδέτερης Ζώνης» στη Λευκωσία και θα αποτελούν σύμβολα της επανένωσης του νησιού.

Το μεγαλεπήβολο έργο τιτλοφορείται «Towards Unity» - Suturing Cyprus («Προς την Ενοποίηση» - Συρράπτοντας την Κύπρο) και αποσκοπεί στη δημιουργία ουσιαστικά μιας «κάθετης Ουδέτερης Ζώνης». Ο σχεδιασμός προϋποθέτει σε κάθε όροφο να φιλοξενούνται μνημεία και αναφορές στη ζώνη που χωρίζει το νησί εν καιρώ πολέμου και κατόπιν της Λύσης, να θυμίζει τον καιρό αυτό για να παραδειγματίζει το κοινό.

Μεταξύ των μνημείων που φέρεται να φιλοξενούν είναι ο ναός της Παναγίας της Χρυσαληνιώτισσας, το Buyuk Han, η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και ο ναός της Αγίας Σοφίας.

Το εντυπωσιακότερο όμως των στοιχείων και ίσως το πιο πρακτικό και σημαντικό είναι ο περιβαλλοντικός ρόλος των κτηρίων αυτών. Έχοντας υπόψη οι αρχιτέκτονες την κατάσταση που υφίσταται στο νησί μας με το πρόβλημα της λειψυδρίας, προνόησαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα το οποίο θα συγκεντρώνει το βρόχινο νερό και θα το διοχετεύει στα υπόγεια ύδατα!

Το πλάνο αυτό θα επιτευχθεί μάλιστα με την προσθήκη μιας δεξαμενής στην οροφή του κτηρίου και τη μεταφορά που θα συγκεντρώνεται από εσωτερικό αγωγό ο οποίος θα δημιουργεί ένα θέαμα καταρράκτη ή ποταμιού κατά μήκους του και τέλος θα διοχετεύεται σε υπόγειους αγωγούς, οι οποίοι στοχευμένα θα το διαθέτουν σε όλες τις κυπριακές πόλεις!

Το κείμενο που συνοδεύει το σχέδιο αναφέρει:

«Η δημογραφική σύνθεση της Λευκωσίας αποτελείται από τους Τούρκους που ζουν στις βόρειες πόλεις και οι Έλληνες που ζουν στις νότιες πόλεις. Υπήρχαν πολλοί δημόσιοι χώροι και εγκαταστάσεις στην «Ουδέτερη Ζώνη ΟΗΕ»  όπου χωρίστηκε η Κύπρος και οι άνθρωποι τα χρειάζονται. Αλλά την ίδια στιγμή, η «νεκρή ζώνη των ΗΕ» έγινε ένα φράγμα μεταξύ των δύο τμημάτων. Τόσο οι Τούρκοι και οι Έλληνες στη Λευκωσία προσβλέπουν σε μια ενωμένη χώρα.

Το έργο αυτό αλλάζει την οριζόντια "Ουδέτερη Ζώνη των Ηνωμένων Εθνών» και τους δημόσιους χώρους που είναι κοντά, σε μια κάθετη κατεύθυνση. Πλέον για Τούρκους και Έλληνες η συνηθισμένη ζωή θα διασταυρώνεται με νέους ουρανοξύστες»!

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για τον ακριβή χρόνο υλοποίησης του έργου, αφού ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο. Όποτε και να γίνει όμως θα είναι σίγουρα πρωτοποριακό για το νησί μας και εξαιρετικά βαρυσήμαντο! 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top