ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κινδυνεύει από βασανιστήρια αναφέρει στην έφεση του ο Αιγύπτιος αεροπειρατής - Αυτοτραυματίστηκε με λεπίδα στο λαιμό λέει η δικηγόρος του

Κινδυνεύει από βασανιστήρια αναφέρει στην έφεση του ο Αιγύπτιος αεροπειρατής - Αυτοτραυματίστηκε με λεπίδα στο λαιμό λέει η δικηγόρος του

Για την 1η Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί επαναορίστηκε η ακρόαση της έφεσης του Αιγύπτιου αεροπειρατή Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από σχετικό αίτημα της δικηγόρου του Νικολέτας Χαραλαμπίδου.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με απόφαση του ενέκρινε την αίτηση έκδοσης του Μουσταφά  στην Αίγυπτο  με το αιτιολογικό ότι  ο εκζητούμενος «σε αντίθεση με την υπεράσπιση που προέβαλε δεν εκζητείται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή τοποθετήσεις αλλά για το ποινικό αδίκημα της αεροπειρατείας που παραδέχθηκε ότι διέπραξε».

Ο προηγούμενος συνήγορος του εκζητουμένου, Ροβέρτος Βραχίμης ανέφερε μετά την ανάγνωση της απόφασης από τη Δικαστή ότι έλαβε οδηγίες από τον πελάτη του να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου.

Η νέα ημερομηνία ακρόασης της έφεσης ορίστηκε την Παρασκευή (04/11) σε συνεδρία του Ανωτάτου κατά την οποί δόθηκαν περαιτέρω οδηγίες. 

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της διαδικασίας, η νέα δικηγόρος του Αιγύπτιου Νικολέτα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι  η έφεση «βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι εάν εκδοθεί στην Αίγυπτο κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια, απάνθρωπη και  εξευτελιστική μεταχείριση κάτι το οποίο το πρωτόδικο δικαστήριο δεν εξέτασε» διότι δεν αποδέχτηκε, όπως είπε, σχετική μαρτυρία που προσκομίστηκε ενώπιον του, κρίνοντας τον κύριο μάρτυρα ως μη εμπειρογνώμονα.

Είπε επίσης ότι η σχετική έκθεση του εμπειρογνώμονα έχει κατατεθεί στο Ανώτατο και αν χρειαστεί θα έρθει αυτοπροσώπως για να δώσει τη μαρτυρία του σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στη γείτονα χώρα.

Είπε επίσης ότι το Ανώτατο έχει την υποχρέωση  να εξετάσει το ενδεχόμενο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μουσταφά σε περίπτωση που εκδοθεί στην Αίγυπτο. 

Οι  διαβεβαιώσεις, πρόσθεσε, που έλαβε η Κυπριακή Κυβέρνηση  από την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν θα υποστεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και ότι θα έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, με βάση το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι αρκετές για να αποσείσουν την ευθύνη του κράτους να διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο. 

Η κα. Χαραλαμπίδου είπε ακόμη  ότι έχει στείλει επιστολή τόσο στη Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών όσο και στην  Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης του πελάτης της.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από δέκα περίπου μέρες ο Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά αυτοτραυματίστηκε με λεπίδα στο λαιμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως είπε, για το γεγονός ότι δεν του επέτρεψαν να επισκεφθεί το αποχωρητήριο.

Είπε ακόμη ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν κρατείται μαζί με τους άλλους κρατούμενους αλλά σε στο χώρο του φρουραρχείο των φυλακών  όπου κοιμάται στο δάπεδο πάνω σε ένα πλαστικό στρώμα ενώ δεν έχει πρόσβαση σε μπάνιο και αποχωρητήριο.

Είπε ακόμη ότι στερείται ύπνου λόγω του ότι στο συγκεκριμένο χώρο τα φώτα είναι μονίμως αναμμένα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί.  

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top