ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταθερά υπαναχωρεί από παλαιότερές του δεσμεύσεις

Γ. Λιλλήκας:  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταθερά υπαναχωρεί από παλαιότερές του δεσμεύσεις

Σειρά ερωτημάτων εγείρει η Συμμαχία Πολιτών για τη συζήτηση εκτός Κύπρου του κεφαλαίου του εδαφικού, αλλά και για την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη όπως τον συνοδεύσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, στη χώρα όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως η παρουσία των πολιτικών αρχηγών θα αποκτήσει νόημα εάν γίνεται διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι εάν θα μεταβούν για ρόλο διακοσμητικό, επιφορτίζοντας και τον Κύπριο πολίτη με τα έσοδα μετάβασής τους εκτός Κύπρου.

Είπε, επίσης, ότι “δεν είναι τόσο αθώο το θέμα του χώρου όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το εδαφικό, όπως το παρουσιάζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ούτε μπορώ να αποδεχθώ ως βάσιμο το επιχείρημα του κ. Ακιντζί ότι είναι ένας τρόπος για να μην προκληθούν αντιδράσεις από Τουρκοκύπριους”.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως “όπου και να γίνουν οι διαπραγματεύσεις διαρροές θα γίνουν και αν δεν γίνουν διαρροές κάποια στιγμή, εάν υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να ενημερωθούν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι άρα αυτό το επιχείρημα είναι αβάσιμο και δεν είναι αυτός ο πραγματικός λόγος που θέλουν να μεταφέρουν τις συνομιλίες για το εδαφικό εκτός Κύπρου”.

“Ο χώρος εκτός Κύπρου όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες για το εδαφικό θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα είναι παρόντες σε γειτονικά γραφεία όλες εκείνες οι δυνάμεις, όλα εκείνα τα κέντρα αποφάσεων που μπορεί να ασκήσουν πιέσεις για να υπάρξει αποτέλεσμα”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν διατηρεί “καμιά αμφιβολία ότι οι πιέσεις δεν θα ασκηθούν στην τουρκική πλευρά διότι ουδέποτε ασκήθηκαν στην τουρκική πλευρά οι πιέσεις, και οι πιέσεις θα ασκηθούν προς τη δική μας την πλευρά, η οποία θα μεταβεί στις συνομιλίες για το εδαφικό, σε ήδη αποδυναμωμένη θέση”.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει “αφού η δική μας πλευρά θα έχει κάνει όλες τις παραχωρήσεις και υποχωρήσεις στα τέσσερα κεφάλαια και κυρίως στα θέματα του περιουσιακού, αλλά και της διακυβέρνησης με αποτέλεσμα όταν θα συζητείται το εδαφικό δεν θα έχει τίποτε να προσφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να πάρει κάτι καλό στο εδαφικό”.

Ο κ.Λιλλήκας είπε ότι ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, “πρώτη μου διαπίστωση είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταθερά υπαναχωρεί από παλαιότερές του δεσμεύσεις ή διακηρύξεις”.

Ανέφερε πως “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τριμερή συνάντηση γιατί δεν υπήρχε λόγος να γίνει τριμερής συνάντηση, τελικά έγινε η τριμερής συνάντηση και παλαιότερα μας έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι συζήτηση για το εδαφικό να γίνει εκτός Κύπρου, τώρα υπαναχωρεί και σε αυτό”.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, “φαίνεται ότι στο τραπέζι των συνομιλιών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, τουλάχιστον στα διαδικαστικά για να μην πω και στα ουσιαστικά κερδίζει οτιδήποτε θέτει ως στόχο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχωρεί κατά κόρον”.

Για το ενδεχόμενο μετάβασης της Συμμαχίας Πολιτών μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Λιλλήκας είπε  ότι "θα το δούμε στα συλλογικά μας όργανα, όμως, μπορώ να πω την προσωπική μου άποψη”.

Διερωτήθηκε, λοιπόν, κατά πόσο “θα μεταβούμε σε αυτή τη χώρα που θα γίνουν οι συνομιλίες για να κάνουμε τι; Για να έχουμε διακοσμητικό ρόλο, για να αξιοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την παρουσία μας ή για να αιτιολογήσει τις όποιες αποφάσεις πάρει ότι καλύπτονταν από τη συλλογικότητα;”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top