ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σκληρή απάντηση της Λαγκάρντ στην επιστολή Τσίπρα για τα Wikileaks

Η σκληρή απάντηση της Λαγκάρντ στην επιστολή Τσίπρα για τα Wikileaks

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε αργά το απόγευμα στη δημοσιότητα την επιστολή της εκτελεστικής του διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία απαντά στα ζητήματα που της έθεσε για θέματα που προκύπτουν από την διαρροή της συνομιλίας αξιωματούχων του Ταμείου που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα, από το Wikileaks.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εμμένει στις βασικές θέσεις του Ταμείου, ότι υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση να διανυθεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρχει ένα ουσιώδες πρόγραμμα και πως το ΔΝΤ θα υποστηρίξει ένα πρόγραμμα μόνο αν είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές υποθέσεις, ενώ θα φέρει σε πέρας το στόχο του και θα φέρει την Ελλάδα σε δρόμο δυναμικής ανάπτυξης αποκαθιστώντας σταδιακά την βιωσιμότητα του χρέους.

Αν το πιο πάνω δεν συμβεί, αναφέρει, το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να χρειαστεί εκ νέου νέα μέτρα.
 
Η κ. Λαγκάρντ θεωρεί πως είναι αδιανόητη οποιαδήποτε εικασία πως προσωπικό του ΔΝΤ θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει το γνωστό αξίωμα στην πολιτική του ΔΝΤ – που απευθύνεται κυρίως στις χώρες στις οποίες χρωστά η Ελλάδα - ότι αν μειώνονταν οι στόχοι με σκοπό να υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να εκπληρωθούν, τότε θα ήταν αναγκαία περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

Τονίζει πως είναι προς το συμφέρον του ελληνικού η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και απαντά με ανάλογο ερώτημα στο ζήτημα εμπιστοσύνης προς το ΔΝΤ που ήγειρε με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, ότι ανησυχεί αν πραγματικά μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος μέσα  σε κλίμα εξαιρετικής ευαισθησίας από ανακοινώσεις της όποιας πλευράς. Παρ’ όλα, ανακοινώνει ότι θα στείλει το κλιμάκιο του «Ταμείου» στην Αθήνα, ωστόσο ζητά να εγγυηθεί η κυβέρνηση την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών της ομάδας και την ασφάλεια των μελών της.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, έχει ως εξής:

"Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ,

Ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα με την Ελλάδα. Άποψη μου για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις είναι πως βρίσκονται ακόμα σε αρκετή απόσταση μακριά από το να έχουμε ένα ουσιώδες πρόγραμμα το οποίο μπορώ να παρουσιάσω στο Διοικητικό μας Συμβούλιο.

Έχω σε πολλές περιπτώσεις τονίσει ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα μόνο αν είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές υποθέσεις και το οποίο φέρει σε πέρας τον στόχο του, να θέσει την Ελλάδα σε δρόμο δυναμικής ανάπτυξης αποκαθιστώντας σταδιακά την βιωσιμότητα του χρέους.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποτύχει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη, με την επιπλοκή μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί ξανά σύντομα να πάρει ακόμα περισσότερα μέτρα.

Ασφαλώς οποιαδήποτε εικασία ότι προσωπικό του ΔΝΤ θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά αδιανόητο.

Όπως εσείς και εγώ συζητήσαμε αρκετές φορές συμπεριλαμβανομένης και πρόσφατης τηλεφωνικής μας συνομιλίας είμαι σταθερή στο να σημειώνω ότι εάν ήταν αναγκαίο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους ώστε να έχουμε ρεαλιστική πιθανότητα να εκπληρωθούν πλήρως θα ήταν επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω για ελάφρυνση του χρέους.

Προς το συμφέρον του ελληνικού λαού χρειάζεται αυτές οι διαπραγματεύσεις να έλθουν σε ταχύτατη ολοκλήρωση. Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με ανησύχησε ως προς το αν πραγματικά μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα εξαιρετικής ευαισθησίας από ανακοινώσεις της όποιας πλευράς.

Προβληματιζόμενη επ' αυτού, αυτό αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις

Η ομάδα αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική στήριξη. Για να μπορέσουν να εργαστούν -όπως τους προσκαλέσατε- είναι κρίσιμο οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον πλήρους σεβασμού στην ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και να λάβουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος το ΔΝΤ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του καλή τη πίστη και όχι με απειλές. Και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας αποφάσισα προς τούτο να δώσω στη δημοσιότητα το κείμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας.

Προσβλέπω σε κάθε προσωπική συνομιλία μαζί σας για το πώς θα προχωρήσουμε την διαπραγμάτευση».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top