ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή κομμάτων για δήλωση Κουρσουμπά περί φυλακισμένων μνημάτων

Οργή κομμάτων για δήλωση Κουρσουμπά περί φυλακισμένων μνημάτων

Την αντίδραση των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχει προκαλέσει η απάντηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά, αναφορικά με την επίσκεψη παιδιών στα φυλακισμένα μνήματα.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «η επίσκεψη των παιδιών νηπιακής και δημοτικής ηλικίας στον χώρο των Φυλακισμένων Μνημάτων και της αγχόνης δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το σχολείο να επιτύχει στον στόχο του να καλλιεργήσει τον σεβασμό στις εθνικές αξίες, την ιστορία και την παράδοσή μας».

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης χαρακτήρισε τη δήλωση Κουρσουμπά “άκρως λανθασμένη”, λέγοντας ότι είναι “κατά των δικαιωμάτων του παιδιού, κατά του συμφέροντος του παιδιού, κατά της απαίτησης από το ίδιο το παιδί ως ανθρώπινο δικαίωμα να είναι σε θέση να μαθαίνει ή να διαπαιδαγωγείται, σε σχέση με αρετές που κάποιοι άνθρωποι έδειξαν ή κάποιοι άνθρωποι βίωσαν”.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννης, “είναι απαγορευτικό προς τη θέση ότι μπορούμε να στερήσουμε από αυτό παιδί το δικαίωμα να μαθαίνει και παιδαγωγικά αν θέλετε για αρχές, αξίες και αρετές που κάποιοι άνθρωποι έχουν επιδείξει σε αυτή την κοινωνία, σε αυτό το σύστημα ή στην πατρίδα”.

“Τις θεωρώ ατυχείς”, συνέχισε, “και πρέπει να μελετηθεί από οποιοδήποτε ειδικό η ευχέρεια οποιουδήποτε να έρχεται με γνωματεύσεις τέτοιου είδους, που είναι επί της ουσίας της σύμβασης της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και κατ` επέκταση ευρύτερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αφαιρούμε δικαιώματα εκπαίδευσης καλλιέργειας ήθους και αρετών”.

Σημείωσε πως ο ίδιος θα εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς, είπε πως η τοποθέτηση της κ. Κουρσουμπά μοιάζει τουλάχιστον αντιπαιδαγωγική.

“Με τη λογική της κ. Κουρσουμπά θα πρέπει να σταματήσουν τα παιδιά (να πηγαίνουν )στα μουσεία, γιατί υπάρχει γυμνό. Η διαπαιδαγώγηση είναι μέρος της παρουσίας των παιδιών στους χώρους για την ελευθερία και τη δημοκρατία και ένας από αυτούς τους χώρους είναι και τα φυλακισμένα μνήματα”, είπε.

Πρόσθεσε πως ο τρόπος που θα γίνεται μπορεί να συζητηθεί, ωστόσο, σημείωσε ότι “είναι υποχρέωση της εκπαίδευσης να παίρνει τα παιδιά μας στους χώρους, όπου θυσιάστηκαν οι ήρωες αυτού του λαού”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως “η δήλωση της κ. Κουρσουμπά εκτός από αντιπαιδαγωγική είναι το λιγότερο προκλητική”, για να προσθέσει ότι του θυμίζει τη λαϊκή ρήση “αφήσαμε τα θέρη και ξικανναουρίζουμε”.

“Την ώρα”, είπε, “που η παιδεία και γενικά το σχολικό περιβάλλον απειλείται από πάρα πολλούς κινδύνους -είχαμε μόλις χθες δύο περιστατικά τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν- η κ. Κουρσουμπά προσπαθεί να μεταθέσει το ενδιαφέρον την κοινής γνώμης σε άλλες κατευθύνσεις”.

Είπε, τέλος, πως “τα φυλακισμένα μνήματα είναι χώρος, ο οποίος και ως προς την περίπτωση και ως προς την ιστορία είναι πάρα πολύ ιδιαίτερος και μοναδικός και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να βρει τους τρόπους διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων, προκειμένου όχι μόνο να γνωρίζουν την ιστορία και το τι πραγματικά τα φυλακισμένα μνήματα κρύβουν μέσα στο ένδοξο της περίπτωσης τους, αλλά είναι ένας μοναδικός χώρος, όπου νεκροί αγωνιστές φυλακίστηκαν μετά το θάνατό τους και ως τέτοιο οφείλουμε να τον αξιοποιήσουμε”.

Σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος απαντούσε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια», στις 18 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Παιδιά στα φυλακισμένα μνήματα», κατά την οποία αναφέρει πως το σχολείο έχει ποικιλία άλλων εργαλείων, για να πετύχει το στόχο αυτό.

“Από την άλλη”, ανέφερε, “αντλώντας και από τις ίδιες τις αντιδράσεις των παιδιών (αισθήματα δυσφορίας απέναντι στη σκληρότητα με την οποία έρχονται σε επαφή), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί εικόνες και ενδεχομένως δημιουργεί παραστάσεις τις οποίες, ανεξάρτητα από το νόημα με το οποίο τις επενδύει η ευρύτερη κοινωνία, θα ήταν προς το συμφέρον των παιδιών να αποφύγουν”.

ThemaOnline/ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top