ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειντε: «Εισερχόμαστε σε μια πιο εντατική φάση των συνομιλιών»

Ειντε: «Εισερχόμαστε σε μια πιο εντατική φάση των συνομιλιών»

Με την αυριανή τους συνάντηση των ηγετών, ξεκινά μια πιο εντατική φάση των συνομιλιών, δήλωσε την Τρίτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. `Εντε υπενθύμισε πως στη δήλωση των δυο ηγετών πριν μερικές εβδομάδες αυτοί είχαν αναφέρει πως θα εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες από τούδε και στο εξής.

`“Και είχαμε την επαναβεβαίωση της αφοσίωσης για αυτό από αυτή τη συνάντηση σήμερα και θεωρώ πως αυτό είναι το σωστό”, ανέφερε, προσθέτοντας πως κατά την αυριανή συνάντηση θα γίνει σχεδιασμός για αυτή την πιο εντατική φάση, ξεκινώντας με το να συμφωνήσουν για το πού ακριβώς βρίσκονται.

Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα κοινό κατάλογο με το τί έχει επιτευχθεί, πού βρισκόμαστε κοντά, και πού έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε, ανέφερε. Και αφού τα δούμε αυτά, βασισμένοι σε αυτά θα έχουμε μια δομημένη προσέγγιση, με μια ελαφρώς διαφορετική μορφή (format), από αυτήν που είχαμε, σημείωσε, προσθέτοντας πως οι ακριβείς λεπτομέρειες για αυτό θα ανακοινωθούν από τους ίδιους τους ηγέτες, όταν συναντηθούν.

Ο κ. `Ειντε είπε πως η έντονη αίσθηση του είναι πως ο κ. Αναστασιάδης είναι βαθιά και σοβαρά δεσμευμένος ώστε να πετύχει όλο αυτό.

Σημείωσε πως εφόσον οι ηγέτες προχωρούν για να επιτύχουν τον διακηρυγμένο στόχο τους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να πετύχουν μια λύση κατά τη διάρκεια του 2016, τότε “όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει”, αναφέροντας πως είχε μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως έχει χαθεί κάποιος χρόνος, αλλά με την αυριανή συνάντηση θα αρχίσει μια πιο εντατική περίοδος. Θα έχουμε μια φάση που θα είναι κρίσιμης σημασίας, ανέφερε προσθέτοντας, πως κατά καιρούς θα υπάρχουν δυσκολίες, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη γέφυρες που θα πρέπει να περάσουμε και ένας αριθμός θεμάτων που εκκρεμούν.

Ανέφερε πως στη συνέχεια σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας πως παρ` όλες τις περιρρέουσες συνθήκες και δυσκολίες η αφοσίωσή των δυο ηγετών είναι δεδομένη.

Ο κ. `Ειντε υπενθύμισε εξάλλου δήλωσή του πριν λίγες εβδομάδες, πως δεν μπορεί να φανταστεί ότι αυτοί οι ηγέτες που έχουν επιδείξει θάρρος και ηγετικότητα “θα επιτρέψουν στις διαφωνίες των τελευταίων εβδομάδων να επισκιάσουν την αξιοσημείωτη πρόοδο" κατά το χρόνο αυτό.

Ερωτηθείς για τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και το τί ακριβώς συνέβη εκεί, ο κ. `Ειντε είπε πως αυτό διευκρινίστηκε στη συνομιλία που ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και υπενθύμισε τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια από τα Ηνωμένα `Εθνη με δήλωση του ΓΓ, προσθέτοντας πως “δεν καταλήγουμε πουθενά με το να συνεχίζουμε αυτή τη συζήτηση”.

 

Πρόσθεσε πως αυτό που γνωρίζει είναι πως υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία να εργαστούν συστηματικά από τώρα και στο εξής προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν ένα πιο ενεργό ρόλο από τώρα και στο εξής, ο κ. `Ειντε είπε πως το πιστεύει αυτό.

Κληθείς να πει αν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των δυο πλευρών για το πού βρίσκονται οι συνομιλίες, ο κ. `Ειντε είπε πως δεν βλέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο.

Σε παρατήρηση πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στο θέμα αυτό και είπε πως πρέπει να υπάρχει κοινή ανάγνωση, ο κ. `Ειντε είπε πως συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει κοινή ανάγνωση.

Πρόσθεσε το πλαίσιο των συνομιλιών είναι τώρα “πολύ πιο ευρωπαϊκό, πολύ πιο ομοσπονδιακό, και κατά πολλούς τρόπους πολύ πιο διαφορετικό από το σχέδιο Ανάν, θεωρώ προς το καλύτερο και για τις δυο κοινότητες”.

`Εχουμε κάνει πρόοδο σε πολλά κεφάλαια και ιδιαίτερα στα τέσσερα κεφάλαια που έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά που εκκρεμεί να γίνει, ανέφερε.

Επανέλαβε προς προκειμένου οι ηγέτες να πετύχουν το στόχο τους για λύση φέτος, χρειάζεται σκληρή δουλειά, αφοσίωση, δέσμευση και αναγνώριση των δύσκολων ζητημάτων.

Ο κ. `Ειντε είπε ακόμη πως τον Ιούλιο θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στις συνομιλίες, προσθέτοντας πως “θα εργαστώ στενά με τις πλευρές για να είμαι σίγουρος ότι έχουμε συναντίληψη για το πού βρισκόμαστε”.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top