ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος Πρωθυπουργός: Μόνος όρος στο Κυπριακό ένα ισότιμο, δίκαιο, δικοινοτικό κράτος

Τούρκος Πρωθυπουργός: Μόνος όρος στο Κυπριακό ένα ισότιμο, δίκαιο, δικοινοτικό κράτος

Η Τουρκία ήταν πάντοτε εποικοδομητική στο Κυπριακό και θα συνεχίσει να είναι εποικοδομητική και από εδώ και εμπρός, υποστήριξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ο μόνος όρος της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι ένα ισότιμο και δίκαιο δικοινοτικό κράτος. Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για μια μόνιμη ειρήνη συνεχίζονται.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι άρχισαν να φαίνονται τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής εξομάλυνσης της Τουρκίας με τους γείτονές της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

"Επιστρέφουμε στις παλιές μας μέρες με τη Ρωσία και ξεκίνησε η διαδικασία εξομάλυνσης. Με τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με το Ισραήλ ξεκίνησε ξανά η διαδικασία εξομάλυνσης. Χθες ήμασταν μάρτυρες των πρώτων αποτελεσμάτων αυτής της διαδικασίας στη Γάζα. Έντεκα χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρθηκαν με πλοίο από τη Μερσίνα στο Λιμάνι Ασντόντ και από εκεί στη Γάζα όπου ζουν σχεδόν 1.5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι αδελφοί μας κάτω από δύσκολες συνθήκες ως ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας, η οποία τήρησε την υπόσχεσή της. Το δεύτερο βήμα θα έχει σχέση με την ενέργεια και τις υποδομές. Έχουν γίνει και οι προετοιμασίες και τις επόμενες μέρες αμέσως μετά το μπαϊράμι θα γίνουν οι αναγκαίες επαφές και θα πραγματοποιηθεί", ανέφερε.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η χρονιά ξεκίνησε με σοβαρή κρίση λόγω της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία, της αστάθειας στην περιοχή και τις τρομοκρατικές ενέργειες. "Λάβαμε κάποια μέτρα αλλά δεν ήταν αρκετά. Τώρα τί κάνουμε; Με τη συμφωνία με τη Ρωσία άλλωστε υπήρξε κάποια βελτίωση και άρχισαν οι πρώτοι επισκέπτες να έρχονται στη χώρα μας και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Δεύτερον λόγω του μπαϊραμιού που κρατάει εννέα μέρες και επειδή αυτό σκεφτήκαμε και το ανακοινώσαμε από την αρχή του Ραμαζανιού υπάρχει κίνηση στον εσωτερικό τουρισμό. Ευχαριστούμε τον Αλλάχ που τα ξενοδοχεία μας έχουν πληρότητα πάνω από 90%. Αυτό είναι βραχυπρόθεσμο αλλά για να γίνει αυτό μόνιμο το 2017 λαμβάνουμε από τώρα μέτρα και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρώσουμε τα μέτρα που στοχεύουν για το 2017. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι το 2017 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό. Με τη διαδικασία εξομάλυνσης υπάρχει μια σοβαρή κινητικότητα από τον τομέα της γεωργίας μέχρι τον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, από τις εξωτερικές επενδύσεις μέχρι τον τομέα της συγκοινωνίας", ανέφερε.

Για το στόχο της ένταξης στην ΕΕ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ξεκίνησε μια νέα περίοδος και τα κεφάλαια άρχισαν να ανοίγουν ξανά και είχαν μια καλύτερη ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα σε σωστή βάση.

"Για την αύξηση του κύρους της Τουρκίας ενισχύεται ο ειρηνευτικός κύκλος που μας περιβάλλει, διευρύνουμε τον κρίκο φιλίας", είπε προσθέτοντας ότι πρόθεσή τους είναι να διευρύνουν τις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις τους με όλους, από τη Ρωσία μέχρι το Ισραήλ, από την Αίγυπτο μέχρι τη Συρία, από το Ιράκ μέχρι το Ιράν, από τις χώρες της ΕΕ μέχρι τις ΗΠΑ. "Ειδικά στη Συρία αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία είναι δυνατή αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να κάνουν όλοι τις αναγκαίες θυσίες", ανέφερε, λέγοντας ότι η Τουρκία κάνει τις αναγκαίες προσπάθειες για να υπάρξει ειρήνη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top