ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε πολύμηνες φυλακίσεις 5 πρόσωπα για υποθέσεις παράνομης κατοχής και εμπορίας αδασμολόγητων

Σε πολύμηνες φυλακίσεις 5 πρόσωπα για υποθέσεις παράνομης κατοχής και εμπορίας αδασμολόγητων

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε σήμερα πολύμηνες ποινές φυλάκισης σε πέντε πρόσωπα, τα οποία έκρινε ένοχα ύστερα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε δυόμιση περίπου χρόνια, για σωρεία αδικημάτων, με τα κυριότερα να αφορούν παράνομη κατοχή και εμπορία αδασμολόγητων εμπορευμάτων, συνωμοσία για καταδολίευση και συνωμοσία για διάπραξη πλημμελήματος, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεκασμό δημόσιου λειτουργού και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Οι καταδικασθέντες είναι οι Πανίκος Αβραάμ, από τη Λάρνακα, ιδιοκτήτης εκτελωνιστικού γραφείου και νυν ιδιοκτήτης μπυραρίας, Αντρέας Τεράτσιας από το Πέρα Χωριό Νήσου, ιδιοκτήτης καφενείου, Γιώργος Γαριβαλδινός από το Λιοπέτρι, τελωνειακός λειτουργός, Χριστάκης Σάββα από τη Λευκωσία, δημόσιος υπάλληλος, Βαχέ Ζατογιάν από τη Λευκωσία, ιδιοκτήτης καταστήματος πούρων και Κώστας Ζαλούμης, από τη Λάρνακα, τελωνειακός λειτουργός.  
 
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας το 2008, όταν η ΥΚΑΝ έλαβε πληροφορία ότι σε εμπορευματοκιβώτιο που φορτώθηκε σε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών, υπήρχε ποσότητα ναρκωτικών. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στο εμπορευματοκιβώτιο δεν υπήρχαν ούτε ναρκωτικά, ούτε έπιπλα, όπως είχε δηλωθεί αλλά 25 κιλά κούτες με τσιγάρα από τρίτες χώρες.
 
Οι τελωνειακοί λειτουργοί συγκάλυπταν τις παρανομίες, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία από την παράνομη εισαγωγή των αφορολόγητων καπνικών προϊόντων, πούρων και τσιγάρων, που γινόταν σε διάφορες ημερομηνίες το 2008, απώλεσε δασμούς και φόρους που ξεπερνούν τις 630 χιλιάδες ευρώ.
 
Κατά τη διαδικασία εκτελώνισης των εμπορευματοκιβωτίων, έγιναν σωρεία παρατυπιών και ατασθαλιών, δηλαδή δεν γίνονταν οι απαραίτητοι έλεγχοι, χρησιμοποιούνταν πλαστά έγγραφα και δεν καταβάλλονταν οι ανάλογοι φόροι και δασμοί στην Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Όπως ανέφερε στην απόφαση της η Δικαστής Νάταλι Ταλαρίδου από τις παρανομίες των έξι κατηγορουμένων που εξαπατούσαν τις Τελωνειακές Αρχές, η Δημοκρατία είχε απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
 
Ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία που έστησε ο Πανίκος Αβραάμ «ήταν το κέλυφος για απόκρυψη των πραγματικών τους δραστηριοτήτων» και σημείωσε πως οι Πανίκος Αβραάμ, Χριστάκης Σάββα και Βαχέ Ζατογιάν απεκόμισαν οικονομικά οφέλη από την κομπίνα που στήθηκε.
 
Εάν, συνέχισε, οι Γιώργος Γαριδαλβινός και Κώστας Ζαλούμης δεν ήταν διεφθαρμένοι δεν θα έκαναν πλάτες στον Αβραάμ για να κάνει τις ατασθαλίες του.
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι η υπόθεση φανερώνει «την έκταση της διαπλοκής που υπάρχει στο χώρο του Τελωνείου», σημειώνοντας πως οι  κατηγορούμενοι εκμεταλλεύθηκαν τη θέση τους για να κατακλέψουν το δημόσιο εις βάρος των πολιτών.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου «η τιμωρία για κρατικούς λειτουργούς πρέπει να είναι παραδειγματική, ενώ χρειάζεται επιβολή ποινής για να καταπολεμηθεί η σήψη και η διαφθορά» που υπάρχει στη κοινωνία.
 
