ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.ΕΛΕΓΚΤΗΣ: Έπιασε «πάτο» το ΡΙΚ, παρουσιάζει έλλειμα €9 εκατομμυρίων ευρώ - Ερωτηματικά της Ελεγκτικής για το μισθό του Γ. Διευθυντή

Γ.ΕΛΕΓΚΤΗΣ: Έπιασε «πάτο» το ΡΙΚ, παρουσιάζει έλλειμα €9 εκατομμυρίων ευρώ - Ερωτηματικά της Ελεγκτικής για το μισθό του Γ. Διευθυντή

Συνολικό πλεόνασμα ύψους €2,3 εκ κατέγραψε για το έτος 2015 το ΡΙΚ, στο οποίο παραχωρήθηκε κρατική χορηγία συνολικού ύψους €24.630.000 σε σχέση με €24.859.715 το 2014 το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις οικονομικές καταστάσεις του 2015, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (15/06) το ΡΙΚ παρουσίασε έλλειμμα στο κεφάλαιο κίνησης ύψους €9 εκ καθώς οι τρέχουσες υποχρεώσεις ανέρχονταν σε €14,35 εκ., σε σύγκριση με €12,54 εκ. το 2014, ενώ το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων ήταν €5,35 εκ.(€5,36 εκ. το 2014).

Στην έκθεσή του, ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει τη διαφοροποίηση των όρων εργασίας σε σχέση με το μισθό του Γενικού Διευθυντή, σε σχέση με την προκήρυξη της θέσης, προβαίνει σε συστάσεις και σε σχέση με την επιβεβαίωση ακαδημαϊκών προσόντων προσωπικού, την αναδιοργάνωση του εμπορικού τμήματος, τη διοργάνωση κρουαζιέρων, την είσπραξη των οφειλών από τους χρεώστες, καθώς και την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών.

Σύμφωνα με την έκθεση, το σύνολο των υποχρεώσεων του Ιδρύματος υπερβαίνει το σύνολο του ενεργητικού του κατά €127,4 εκ, και το οποίο προέκυψε κυρίως από τις υποχρεώσεις του ΡΙΚ προς το Ταμείο Συντάξεων για κάλυψη των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων του και από την οφειλή για τα περιθωριακά ωφελήματα των υπαλλήλων, και καταδεικνύει, σύμφωνα με τον Ελεγκτή, ότι η ικανότητα του ΡΙΚ να συνεχίσει ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα στηρίζεται στη συνέχιση της παροχής της κρατικής χορηγίας. Σύμφωνα με την αναλογιστική εκτίμηση που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο 2016 το Ταμείο Συντάξεων παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα ύψους €119.994.188.

Οσον αφορά την προκήρυξη της θέσης του Γενικού Διευθυντή, αυτή έγινε στις 14.8.2015 (με ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων στις 7.9.2015) με το παλαιό σχέδιο υπηρεσίας, μετά από γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του Ιδρύματος, αφού το νέο σχέδιο υπηρεσίας που στάληκε από το ΡΙΚ στις 31.3.3015 στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν προωθήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, φαίνεται να έγινε διαφοροποίηση των όρων εργασίας σχετικά με τον μισθό του Γενικού Διευθυντή από το Υπουργείο Εσωτερικών (από €54.942 που εγκρίθηκε από το ΡΙΚ σε €62.000 πάγιο βασικό μισθό, που αντιστοιχεί σε αύξηση μικτού μισθού από €75.000 σε €84.636).

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σύμφωνα με την Εκθεση έθεσε αρκετά ερωτηματικά για το θέμα, με κυριότερα, την έλλειψη τεκμηρίωσης της αύξησης του μισθού και τη μη προώθηση εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών του νέου Σχεδίου Υπηρεσίας για τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Σημειώνεται ότι στο νέο Σχέδιο Υπηρεσίας που ετοιμάστηκε από το Ίδρυμα, αλλά δεν προωθήθηκε για έγκριση, περιλαμβάνονται αυξημένα καθήκοντα και ευθύνες και διαφοροποιήσεις στα απαιτούμενα προσόντα.

