ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες για το Κυπριακό

Ακιντζί: Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες για το Κυπριακό

«Αν η διαπραγματευτική διαδικασία έχει επιτυχή κατάληξη, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες γνωρίζοντας όλες τις λεπτομέρειες για το τι θα ψηφίσουν», σημείωσε.

Κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Κύπρου είναι επόμενοι δύο μήνες, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις τότε οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες γνωρίζοντας όλες τις λεπτομέρειες του τι θα ψηφίσουν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την εισβολή και ανέφερε ότι ενθυμούμενοι τις 20 Ιουλίου 1974 δεν μπορεί κανείς παρά να αναφερθεί και στη φασιστική ελληνική χούντα και ν` αρχίσει με τις 15 Ιουλίου 1974, ημερομηνία, όπως είπε, που προκάλεσε την 20ή Ιουλίου 1974.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι σημαντικοί και κρίσιμοι για το μέλλον, προσθέτοντας ότι γνωρίζουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλουν τώρα μπορεί να είναι η τελευταία της παρούσας γενιάς για μια ομόσπονδη λύση.

«Οπωσδήποτε δεν επιθυμούμε να αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες. Γνωρίζουμε ότι μια λύση θα δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα και νέες ευκαιρίες συνεργασίας, όχι μόνο για τις δύο κοινότητες αλλά για το νησί μας και την περιοχή μας επίσης», είπε ο κ. Ακιντζί.

Μια λύση, πρόσθεσε, θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις της Τουρκίας και στην περιοχή και στον κόσμο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα είναι οι κοινότητες στο νησί, που θα εγκρίνουν και θα εφαρμόσουν και θα διατηρήσουν μια λύση.

Σ` αυτό το πλαίσιο, είπε απευθυνόμενος στο κοινό, είναι σημαντικό ως μια από τις δύο κύριες κοινότητες στην Κύπρο να παρακολουθείτε τις εξελίξεις τις ερχόμενες εβδομάδες, να τηρείστε καλά ενήμεροι, για να μπορέσετε να λάβετε την καλύτερη απόφαση.

«Αν η διαπραγματευτική διαδικασία έχει επιτυχή κατάληξη, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες γνωρίζοντας όλες τις λεπτομέρειες για το τι θα ψηφίσουν», σημείωσε.

Ο κ. Ακιντζί καταδίκασε την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο δρόμος για την πρόοδο και την ανάπτυξη περνά μέσω της δημοκρατίας, είπε.

Παράλληλα, χαιρέτισε την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με Ρωσία και Ισραήλ. Οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενδυναμωθούν με μια λύση του Κυπριακού, είπε.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τουγρούλ Τουρκές ο οποίος ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ότι οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και ότι αν το Κυπριακό εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς χρονοδιαγράμματα αυτό δεν θα ωφελήσει κανένα.

Ο κ. Τουρκές είπε ακόμη ότι η Τουρκία και η τ/κ πλευρά εργάζονται πάντα με καλή θέληση και αποφασιστικότητα για μια λύση και υπενθύμισε την θετική ψήφο των Τ/κ στο δημοψήφισμα του 2004.

Οι Τουρκοκύπριοι θα βάλουν τα δυνατά τους για να ζήσουν με ειρήνη και ισότητα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι θα τους δοθεί ένα ισότιμο καθεστώς, ένας ισότιμος συνεταιρισμός.

Η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης λύσης που θα προστατεύει την πολιτική ισότητα, τα δικαιώματα και την ασφάλεια της τ/κ πλευράς αποτελεί ακόμη προτεραιότητα για την Τουρκία, η οποία θα συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και όλων των προσεγγίσεων με καλή θέληση, συμπλήρωσε ο κ. Τουρκές.

Μετά την ομιλία του κ. Ακιντζί και προτού πραγματοποιηθεί η παρέλαση, οι Τούρκοι που έφτασαν στα κατεχόμενα για να παραστούν στην εκδήλωση αναχώρησαν. Στην παρέλαση έλαβαν μέρος η στρατιωτική μπάντα, στρατιώτες του κατοχικού στρατού, βετεράνοι, μαθητές, «αστυνομικοί», στρατιωτικά οχήματα, πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα «πολιτικής άμυνας», κλασικά αυτοκίνητα αλλά όχι τανκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Νέα άφιξη μεταναστών: Πού εντοπίστηκαν - Σε κινητοποίηση οι Αρχές  



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top