ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Επ. Οικονομικών το νομοσχέδιο για καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις

Στην Επ. Οικονομικών το νομοσχέδιο για καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις

Ανακούφιση στους οφειλέτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους φιλοδοξεί να δώσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί τη Δευτέρα (11/04) στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ρυθμίζει την καταβολή των καθυστερημένων οφειλών που έχουν φυσικά πρόσωπα στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αδειών, Πλεονάζοντος Προσωπικού, Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής, καθώς και τη διαγραφή του προστίμου που επιβάλλεται. 


Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη βδομάδα και κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Στόχος είναι όπως η Επιτροπή ολοκληρώσει τη συζήτηση και το καταθέσει στην τελευταία Ολομέλεια πριν τις βουλευτικές εκλογές για ψήφιση.

Καταβολή με δόσεις, αφού ταχτοποιηθούν οι τρέχουσες οφειλές


Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή με δόσεις των καθυστερημένων οφειλών προς το ΤΚΑ και άλλα κρατικά ταμεία, υπό την προϋπόθεση ότι οι οφειλέτες αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους. Ο οφειλέτης ο οποίος εξοφλεί εφάπαξ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων εισφορών του, απαλλάσσεται από την υποχρέωση για καταβολή του συνόλου του πρόσθετου τέλους το οποίο κάποιες φορές αγγίζει το 27%.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η καταβολή των μηνιαίων δόσεων θα γίνεται ως εξής:


€50 για οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα €500, €75 για οφειλές από €500 μέχρι €1.000 και €100 για οφειλές άνω των €1.000. Επίσης, σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί να πληρώσει μια δόση, τότε θα πρέπει να την εξοφλήσει μαζί με την επόμενη δόση, αλλιώς αυτή θα κατανέμεται στις εναπομείνασες δόσεις.


Πρόσθετα, αν οι μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης είναι λιγότερες από 36, ο οφειλέτης απαλλάσσεται κατά το ποσοστό του οφειλόμενου πρόσθετου τέλους όσο είναι και το ποσοστό μείωσης του αριθμού των μηνιαίων δόσεων. Εξάλλου, σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέγει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες οφειλόμενες δόσεις του ή καταβάλλει ποσό μεγαλύτερο της μιας δόσης, το ποσοστό μείωσης του καταβλητέου πρόσθετου τέλους επαναϋπολογίζεται με βάση τον τελικό αριθμό δόσεων. Για όσους ενταχθούν στο σχέδιο δόσεων, θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη και η πολιτική αγωγή.

Μεγάλη Δευτέρα για την πρόταση νόμου για αναδιαρθρώσεις δανείων αξιογράφων


Εξάλλου, τα μέλη της Επιτροπής θα τοποθετηθούν κατά πόσον η πρόταση νόμου του Προέδρου της Βουλής για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων συνάφθηκαν για αγορά τραπεζικών αξιογράφων, έχοντας ως εξασφάλιση τα αξιόγραφα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Στην προηγούμενη συνεδρία Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας πως το θέμα αυτό πρέπει να ρυθμιστεί ενώπιον Δικαστηρίου.


Σύμφωνα με κοινό σημείωμα της ΚΤΚ και του ΥΠΟΙΚ ενδεχόμενη διαγραφή των δανείων που έχουν συναφθεί για αγορά αξιογράφων «μη επαγγελματιών» κατόχων αξιογράφων, εξαιρούνται οι θεσμικοί επενδυτές δηλαδή, θα στοιχίσει στην Τράπεζα Κύπρου 133 εκ. ευρώ. Το έγγραφο δεν διευκρινίζει αν το ποσό αυτό αφορά και σε διαγραφή δανείων κατόχων αξιογράφων της Λαϊκής, τα δάνεια της οποίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εurogroup, μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου.

 Στην ουσία το νομοσχέδιο ρυθμίζει τις αναδιαρθρώσεις δανειοληπτών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην αγορά αξιογράφων τα οποία μετατράπηκαν σε μετοχές, πενιχρής αξίας στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην περίπτωση της Λαϊκής, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι - Κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον για σωματική επίθεση – Μελετούν κλειστά κυκλώματα για καταθέσεις

Δημοτικό Λιβαδιών: 10χρονος ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές - «Υπήρχε φρουρός στο σχολείο»

Στην εντατική διεθνής ποδοσφαιριστής μετά από επίθεση με καυστικό οξύ



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top