Σε άλλο σημείο ο Ελεγκτής στην Έκθεσή του επισημαίνει ότι 11 άτομα από το προσωπικό δεν προσκόμισαν τα απαιτούμενα από τα Σχέδια Υπηρεσίας ακαδημαϊκά τους προσόντα, ενώ εκκρεμεί, επίσης, η επιβεβαίωση από το ΡΙΚ των ακαδημαϊκών προσόντων 45 από τους 91 μόνιμους υπαλλήλους και 155 από τους 267 συνεργάτες αορίστου χρόνου

Οσον αφορά στο εμπορικό Τμήμα, η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι στη μελέτη για Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό που έγινε από την PWC, μεταξύ άλλων, γίνονται και εισηγήσεις για καλύτερη οργάνωση ή/και στελέχωση του εμπορικού τμήματος για την προώθηση της εμπορικής πολιτικής του ΡΙΚ για την αύξηση των διαφημίσεων, αναζήτηση ευκαιριών για διαφημίσεις μέσω συμφωνιών αντιπραγματισμού, περαιτέρω ανάλυση/αξιολόγηση των ποσοστών τηλεθέασης και ακροαματικότητας του ΡΙΚ και έγκαιρη τιμολόγηση και παρακολούθηση της εισπρακτικής πολιτικής.

Σε σχέση με τις οφειλές προς το ΡΙΚ, στην Εκθεση αναφέρεται πως στις 31.12.2015 το σύνολο των οφειλών από διαφημιστικά γραφεία ανερχόταν στα €1.347.922 και πως για οφειλές ύψους €543.099, καταχωρήθηκαν αγωγές χωρίς ωστόσο το ΡΙΚ μέχρι σήμερα να επιτύχει ανάκτηση των ποσών. Επίσης, οι οφειλές από απευθείας πελάτες διαφημίσεων ανέρχονταν στα €759.613, από το οποίο, ποσό ύψους €587.820 αφορούσε σε προηγούμενα έτη, για πελάτες με οφειλή πέραν των €5.000.

Ο Ελεγκτής συστήνει όπως το ΡΙΚ διερευνήσει τους λόγους για τη συσσώρευση και μη έγκαιρη απαίτηση των πιο πάνω οφειλών, και εάν και εφόσον διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις να εξεταστεί το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών στους αρμόδιους λειτουργούς του Ιδρύματος.

Για τη διοργάνωση κρουαζιέρων, ο Ελεγκτής σημειώνει πως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο το ΡΙΚ θα πρέπει να συνεχίσει αυτό το θεσμό.

Ωστόσο, σημειώνει πως σε περίπτωση που το ΡΙΚ κρίνει επιβεβλημένη τη συνέχιση διοργάνωσης τέτοιων κρουαζιέρων, θα πρέπει να το τεκμηριώσει επαρκώς και να προβεί σε ανάλυση κόστους – οφέλους. Επίσης, το ΡΙΚ δεν πρέπει να αναλαμβάνει μέσω λειτουργών του, τις προκρατήσεις των θέσεων των ακροατών του σε σχέση με τις κρουαζιέρες, και θα πρέπει να μειώσει δραστικά τον αριθμό του προσωπικού που ταξιδεύει υπηρεσιακά, αριθμός που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5-6 άτομα.

Όσον αφορά την παραγωγή ή συμπαραγωγή τηλεοπτικών σειρών, η Υπηρεσία εισηγείται όπως, για την ανάθεση δημιουργίας σειρών/προγραμμάτων, το ΡΙΚ να προβαίνει στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διασφάλιση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών και όπως στους όρους της προκήρυξης και κατακύρωσης περιλαμβάνονται σχετικές πρόνοιες για συσχέτιση της αμοιβής του συνεργάτη με την πραγματική τηλεθέαση/ακροαματικότητα.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top