ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάθημα» Κυπριακού από τον Ακιντζί στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στα κατεχόμενα

«Μάθημα» Κυπριακού από τον Ακιντζί στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στα κατεχόμενα

Ανοικτά και ξεκάθαρα το είπε σε όλους τους συνομιλητές του ότι εάν το Κυπριακό μείνει για το 2017 θα υπάρξουν κίνδυνοι, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ότι εάν μέχρι το τέλος του 2016 δεν επιτευχθεί μια πολιτική κατανόηση, “τότε η δουλειά το 2017 θα είναι δύσκολη”.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης παρέδωσε το πρώτο μάθημα της ακαδημαϊκής χρονιάς του διεθνούς “πανεπιστημίου” Κύπρου (UKÜ) και εξήγησε στους φοιτητές το Κυπριακό. Μίλησε για τη νέα διαδικασία που αρχίζει αύριο και πως επιθυμούν αυτή η διαδικασία των τριών σταδίων, όπως είπε, να οδηγήσει σε μια συμφωνία, λέγοντας πως αν αυτή η ευκαιρία χαθεί, η προοπτική για λύση θα τεθεί υπό κίνδυνο και ο διαχωρισμός θα ριζώσει.

Στη διπλωματία, ανέφερε, δεν υπάρχει τελεία αλλά άνω τελεία και αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό φτάσαμε “σε ένα σημείο πληρότητας. Γιατί το να το λύσουμε σήμερα είναι πιο δύσκολο απ` ό,τι ήταν 12 χρόνια πριν και αύριο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο”.

Στην αναφορά του για το φυσικό αέριο ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι το βλέπουν ως πεδίο συνεργασίας αλλά μπορεί να αποτελέσει και πεδίο έντασης που θα τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις,

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, γίνεται λόγος για μια διαπραγματευτική διαδικασία 48 χρόνων αλλά για την πρόοδο που έγινε κατά την διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών, ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τους είπε πως στα 10 χρόνια που βρίσκεται στη θέση αυτή “δεν είδα τέτοια πρόοδο όση εσείς επιτύχατε τον τελευταίο ένα χρόνο. Θα είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία”.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους (win win) και σημείωσε ιδιαίτερα ως τομείς συνεργασίας τόσο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Επανέλαβε τη θέση του ότι ο πιο λογικός και φτηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είναι μέσω αγωγού από την Τουρκία.

Δεν πέταξε στα σκουπίδια, σημείωσε, καμία προηγούμενη συμφωνία ή έγγραφο κάνοντας αναφορά στην Συμφωνίες 77-79, τις συγκλίσεις Ταλάτ – Χριστόφια, το κοινό ανακοινωθέν Ερογλου – Αναστασιάδη τον Φεβρουάριο του 2014.

Την συμφωνία δεν πρέπει να την θέλουν μόνο οι Τ/κ αλλά και οι Ε/κ, είπε ο κ. Ακιντζί υποστηρίζοντας ότι στη “νότια” Κύπρο από τώρα έχει αρχίσει η καμπάνια του Οχι και ευχήθηκε οι Ε/κ να μην επηρεαστούν από αυτό. Η λύση που θα βρεθεί, σημείωσε, θα είναι ένα ομόσπονδο κράτος, διζωνικό, δικοινοτικό, όπου δεν θα καταδυναστεύει ο ένας τον άλλο και με προϋποθέσεις την ισότητα, τη συμμετοχή στις αποφάσεις και την εκ περιτροπής προεδρία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τ/κ και η τουρκική πλευρά από κοινού προέβησαν σε μια σοβαρή πρωτοβουλία στο θέμα των εγγυήσεων και άλλαξε τη θέση της ότι το σύστημα εγγυήσεων του 1960 “δεν μπορεί να ακουμπηθεί, ότι οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του 1960, ωστόσο οι Ε/κ κάνουν ότι δεν βλέπουν αυτό το άνοιγμα”.

Υπάρχει δρόμος για να διανυθεί σε αυτό το θέμα πρόσθεσε λέγοντας ότι αυτές οι σκέψεις δεν είναι για να παίξει κάποιος παιχνίδι αλλά για να συμβάλουν στη λύση.

Ισχυρισμός του, κατέληξε, δεν είναι ότι θα τελειώσουν όλα το 2016, αλλά επιθυμία του, να δούμε εάν θα φτάσουμε σε μια συμφωνία το 2016 και εάν επιτύχουμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, “τα υπόλοιπα τα συμπληρώνουμε”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top