ΥΓΕΙΑ

«Εσύ ξέρεις την πίεση σου;» Eνημέρωση εκατοντάδων πολιτών

«Εσύ ξέρεις την πίεση σου;» Eνημέρωση εκατοντάδων πολιτών

Με μήνυμα «Εσύ ξέρεις την πίεση σου;» διοργανώθηκε και φέτος η Εκστρατεία Διαφώτισης που ανέλαβε η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης, με στόχο την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της υπέρτασης.

Η Εκστρατεία, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαΐου ταυτόχρονα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας, Λεμεσού, Πάφου και στην Πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες Λάρνακας. Εκατοντάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από καρδιολόγους για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης.
 
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης Δρ. Φίλιππος Στυλιανού, χαρακτήρισε την υπέρταση «σιωπηλό δολοφόνο», καθώς, όπως είπε, δεν γίνεται αισθητή και δεν προκαλεί ενοχλήματα, ενώ σημείωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στην Κύπρο, επισήμανε ο Δρ. Στυλιανού, από υπέρταση πάσχει περίπου το 25% του πληθυσμού και ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζει την πίεση του.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως πάσχει από υπέρταση, με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025, ενώ 7,6 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ιατροί μέλη της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι να εντοπισθούν τα άτομα που πάσχουν από υψηλή  αρτηριακή πίεση και δεν το γνωρίζουν και ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί είναι με τη μέτρηση της πίεσης.

Το δεύτερο μεγάλο βήμα επισημαίνουν, αφού διαγνωστεί η υπέρταση, είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της,  η οποία επιτυγχάνεται με υγιεινή ζωή, σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του στρες και διακοπή του καπνίσματος και φαρμακευτική αγωγή.

Προσπάθεια της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης είναι η συνεχής διαφώτιση σε ευρύ κοινωνικό επίπεδο, ώστε να γνωρίζουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι τους παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προλαμβάνουν την υπέρταση.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Τροχαίο στη Λευκωσία - Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ξανά στο Δικαστήριο οι 10 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για κράτηση

Τραγωδία στη Λεμεσό - Απεβίωσε 30χρονος ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο



Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Φουντώνει η μάχη των ευρωεκλογών - Η επίθεση του Νικόλα κατά ΕΛΑΜ - Η ενόχληση του ΔΗΣΥ για τις κινήσεις Χριστοδουλίδη

Με εντατικούς ρυθμούς μπαίνουν τα επιτελεία των κομμάτων στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top