ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: «Eurogroup την Πέμπτη μόνο εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας για την Ελλάδα»

Ντάισελμπλουμ: «Eurogroup την Πέμπτη μόνο εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας για την Ελλάδα»

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα συναντηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη για να αποτιμήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα παρά μόνο «εάν υπάρχει πιθανότητα» επιτυχίας, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αυτό θα αποφασιστεί αύριο διότι θέλω να γνωρίζω πραγματικά εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση RTL-Z.
«Εάν όχι, απλά θα χρειαστούμε επιπλέον χρόνο», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, έπειτα από μια συνάντηση στο κμστερνταμ με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ντάισελμπλουμ είχε αφήσει να διαφανεί η ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι οποίες είχαν αρχίσει το φθινόπωρο.

Είχε επίσης πει ότι προέβλεπε να συγκαλέσει μια συνάντηση τη Μεγάλη Πέμπτη για «την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους της».

Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης αναμένεται να επιτρέψει τη συνέχιση των εκταμιεύσεων των προβλεπόμενων δόσεων βάσει του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ η συμφωνία για το οποίο είχε ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015, αλλά και την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης περί ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.

«Δεν πρόκειται να πούμε "ξεχάστε το", δεν πρόκειται να διαγράψουμε μέρος του χρέους, αλλά θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να δώσουμε επιπλέον χρόνο ή να δώσουμε μεγαλύτερη περίοδο χάριτος ή (προθεσμίες) αποπληρωμής», πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Για να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης, οι Ευρωπαίοι είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα να αποφασιστεί ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων που θα επιβάλλεται να εφαρμόσει η Ελλάδα εάν δεν τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2018.

Τη χρονιά εκείνη, όταν και εκπνέει το σημερινό πρόγραμμα, η Αθήνα καλείται να παρουσιάσει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (προ εξόδων για την αποπληρωμή χρέους και τόκων) ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Αυτός ο στόχος κρίνεται μη ρεαλιστικός από το ΔΝΤ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top