ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Έχουμε Διαπραγματευτή και για την ώρα δεν τίθεται θέμα»

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Έχουμε Διαπραγματευτή και για την ώρα δεν τίθεται θέμα»

Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα Διαπραγματευτή της ε/κ πλευρά στις συνομιλίες για το Κυπριακό ξεκαθάρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο περιθώριο φιλανθρωπικού αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και δημοσιογράφων και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που τον φέρουν να διαδέχεται τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του Διαπραγματευτή ο Νίκος Χριστοοδουλίσης σημείωσε πως «έχουμε Διαπραγματευτή» και πως αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα διαδοχής για τη θέση του Διαπραγματευτή.

Υπενθύμισε ότι ο κ. Μαυρογιάννης είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου και σημείωσε πως στην περίπτωση εκλεγεί ο κ. Μαυρογιάννης «κάτι για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα του περί τα τέλη Αυγούστου».

«Μέχρι τότε» τόνισε, «δεν θα μας απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα».

«Αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω, έχουμε Διαπραγματευτή και γίνονται κάθε βδομάδα σχεδόν τρεις συναντήσεις ανάμεσα στους διαπραγματευτές» συμπλήρωσε.

Εξελίξεις στα κατεχόμενα
---------
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στα κατεχόμενα όπου σύμφωνα με το δημοσιογράφο φαίνεται να υπάρχει τώρα μια πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό και ερωτηθείς αν αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σχεδόν καθημερινά, όπως διαμορφώνονται στις κατεχόμενες περιοχές.

«Αναμφίβολα και ως γενικότερο σχόλιο θα έλεγα ότι, η επικράτηση ομάδων, οι οποίες δεν υποστηρίζουν τον επιδιωκόμενο στόχο, όπως αυτός καθορίζεται μέσα από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να μας ικανοποιεί» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως απ` εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμιά διάθεση εμπλοκής στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Το Κυπριακό θα επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από κει θα κριθεί η όλη πορεία των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

Έγγραφο Μαυρογιάννη-Ναμί στην Κομισιόν
-------------
Κληθείς τέλος να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που κάνει λόγο για έγγραφο που κατατέθηκε από τους διαπραγματευτές στην Κομισιόν, σε σχέση με τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της λύσης από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πρώτη μέρα της λύσης είναι κάτι που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από επιμονή της ε/κ πλευράς, «μετά από θέση που προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Και εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο και σε επίσκεψη τους στις Βρυξέλλες, που έγινε πριν από περίπου δύο μήνες, οι δύο διαπραγματευτές υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα θέματα εκείνα που θα πρέπει να συζητηθούν το συντομότερο δυνατόν στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα οποία είναι θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά την επίλυση του Κυπριακού.

«Άρα να δοθεί η προτεραιότητα σε εναρμόνιση με το κεκτημένο σε εκείνες τις αρμοδιότητες που αφορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση» εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε, «γίνεται μια συζήτηση στην Τεχνική Επιτροπή για εναρμόνιση των κατεχόμενων περιοχών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μιλάμε πάντοτε για μετά τη λύση του Κυπριακού και στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Και τα θέματα που αναμένεται να είναι ομοσπονδιακής αρμοδιότητας έχουν προτεραιότητα στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτής της Επιτροπής».

Ερωτηθείς αν τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν τα ζητήματα που ανησυχούν την ε/κ πλευρά περισσότερο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι θέματα που μας ανησυχούν αλλά θέματα που θα είναι αρμοδιότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα πρέπει από την πρώτη μέρα να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας».

Και έφερε ως παράδειγμα, τα τελωνεία στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, που θα είναι ομοσπονδιακής αρμοδιότητας, εξηγώντας πως θα πρέπει να υπάρχει ετοιμασία όλων των Υπηρεσιών έτσι που σε μια ενδεχόμενη λύση, από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της να μπορεί αυτή η λύση να λειτουργήσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ερωτηθείς πού έγκειται ο ρόλος της ΕΕ στην προκειμένη περίπτωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και μετά την επίλυση του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ «επιθυμεί – και είναι μια λογική εξέλιξη – τα κράτη 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top