ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρους σε Αναστασιάδη: «Ελπίζω όταν πας στην Κωνσταντινούπολη να μην έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα»

Θεοχάρους σε Αναστασιάδη: «Ελπίζω όταν πας στην Κωνσταντινούπολη να μην έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα»

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε στην Πάφο πως εφόσον η Τουρκία θα παραμένει αμετακίνητη στις κόκκινες γραμμές της, οι οποίες είναι για μας θανάσιμος κίνδυνος, πρέπει να ξέρουμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία στη βάση αυτών των κόκκινων γραμμών της Τουρκίας δεν θα είναι ένα καλό μήνυμα για τον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στην Κωνσταντινούπολη στην προσεχή Σύνοδο που θα γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, τα αποτελέσματα δεν θα είναι καταστροφικά.

Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε και στις πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν “παίρνει στα χέρια του” το Κυπριακό και αναλαμβάνει ο ίδιος την πρωτοβουλία για την επίλυση του, σε μια προσπάθεια που λέει ότι θα εξαγγείλει κάτι το εντυπωσιακό. “Θα δούμε και θα περιμένουμε”, είπε η κ. Θεοχάρους.

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική περίοδο, δήλωσε ότι “μετά την ολομέτωπη εμπλοκή της Κυβέρνησης  στον προεκλογικό αγώνα” και εκεί που περίμενε να δει τι θα κάνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, πληροφορήθηκε – όπως είπε- σήμερα ότι και το Υπουργείο Παιδείας έχει εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα, ανακοινώνοντας ότι τα Νηπιαγωγεία θα λειτουργούν  και το καλοκαίρι.

Είναι, συνέχισε, “ένα αίτημα που είχαμε για χρόνια και βλέπουμε να υλοποιείται ή να εξαγγέλλεται η  υλοποίηση του 48 ώρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές”, ευχόμενη να πραγματοποιηθεί η εξαγγελία, δηλώνοντας πως εάν είναι να παραμείνει μια προεκλογική δέσμευση, θα βαραίνει αυτούς που την έχουν κάνει, όπως και τις άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις. 

ΓενοΗ  Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου από τους Τούρκους ( 1916 – 1923) έξω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, για να τιμήσει την ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αναφερόμενη στο θέμα, είπε ότι “τιμούμε τα θύματα εκείνης της τρομοκρατικής σφαγής σε βάρος των Ελλήνων και παράλληλα τα θύματα εναντίον της σφαγής του Μικρασιατικού ελληνισμού,  του 1,5 εκ. Αρμενίων που θυσιάστηκαν στη γενοκτονία εναντίον από τους νεότουρκους και τον  Κεμάλ Ατατούρκ,  τους  Ασσύριους, τους Χαλδαίους και όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και της δυτικής Αρμενίας, που δολοφονήθηκαν κυρίως γύρω στο 1915 και λίγο πιο μετά”.

“Η προσπάθεια μας στη σύγχρονη εποχή είναι να αναγνωριστούν αυτές  οι γενοκτονίες από την ίδια την Τουρκία προκειμένου να εξαγνιστεί -  αν μπορεί να εξαγνιστεί - από τα εγκλήματα της και για αυτό κάνουμε την μάχη μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή για την αναγνώριση μιας ενιαίας γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών”, δήλωσε.

Η κ. Θεοχάρους είπε πως έχει την πρωτοβουλία για αυτήν την κίνηση, σημειώνοντας πως θα κερδηθεί μια γραπτή διακήρυξη που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη και επεσήμανε την τεράστια  σημασία να θυμόμαστε το έγκλημα της γενοκτονίας, παραπέμποντας στη ρήση ότι “δεν μπορεί, η δολοφονία ενός ανθρώπου να είναι έγκλημα και η δολοφονία ενός ολόκληρου λαού να μην είναι”.

Για αυτούς τους λόγους, συνέχισε, οφείλουμε να θυμόμαστε και οφείλει και η Τουρκία να αναγνωρίσει η Τουρκία, προσθέτοντας πως και νομικά ζητήματα, αφού οι περιουσίες αυτών των ανθρώπων τους ανήκουν και ανήκουν και στους απογόνους τους. Άλλος λόγος, είπε,  που δεν πρέπει να ξεχνούμε τις γενοκτονίες είναι πως όταν τις ξεχνάς επαναλαμβάνονται.

Η κ. Θεοχάρους είπε  ακόμη, πως αυτό που λέγεται τώρα στην Αθήνα όσο και στην Κύπρο ότι πρέπει να αφαιρέσουμε σελίδες από την ιστορία μας που αναφέρονται σε αυτά τα εγκλήματα για “να μην μισούμε τάχα τους Τούρκους, νομίζω ότι δεν έχουν καμιά ιστορική, ηθική και πολιτική βάση”  Χαρακτήρισε επίσης “τρομακτικό λάθος, αυτό που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση των Αθηνών και αρνείται τη γενοκτονία”, σημειώνοντας πως αν γινόταν αυτό σε συνάρτηση  με την γενοκτονία των Αρμενίων σε άλλη χώρα θα  ήταν ποινικό αδίκημα.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top