Οι έρευνες για την συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν ήταν εύκολες για την Αστυνομία, μέλη της οποίας λάμβαναν μαρτυρικό υλικό μέχρι το 2010, διεξήχθη δίκη εντός δίκης και λήφθηκαν ενδιάμεσες αποφάσεις. Ταυτόχρονα λόγω της δίωξης τους οι προσωπικές συνθήκες των κατηγορουμένων άλλαξαν προς το χειρότερο.
 
Η κυρία Ταλαρίδου αφού ανέφερε ότι η μόνη σωστή ποινή για τους κατηγορούμενους είναι η φυλάκιση, σημείωσε πως «η άκρατη απληστία» του Πανίκου Αβραάμ είχε ως αποτέλεσμα να συμμετέχουν «στο μεγάλο φαγοπότι» και οι υπόλοιποι. Ωστόσο, συνέχισε, όλοι οι κατηγορούμενοι όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει τα οφειλόμενα, αλλά δεν έχουν καν αποκαταστήσει τις ζημιές που προξένησαν.
 
Σημείωσε επίσης ότι στην υπόθεση υπήρξαν συνεργάτες των κατηγορουμένων που δεν έχουν διωχθεί ποινικά. Ο Πανίκος Αβραάμ είπε η Δικαστής, χρησιμοποίησε ένα συγκατηγορούμενο του και μετέπειτα  μάρτυρα κατηγορίας ως «βιτρίνα» και πως ακόμα και μετά την έναρξη της ποινικής δίωξης, αυτός εξακολουθούσε να εκτελεί τις εντολές του Αβραάμ.
 
Η Δικαστής είπε πως στην απόφαση της λήφθηκαν υπόψη ως μετριαστικοί παράγοντες το λευκό ποινικό μητρώο των κατηγορουμένων, οι προσωπικές τους συνθήκες, η κατάσταση της υγείας και η ηλικία τους, ενώ σημείωσε πως αυτοί δεν είναι κατάλληλα πρόσωπα για να τύχουν της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου για αναστολή.
 
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε στον Πανίκο Αβραάμ ποινές φυλάκισης 20 και 24 μηνών με τις ποινές να συντρέχουν.
 
Στον Αντρέα Τερατσιά επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 2 χιλιάδων ευρώ ενώ του ζητήθηκε όπως πληρώσει το 1/6 των εξόδων της δίκης, δηλαδή περίπου 134 ευρώ.
 
Στους Γιώργο Γαριδαλβινό και Κώστα Ζαλούμη επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 20 μηνών.

Στον Χριστάκη Σάββα λόγω της κατάστασης της υγείας του, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών ενώ στον Βαχέ Ζατογιάν επεβλήθη ποινή φυλάκισης 10 μηνών.
 
Υπενθυμίζεται ότι ενώ τα αδικήματα διαπράχθηκαν το 2008, η  υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου το 2010, ωστόσο η διαδικασία διεκόπη και καταχωρήθηκε εκ νέου το 2011 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας.

Λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και του τεράστιου μαρτυρικού υλικού που έχριζε επεξεργασίας και μελέτης, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στα τέλη του 2013.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

Μείωση επιτοκίων: Ο λόγος που βρίσκεται στον «αέρα» - Ποιες οι σκέψεις της ΕΚΤ και τα σενάρια – Όσα αναφέρει οικονομολόγος στο «Τ»

Έμπλεξε 23χρονος: Συνελήφθη για οπλοφορία - Στα χέρια της Αστυνομίας και ανήλικος

Ετοιμαστείτε για «καυτές» μέρες: Πότε έρχεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας - Συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα

«Θα στείλω όταν φτάσω» - Συγκινεί το νέο τραγούδι για τα Τέμπη



Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top