ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη χειρουργικών επεμβάσεων σε τετραπληγικούς ασθενείς για αποκατάσταση!!

Έναρξη χειρουργικών επεμβάσεων σε τετραπληγικούς ασθενείς για αποκατάσταση!!

Ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Κρητιώτη Ορθοπαιδικό Χειρουργό με ειδικό ενδιαφέρον στην Χειρουργική Χεριού και υπό την επίβλεψη του γνωστού Σουηδού καθηγητή Jan Friden, διεκπεραίωσε στις 10/03/2016 στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ίασις στην Πάφο με απόλυτη επιτυχία την 1η από μια σειρά επεμβάσεων σε τετραπληγικό ασθενή, με στόχο να του επιτρέψουν μια σημαντικού βαθμού αυτονομία, επανακτώντας μέρος της κίνησης στα άνω άκρα.

Οι επεμβάσεις διεξάγονται με την τεχνική των τενοντομεταφορών. Συγκεκριμένα, μυικές ομάδες που εξακολοθούν να είναι λειτουργικές μετά τον τραυματισμό «χρησιμοποιούνται» για να επανενεργοποιήσουν βασικές κινήσεις που βασίζονται σε μυικές ομάδες που δεν λειτουργούν πλέον. Οι δύο βασικές λειτουργίες που υπολείπονται οι τετραπληγικοί ασθενείς είναι η έκταση του αγκώνα (όπου χρησιμοποιείται η οπίσθια μοίρα του δελτοειδούς για να επανενεργοποιήσει τον τρικέφαλο) και ο δραγμός (όπου χρησιμοποιείται ένας καμπτήρας του αγκώνα μαζί με τους εκτείνοντες του καρπού για να δώσουν πίσω αυτή την κίνηση).

Ο ασθενής ηλικίας 49 ετών έμεινε τετραπληγικός προ 8 ετών μετά από εργατικό ατύχημα. Παρουσίαζε πλήρη απώλεια της μυικής δύναμης και ισχύος των τρικεφάλων άμφω (δηλαδή της ικανότητας να ανοίγει ενεργητικά τον αγκώνα του) και της ικανότητας ενεργητικού δραγμού στο αριστερό χέρι, γεγονός που δεν του επέτρεπε να πραγματοποιεί αυτόνομες μεταφορές αλλά και τον έκανε πλήρως εξαρτώμενο από τον φροντιστή του.

Με την επέμβαση που έγινε, ο ασθενής θα μπορεί να εκτείνει τον αγκώνα στο αριστερό του χέρι και θα μπορεί να στηριχτεί σε αυτό.

Προγραμματίζονται επίσης ακόμα δύο επεμβάσεις στον ασθενή αυτό, που θα του επιτρέψουν μια σημαντικού βαθμού αυτονομία.

Με το πέρας των επεμβάσεων αυτών, ο ασθενής θα είναι σε θέση να εκτελεί αυτόνομες μεταφορές λόγω του ότι θα μπορεί να στηρίξει το βάρος του στα χέρια του, αλλά και να φροντίζει τον εαυτό του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σήμερα (σίτιση, ντύσιμο, προσωπικές ανάγκες, ακόμα και οδήγηση ειδικά διαμορφωμένου οχήματος).

Η σημαντικότητα αυτού τους είδους των επεμβάσεων είναι αδιαμφισβήτητης αξίας για ένα τετραπληγικό άτομο, καθότι αυξάνει σημαντικά τον βαθμό της ανεξαρτησίας τους και τους επιτρέπει να ζουν χωρίς συνεχή φροντίδα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επεμβάσεις αυτές είναι δοκιμασμένες (μερικές έχουν πραγματοποιηθεί πρώτη φορά προ σαρακονταετίας) και έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία. Πλέον, οι επεμβάσεις αυτές θα διεξάγονται και στην Κύπρο από την Ομάδα της Tetrahand Cyprus. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αυτές οι επεμβάσεις θα προσφέρονται σε συστηματική βάση.

Η Tetrahand Cyprus είναι η ομάδα ιατρών που εκτελεί αυτές τις επεμβάσεις στην Κύπρο. Δημιουργήθηκε από την σύμπραξη του Δρα Κωνσταντίνου Κρητιώτη, Ορθοπαιδικού Χειρουργού με ειδικό ενδιαφέρον στο χέρι και του καθηγητή Jan Friden, το κορυφαίο όνομα παγκοσμίως που ασχολείται με τις επεμβάσεις αυτές. 

Ο Δρ Κρητιώτης εξειδικεύτηκε στην Χειρουργική Χεριού/Μικροχειρουργική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κάτοχος του Ευρωπαικού Διπλώματος Χειρουργικής Χεριού το οποίο κατέκτησε μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις τον Ιούνιο του 2014 στο Πάρισι. Ασχολείται αποκλειστικά με την Χειρουργική Χεριού και άνω άκρου.

Ο καθηγητής Jan Friden είναι Καθηγητής Χειρουργικής Χεριού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκέτεμποργκ, Σουηδία. Έχει αφιερώσει την καριέρα του στους τετραπληγικούς ασθενείς και έχει δημοσιεύσει σωρεία σχετικών άρθρων. Είναι ο εισηγητής της επέμβασης ALPHABET, που επιτρέπει την σχεδόν πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του χεριού σε συγκεκριμένες κατηγορίες τετραπληγικών ασθενών.  

Στην πιο κάτω φωτογραφία φαίνεται ο καθηγητής Friden (αριστερά) και ο Δρ Κρητιώτης (δεξιά) με φόντο το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ίασις

Επικοινωνία

Δρ Κωνσταντίνος Κρητιώτης 99423267

[email protected]

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top