ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινο στις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2017

Κόκκινο στις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2017

Κόκκινο αναμένεται στις αποκρατικοποιήσεις της ΑΗΚ και της Cyta αναμένεται να ανάψει η πλειοψηφία της Βουλής, βάζοντας στον πάγο τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών ιδιαίτερα για τη Cyta με παράλληλο στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η πρόταση νόμου, που αναμένεται να υπερψηφιστεί από το ΑΚΕΛ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών, αναστέλλει την αποκρατικοποίηση της Cyta και της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του 20107.

Η πρόταση είναι 11η στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας και αυτό ενώ η κυβέρνηση απέσυρε τα νομοσχέδια που αφορούσαν την αποκρατικοποίηση της Cyta με πρόθεση βεβαίως να τα επαναφέρει με την νέα Βουλή. Χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την απόσυρση των νομοσχεδίων, Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα επανέλθει με νέα πρόταση νομοσχεδίων και σχετικών κανονισμών».

Ερωτηματικό στη διαχείριση του δημοσίου χρέους

Η αναστολή των αποκρατικοποιήσεων θέτει εν αμφιβόλω τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών, αφού η αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν βασικό συστατικό του σεναρίου για την πορεία του δημοσίου χρέους. Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ στο έγγραφο »Δημοσιονομικές εξελίξεις και Προοπτικές 2016 - 2018», του Οκτωβρίου του 2015 εκτιμούσε ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει το 2018 θα μειωθεί στο 96,2% το ΑΕΠ και μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να μειωθεί στο 88,3% του ΑΕΠ, υπό το βασικό σενάριο που περιλαμβάνει ρυθμό ανάπτυξης 2% αλλά και την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει και ιδιωτικοποιήσεις.

Υπό το βλέμμα των οίκων αξιολόγησης

Παράλληλα, η πορεία των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα οι ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία αναβάθμισης της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, ένα κρίσιμο στοιχείο για την άντληση φθηνού δανεισμού. Και ενώ αυτή τη στιγμή οι αξιολογήσεις βρίσκονται τρεις με τέσσερις βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία, με ενδιαφέρον πρέπει να αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top