ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΦΟΣ: Άρχισε με απόλυτη τάξη η εκλογική διαδικασία για τις Βουλευτικές Εκλογές

ΠΑΦΟΣ: Άρχισε με απόλυτη τάξη η εκλογική διαδικασία για τις Βουλευτικές Εκλογές

Με απόλυτη τάξη και ηρεμία άρχισε η εκλογική διαδικασία στην πόλη της Πάφου για ανάδειξη των τεσσάρων εδρών στην Επαρχία Πάφου, που διεκδικούν 39 υποψήφιοι από κομματικούς συνδυασμούς και ένας ανεξάρτητος.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 το πρωί και οι πρώτοι ψηφοφόροι  άσκησαν νωρίς – νωρίς το εκλογικό τους δικαίωμα .

Το ποσοστό προσέλευσης τις πρώτες ώρες αναμένεται, με βάση την εμπειρία από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, να είναι μικρό.  

Οι περισσότεροι  ψηφοφόροι συνήθως προσέρχονται στις κάλπες γύρω στις 10:00 το πρωί και η ψηφοφορία διεξάγεται μέχρι τις 18:00 ώρα, που κλείνουν οι κάλπες. 

Η Επαρχιακή διοίκηση βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου και Έφορο Εκλογικής Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου Μαίρη Λάμπρου.

Η κ. Λάμπρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στην Επαρχία Πάφου λειτουργούν 130 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων το ένα αφορά τις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών και Λατίνων.

Στην Πάφο, συνέχισε, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 48.950, εκ των οποίων οι 41.853 είναι αυτόχθονες και 7.097 εκτοπισμένοι. Η κ. Λάμπρου είπε πως μικρό ποσοστό δήλωσε για να ψηφίσει στο εξωτερικό.

Επίσης σε κάποια εκλογικά κέντρα της εκλογικής περιφέρειας Πάφου, ανέφερε, υπάρχουν εκτοπισμένοι ψηφοφόροι των εκλογικών περιφερειών Αμμοχώστου, Κερύνειας και Λευκωσίας για τους οποίους θα πρέπει να συμπληρωθούν – όπως εξήγησε - ξεχωριστά έντυπα σε ό,τι αφορά τους κομματικούς ψήφους και τους σταυρούς προτίμησης.

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως στόχος είναι να διεξαχθεί και αυτή η εκλογική διαδικασία σε συνθήκες νομιμότητας και ομαλότητας και να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι ανεπηρέαστα με την μυστικότητα της ψηφοφορίας να είναι πλήρως διασφαλισμένη.

Σε σχέση με τη χθεσινή μέρα, η Έπαρχος Πάφου είπε πως παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα κατά παράβαση της νομοθεσίας  που αφορούσαν 25  αναρτημένες διαφημιστικές πινακίδες κάποιες εκ των οποίων μεγάλων διαστάσεων και μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, που ακολούθως αφαιρέθηκαν με την παρέμβαση τριών συνεργείων της Επαρχιακής Διοίκησης.

Παρά τις υποδείξεις που έγιναν στους υποψηφίους των κομμάτων, εντούτοις κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν, σημείωσε. 

Πρόκειται, συνέχισε, για μεμονωμένα περιστατικά, προσθέτοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις υποψήφιοι προχώρησαν από μόνοι τους στην απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων. 

Ακολούθως η κ. Λάμπρου αναφέρθηκε σε κάποιες μικρο-τροποποιήσεις που θα γίνουν στα εκλογικά κέντρα λόγω των εργασιών ανάπλασης στον κεντρικό πυρήνα της Πάφου, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συμφόρηση.

Οι αλλαγές, όπως εξήγησε, αφορούν τα τέσσερα εκλογικά κέντρα Μουττάλου που στεγάζονταν στο 5ο Δημοτικό σχολείο, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης. Επίσης τα τρία εκλογικά κέντρα του Δημήτρειου Δημοτικού σχολείου που βρίσκονται παραπλεύρως της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου μεταφέρθηκαν στο Α’ Δημοτικό σχολείο έναντι του Δικαστικού Μεγάρου. Επιπρόσθετα δύο εκλογικά κέντρα εκτοπισμένων που στεγάζονταν στο Νικολαϊδειο Γυμνάσιο μεταφέρθηκαν στο Α’ Λύκειο.

Η κ. Λάμπρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υποψηφιότητα υπέβαλαν άτομα από 13 συνδυασμούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, νέων κομμάτων και ανεξάρτητοι. Συγκεκριμένα - όπως ανέφερε- 39 υποψήφιοι από κομματικούς συνδυασμούς και ένας ανεξάρτητος διεκδικούν 4 έδρες στην Επαρχία Πάφου

Για τις βουλευτικές εκλογές στην Πάφο, είπε, εργάζονται γύρω στους 554 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 150 είναι άνεργοι πτυχιούχοι.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με το εκλογικό τους βιβλιάριο αλλά και την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου, οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων έχουν ενημερωθεί για το πώς θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα άτομα με ιδιαιτερότητες, όπως ανάπηρους και τυφλούς με σοβαρό πρόβλημα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Είπε ακόμη πως στο τέλος της ψηφοφορίας θα γίνει, μεταξύ άλλων, και έκθεση από τον προεδρεύοντα για τον τρόπο που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα τυφλοί ή άλλα πρόσωπα με φυσική ανικανότητα.

Στο μεταξύ, η  Επαρχιακή Διοίκηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία, η οποία θα συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Νίκο Τσαπή, σήμερα ημέρα διεξαγωγής των  Βουλευτικών εκλογών στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου λειτουργεί αίθουσα επιχειρήσεων και εργάζονται 200 μέλη της αστυνομικής Δύναμης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαπής ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως κάθε εκλογικό κέντρο επανδρώνεται με έναν αστυνομικό, ενώ τοποθετήθηκε και επικεφαλής συντονιστής.

Οι μηχανοκίνητες περιπολίες, σημείωσε, και οι έλεγχοι των εκλογικών κέντρων διεξάγονται από νωρίς το πρωί της Κυριακής (22/5) και θα συνεχιστούν καθ` όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας αλλά και της καταμέτρησης των ψήφων.

Στόχος μας, συνέχισε, είναι η εφαρμογή του νόμου και της τάξης για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top