ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μας ρωτούσαν συνεχώς για τα tax rulings» - Η εμμονή των Ευρωβουλευτών που ήρθαν στην Κύπρο

«Μας ρωτούσαν συνεχώς για τα tax rulings» - Η εμμονή των Ευρωβουλευτών που ήρθαν στην Κύπρο

Τα λεγόμενα tax rulings, οι διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις, φαίνεται να ήταν η έμμονη ιδέα των Ευρωβουλευτών της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» (TAXE 2), που επισκέπτεται την Κύπρο.

Πέραν από συναντήσεις τις φορολογικές αρχές, η αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γάλλο Ευρωβουλευτή Αλέν Λαμασούρ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και αυτό μετά από επιμονή του ΣΕΛΚ, του μοναδικού επαγγεγλματικού σώματος για θέματα φορολογίας στην Κύπρο.

«Μας ρωτούσαν συνεχώς για τα tax rulings. Τους εξηγήσαμε ότι εμείς κάνουμε επεξήγηση της νομοθεσίας», μας ανέφεραν λογιστικοί παράγοντες. Το tax ruling συνιστά στην ουσία μια απόφαση - εγγύηση την οποία παρέχουν στους φορολογουμένους οι φορολογικές αρχές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθούν ορισμένες πτυχές της φορολογίας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η εκ των προτέρων συμφωνία τιμολόγησης είναι ένα είδος φορολογικής απόφασης που εκδίδουν οι φορολογικές αρχές προκειμένου να καθορίσουν τη μέθοδο και άλλα σχετικά στοιχεία της τιμολόγησης που πρέπει να εφαρμόζονται για τη μεταβίβαση αγαθών ή υπηρεσιών μεταξύ εταιρειών.

Στην Κύπρο όπως μας εξηγήθηκε δεν δίνονται φορολογικές αποφάσεις, αφού αυτά τα θέματα ξεκαθαρίζονται από τη νομοθεσία και δεν υπάρχει χώρος για διακριτική ευχέρεια (discretion) για ερμηνεία τους. Πάντως ο Γάλλος ευρωβουλευτής φαίνεται να κατάλαβε ότι η Κύπρος έχει περίπου το ίδιο σύστημα με την Γαλλία.

Στην επιμονή ότι το κυπριακό σύστημα έχει κενά που επιτρέπουν φοροδιαφυγή, εξηγήθηκε στους ευρωβουλευτές ότι ο νόμος στην Κύπρο δεν σου επιτρέπει να δημιουργείς σχήματα για να «κρύψει φορολογητέα εισοδήματα».

Πάντως η ΕΕ θα εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 την οδηγία για τις φορολογικές αποφάσεις, που θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τις εκ των προτέρων διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις καθώς και τις εκ των προτέρων συμφωνίες τιμολόγησης. Τα κράτη μέλη που λαμβάνουν τις πληροφορίες θα είναι σε θέση να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες, ανάλογα με την περίπτωση. Το έναυσμα για τέτοιες οδηγίες έδωσε υποθέσεις όπως τη μείωση φόρων που παραχώρησε το Λουξεμβούργο στην εταιρεία χρηματοδοτήσεων της Fiat ή τις ευνοϊκές αποφάσεις που παραχώρησε η Ολλανδία στο Starbucks.

Τέτοιες εξελίξεις έδωσαν το έναυσμα για την εκστρατεία για επιβολή μιας αποτελεσματικής εταιρικής φορολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αποτελεσματική φορολογία στην ουσία προνοεί ότι μια πολυεθνική εταιρεία θα πρέπει να φορολογείται στη χώρα που κάνει τα κέρδη της. Βέβαια στην Κύπρο δεν υπάρχουν οι πολυεθνικές του μεγέθους της Amazon, ή της Google. Γι' αυτό οι ευρωβουλευτές ίσως θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή στη χώρα, από την οποία προέρχεται ο τρέχων Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top